Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel18 september 2023Representationen i FinlandLästid: 5 min

Upptäck Europa med tåg med DiscoverEU-interrailbiljetter

Euroopan komissio myöntää nuorille ilmaisia interrail-lippuja.
Adrian Rarov, Kalle Piispa ja Matteo Ballini osallistuivat DiscoverEU -tapaamiseen.

Europeiska kommissionen delar ut gratis interrailbiljetter till unga. Tanken med DiscoverEU-tågluffningen är att unga ska få bekanta sig med kulturen i olika europeiska länder. Programmet ska också främja tolerans och en känsla av gemenskap i Europa.

”Det känns nästan som att ha vunnit på lotto!” Så beskriver Kalle Piispa känslan av att få en gratis biljett för tågluffning inom ramen för DiscoverEU-initiativet i början av 2023.

Kalle Piispa reste i januari 2023 runt i främst Spanien och Portugal med den DiscoverEU-tågbiljett som han fick av EU-kommissionen. Nu står han och en grupp andra unga framför Helsingfors centrumbibliotek Ode i den gassande augustisolen. En av dem har en stor vandringsryggsäck på ryggen och kompisen bredvid har en hopfällbar cykel.

”Jag anlände i morse till Helsingfors från Stockholm. Jag beslöt mig för att åka till Finland, eftersom man med interrailbiljetten får 20 procent rabatt på båtbiljetter. Med mig har jag en vandringsryggsäck med ett tält och en sovsäck, och så har jag en hopfällbar cykel”, berättar tyska Adrian Rarov, som för tillfället är på en DiscoverEU-resa.

Det som förenar de unga som samlats utanför Ode är upplevelsen av att tågluffa i Europa tack vare DiscoverEU-initiativet. De unga träffas och delar erfarenheter med varandra vid en träff som ordnas av Utbildningsstyrelsen. Liknande möten ordnas i varje land som är en del av initiativet.

Vem som helst som är 18 år och EU-medborgare kan ansöka om interrailbiljetter som finansieras av EU. Dessutom kan unga som bor i länder som hör till Erasmus+-programmet, det vill säga Norge, Island, Nordmakedonien, Liechtenstein, Serbien och Turkiet, också ansöka om biljetter. Med biljetten kan man resa i alla länder som hör till programmet och den är i kraft en månad.

Adrian Renov har hittills rest i Tjeckien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Norden. Under resans gång har han sovit i tält och ibland på vänners soffor. ”Jag söker upp det grönaste området på kartan i varje stad och sätter upp mitt tält där. Jag kontrollerar dagtid att parken eller skogen är trygg. Förutom tåg tar jag mig också fram med cykel och ibland med buss.”

Från dröm till verklighet

Idén till gratis interrailbiljetter till unga européer föddes under en tågluffarresa som gjordes av två tyska ungdomar 2014. Vincent-Immanuel Herr och Martin Speer reste genom Europa och i en restaurang i Wien fick de en idé. Tänk om alla unga européer hade möjlighet att resa och samtidigt lära sig mer om Europa och dess olika kulturer? Efter ihärdigt lobbande övertygades EU:s tjänstemän och 2018 blev DiscoverEU-projektet verklighet.

Tack vare interrailbiljetterna som EU-kommission delar ut har hittills redan över 200 000 unga rest runt i Europa. Syftet med att dela ut gratis tågbiljetter är att unga ska bekanta sig med andra europeiska kulturer, att stärka samhörighetskänslan i Europa och att främja miljövänligt resande. Unga kan ansöka om tågbiljetter på egen hand eller tillsammans med kompisar. Man kan ansöka om tågbiljetterna två gånger per år.

”Dessutom kan organisationer som jobbar med unga ansöka om finansiering från Erasmus+ för ett projekt inom ramen för DiscoverEU:s inkluderingsinsats som gör det möjligt för 18-åringar med begränsade möjligheter att tågluffa. Finansieringen för inkluderingsinsatsen söks via Utbildningsstyrelsen. Inom ramen för ett sådant projekt får ungdomarna också lite respengar och möjligtvis assistans eller en gruppledare, om det finns behov för det”, berättar Ari Huotari, programsakkunnig vid Utbildningsstyrelsen som samordnar projektet i Finland.

Ari Huotari ordnar också DiscoverEU-träffar för alla som för tillfället tågluffar eller har tågluffat. Vid träffarna får ungdomarna bekanta sig med varje lands kultur och andra unga. I Helsingfors har de fått bekanta sig med bland annat Sveaborg, Böles gatukonst och biblioteket Ode.

”Jag klarar vad som helst”-inställningen och den europeiska identiteten förstärktes

Erfarenheten av att tågluffa har erbjudit många unga äventyrare lärdomar om både sig själva och vad det innebär att vara europé.

”Under resan lärde jag mig att vi européer till syvende och sist är ganska lika. Trots att Finland geografiskt sett är avlägset känns Europa mindre tack vare resan”. Så sammanfattar Kalle Piispa vad tågluffandet har gett honom.

Även Matteo Ballini, som kommer från Florens, är nöjd med sin resa som började i Sofia i Bulgarien och som fortsatte till Istanbul och vidare genom Östeuropa till Innsbruck i Österrike.

”Istanbul är den enda staden där jag kan säga mig ha upplevt någon form av kulturchock. Den var väldigt annorlunda jämfört med resten av Europa. Samtidigt är staden en verklig kulturell smältdegel där öst och väst möts”, säger Matteo Ballini.

Ungdomarna stötte också på motgångar. När Adrian Rarov, i ösregnet med sin cykel, letade efter någonstans att övernatta i en nationalpark i närheten av Stockholm satte han av misstag upp sitt tält på någons tomt.

”Det som började som en aggressiv konfrontation slutade i att husägarna erbjöd mig en sovplats. Jag ville ändå sova i mitt tält, så de hjälpte mig att hitta en bättre plats att slå upp det på”, berättar Adrian Rarov. Upplevelsen lärde honom att man klarar vad som helst och att människor i allmänhet vill hjälpa andra.

Trion rekommenderar den oförglömliga resan till alla 18-årigar i Europa. ”Det finns inget att förlora med att ge sig ut och tågluffa. Det är utvecklande att bege sig utanför sin egen bekvämlighetszon”, slår Matteo Ballini fast.

Denna artikel är skriven av en samarbetspartner till EU-kommissionens representation i Finland.

Ansökningsomgången under våren 2024 går av stapeln den 16–30 april. För att kunna tävla om ett resekort under denna ansökningsomgång ska du vara född mellan den 1 juli 2005 och den 30 juni 2006. Läs mer: https://youth.europa.eu/discovereu_sv

Översikt

Publiceringsdatum
18 september 2023
Upphovsman
Representationen i Finland