Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel18 januari 2024Representationen i FinlandLästid: 5 min

Säkrare leksaker över gränserna

Produktsäkerhet
Säkerhetskraven för leksaker är strikta. Med hjälp av ett gemensamt system sprids information om farliga produkter till konsumenter i hela EU. Bild: Istockphoto

EU-länderna har ett nära samarbete för att garantera att leksaker och barnprodukter är säkra. Med hjälp av EU:s varningssystem Safety Gate sprids information om farliga produkter snabbt från ett land till ett annat.

3-åriga Sillas favoritleksak är en rosa nalle hon namngett ”Hattara-nalle” (sockervaddsnalle). 5-åriga Eskil leker däremot gärna med leksakståg och tågbanor. För Niklas Saramäki, barnens pappa, är det viktigt att leksakerna är säkra att använda. ”Nu när barnen har börjat leka mycket sinsemellan är det bra att man inte hela tiden behöver vakta dem av rädsla för att någonting ska hända dem. Ibland kan leksaker flyga hit och dit, speciellt då lekarna blir vilda eller då barnen börjar bråka”, säger han.

Niklas Saramäki påpekar att barnen till största del får sina leksaker som födelsedagspresent eller julklapp av släktingar och vänner, men de gånger pappan själv köper leksaker strävar han efter att åtminstone ytligt granska dem. ”Visst kunde jag göra det mycket grundligare. Då vi skaffat barnbilstolar har vi däremot varit noggranna och försäkrat oss om att de är av bästa kvalitet”, berättar han.

Hos familjen Saramäki har det aldrig uppstått en farlig situation på grund av leksaker. Trots det har Tullen även i år hindrat tiotals leksaker och barnprodukter från att släppas ut på den finska marknaden. Bland dem finns till exempel napphållare som medför risk för strypning eller kramdjur från vilka små delar kan lossna.

Tullen övervakar med hjälp av stickprov

Produktsäkerhetschef Jonna Neffling berättar att Tullen övervakar leksakers och barnprodukters säkerhet då de importeras till landet. Först görs det en riskbedömning av produkterna och därefter skickas en del av leksakerna till tullaboratoriet för undersökning.

”Vi ägnar extra mycket uppmärksamhet åt leksaker för de minsta barn. På grund av kvävningsrisk är det viktigt att leksakerna inte innehåller små delar som lätt kan lossna. De ska inte heller ha långa snören eller vassa bitar. Vid behov utförs kemiska tester på leksakerna för att kontrollera att de inte innehåller kemikalier som överskrider de lagstadgade gränsvärdena eller som är förbjudna. Också produkternas märkning ska vara i skick”, säger Jonna Neffling.

De produkter som redan är tillgängliga för konsumenten övervakas av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Med hjälp av anmälningar som gjorts av Tullen, konsumentreklamationer och egen övervakning granskar Tukes leksaker och tar vid behov bort dem från butikshyllorna.

Både Tullen och Tukes använder sig av Europeiska kommissionens varningssystem Safety Gate, där myndigheterna i olika länder rapporterar produkter som bevisats vara farliga. ”Det senaste året har vi använt oss av ett fast-track-team, vars uppgift är att varje vecka gå igenom de produkter som rapporterats i Safety Gate och sedan jämföra dessa produkter med urvalet i nätbutikerna. På så sätt får vi reda på om dessa farliga produkter kommit ut på den finska marknaden”, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi.

År 2023 tog Tukes itu med ett tjugotal leksaker och barnprodukter tack vare att de rapporterats i Safety Gate. Tullen anmäler i sin tur årligen ungefär 50 testade produkter till Safety Gate. ”Med hjälp av Safety Gate förmedlas information om bristfälliga produkter till olika länder, företag och konsumenter”, säger Anja Merenkivi.

Samma EU-standarder gäller för alla leksaker

Jonna Neffling påpekar att lagstiftningen för leksaker inom EU är harmoniserad. Den viktigaste lagstiftningen för övervakning är EU:s leksaksdirektiv, som har införlivats i Finlands lagstiftning genom lagen om leksakers säkerhet. Vidare kommer en del kemikaliekrav från REACH, en EU-rättsakt som syftar till att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön mot de risker som kemikalier kan medföra. Också europeiska säkerhetsstandarder utnyttjas för att övervaka leksaker och barnprodukter − de förklarar till exempel hur lång en napphållare får vara.

”I lagstiftningen för leksaker anges mer detaljerade krav på leksakernas egenskaper, medan napphållare och andra barnvårdsartiklar omfattas av konsumentsäkerhetslagen som fastställer att produkten inte får utgöra en fara. Alla andra detaljer anges i säkerhetsstandarderna”, säger Anja Merenkivi.

Enligt Anja Merenkivi har EU-länderna ett nära samarbete för att säkerställa att leksakerna är säkra att använda. En arbetsgrupp bestående av leksaksexperter från olika länder driver gemensamma övervakningsprojekt och utarbetar vägledningar. De definierar till exempel vilka produkter som räknas och vilka produkter som inte räknas som leksaker för barn. ”På ytterligare en högre nivå finns en expertgrupp bestående av representanter från olika länders ministerier samt företrädare för standardisering, konsumenter och leksaksindustrin”, förklarar hon. 

EU:s leksaksdirektiv uppdateras för tillfället. I Finland är det arbets- och näringsministeriet som leder arbetet, men både Tukes och Tullen har möjlighet att påverka ändringarna. Enligt Anja Merenkivi kommer det att ske en del skärpningar vad gäller kemikalier. Dessutom kan vi snart vänta oss ett digitalt produktpass som ska göra information om till exempel produkttillverkaren mer tillgänglig.

Näringsidkaren ansvarar för säkerheten

Det som gör övervakningen av leksaker och barnprodukter utmanande är den enorma mängd produkter som släpps ut på marknaden. Därför har bara en liten del av leksakerna testats av Tullen eller Tukes.

”Varje år testar Tullen ungefär 700 leksaker då de kommer in i landet, men den totala mängd leksaker som släpps ut på marknaden är betydligt större – det handlar om tiotusentals produkter. Det är dock tillverkarens ansvar att säkerställa att produkten uppfyller alla nödvändiga krav. Näringsidkare bör också i sin tur hålla ett öga på varningssystemet och vidta åtgärder om de identifierar sina egna produkter bland varningarna”, säger Jonna Neffling.

En annan utmaning är att många familjer får begagnade leksaker och barnprodukter eller köper sina produkter på loppmarknader, i webbutiker eller av små hantverksföretagare. ”Om en privatperson beställer en leksak eller barnvårdsartikel från ett land i eller utanför EU har Tullen inte behörighet att ingripa. Inom EU gäller dock samma spelregler för alla, så där borde leksakerna vara säkra”, säger Jonna Neffling.

Enligt Anja Merenkivi gäller lagstiftningen för leksaker även småföretag. Bästa sättet att påverka handeln mellan konsumenter är att informera dem om de risker som finns.

Denna artikel är skriven av en samarbetspartner till EU-kommissionens representation i Finland.

Översikt

Publiceringsdatum
18 januari 2024
Upphovsman
Representationen i Finland