Det sprids mycket information på nätet och man kan inte alltid vara säker på att informationen är helt sanningsenlig. Det kan röra sig om missförstånd, men också om att någon av olika skäl vill sprida lögner och påverka allmänheten. Av européerna anser 83 procent att fejknyheter och desinformation utgör hot mot demokratin och 51 procent anger att de har blivit utsatta för desinformation på nätet (Eurobarometern).
Desinformation är skadligt för samhället, eftersom den
- undergräver allmänhetens förtroende för institutioner och medier
- äventyrar val
- försvårar evidensbaserat beslutsfattande
- försvagar yttrandefriheten.
Under coronapandemin har bland annat missvisande hälsoinformation, farliga lögner och konspirationsteorier dessutom lett till fara för folkhälsan.
Vad är desinformation och vad gör EU för att bekämpa den?
Desinformation som begrepp omfattar mycket mer än fejknyheter. Med desinformation avses bevisligen oriktiga eller missvisande uppgifter som skapas, presenteras och sprids för att uppnå ekonomisk vinning eller avsiktligt vilseleda allmänheten, och som kan orsaka skada för allmänheten. Satir, parodi och felrapporterade uppgifter klassas inte som desinformation, och inte heller tydligt angivna partipolitiska nyheter och kommentarer.
Målet med EU:s handlingsplan för demokrati är att förbättra medborgarnas möjligheter att påverka och skapa mer hållbara demokratier runtom i EU. Detta ska uppnås genom att
- främja fria och rättvisa val
- stärka mediefriheten
- motverka desinformation.
Som en del av handlingsplanen för demokrati motverkar EU desinformation bland annat genom att samarbeta med plattformar för sociala medier. I juni 2022 offentliggjordes den förstärkta uppförandekoden om desinformation. Den har undertecknats av 34 betydande onlineplattformar, såsom Meta, Google och Twitter. Den nya koden innehåller omfattande och precisa åtaganden från plattformarnas och branschens sida om att bekämpa desinformation. Tillsammans med den nyligen antagna rättsakten om digitala tjänster och den kommande lagstiftningen om transparens och inriktning för politisk reklam är den förstärkta uppförandekoden en viktig del av kommissionens verktygslåda för att bekämpa spridningen av desinformation i EU.
Desinformation om kriget mellan Ryssland och Ukraina
Vid EU:s utrikestjänst finns sedan 2015 en EastStratCom-grupp som bekämpar och analyserar desinformation som sprids av Ryssland. På följande sida har gruppen samlat rysk desinformation om Ukraina: https://euvsdisinfo.eu/category/ukraine-page/.

Sju myter om konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Coronavirus och desinformation

Mediekunnighet

Faktabaari

Käyrät kurkut – tosiasioita urbaanilegendojen sijaan
