EU – med dig i vardagen
EU har medfört stora fördelar i vardagen för oss alla, som till exempel fri rörlighet, säkrare livsmedel och produkter, olika möjligheter för unga och en renare miljö. I vår artikelserie kan du ta del av flera exempel på hur EU påverkar även ditt liv.
Sjukgymnasten Johanna Suomela åkte till Italien 2009 för att söka jobb – och stannade kvar. Den fria rörligheten i EU möjliggör en alleuropeisk arbetsmarknad även för finländarna. Johanna Suomela har bott 15 år i Italiens huvudstad och beskriver sin väg till landet som mindre konventionell.
Jordbrukaren Juuso Joona har redan varit i gång sedan arla morgonstund när han servar tröskan på gården Tyynelä i Joutseno. Efter lunch, när morgondaggen har torkat, ska nämligen havret tröskas.
EU arbetar för att fasa ut användningen av fossila bränslen genom att främja omställningen till alternativa bränslen. Detta förutsätter dock att det finns en heltäckande offentlig laddningsinfrastruktur. Hittills har laddningsinfrastrukturen för elbilar varit fragmenterad och alla leverantörer har haft sina egen betalningsnormer. EU:s förordning om infrastruktur för alternativa bränslen har dock lett till en betydande förändring på detta område.
Tiden då man grävde fram en karta av papper ur handskfacket när man skulle ut och köra bil är sedan länge förbi. Inbyggda navigatorer i bilarna och kartappar på våra mobiler hjälper oss att ta oss från ett ställe till ett annat.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den energikris som detta utlöste har påskyndat utfasningen av fossila bränslen runtom i Europa.
Sanna-Mari Sahanen utexaminerades som kosmetolog 2000, men arbetar nuförtiden i restaurangbranschen.
Digitaliseringen har omdanat världen inom loppet av några årtionden och den nuvarande förändringstakten saknar motstycke. EU-kommissionen har som mål att styra digitaliseringen så att den är till så stor hjälp som möjligt för så många människor och företag som möjligt senast år 2030.
Enligt studerande Anni Saarela var Erasmus+-utbytet i Nederländerna värdefullt både med tanke på studierna och arbetslivet.
”Konkurrensen är rättvis då alla företag inom livsmedelsbranschen som verkar inom EU omfattas av samma EU-lagstiftning”, säger Jouko Salonen, verkställande direktör för Vanajan keksit.
EU-länderna har ett nära samarbete för att garantera att leksaker och barnprodukter är säkra. Med hjälp av EU:s varningssystem Safety Gate sprids information om farliga produkter snabbt från ett land till ett annat.
Finlands badvatten hör till de bästa i EU. EU:s badvattendirektiv hör till en av många lagar som skyddar våra vatten. På kommunens webbplats håller Sari Andersson ett öga på både luft- och badvattenkvaliteten.
Den som reser inom EU behöver inte oroa sig för valutaväxling, roamingavgifter eller att komma ihåg rätt nödnummer.
Via EU:s solidaritetskår kan unga ansöka om projektfinansiering till sina egna lokala projekt som stöder solidaritet och grundar sig på grundläggande europeiska värden.
Oro över de ungas framtid var drivkraften bakom ett Erasmus+-projekt som ska uppmuntra unga att bli aktiva medborgare. Med hjälp av projektet försöker man i gymnasiet i Jorois stärka de ungas tro på sin egen förmåga och sitt eget kunnande.
Europeiska kommissionen delar ut gratis interrailbiljetter till unga. Tanken med DiscoverEU-tågluffningen är att unga ska få bekanta sig med kulturen i olika europeiska länder. Programmet ska också främja tolerans och en känsla av gemenskap i Europa.