Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel17 januari 2024Representationen i FinlandLästid: 5 min

EU gör det lätt att resa

EU gör det lätt att resa
Anita Kelles-Viitanen med sin hund Lili på torget Testaccio i Rom, Italien. Bild: Jenni Meronen

Den som reser inom EU behöver inte oroa sig för valutaväxling, roamingavgifter eller att komma ihåg rätt nödnummer.

Chihuahuan Lili väntar snällt när Anita Kelles-Viitanen smuttar på sin cappuccino på ett litet kafé i Rom. ”Italien är Europas hundvänligaste land. I köttaffären ”råkade” butiksägaren tappa en rå köttbulle till Lili bakom disken”, berättar hon.

Som pensionär har Anita Kelles-Viitanen haft tid att resa. Hennes favoritresmål är Spanien och Italien. Nu har hon tillbringat nästan två månader i Italiens huvudstad. ”Jag jobbade tidigare på Internationella arbetsorganisationen, ILO, i Asien − tio år i Indien och två år i Sri Lanka. Sedan sökte jag mig vidare till Asiatiska utvecklingsbanken i Manila. Efter det jobbade jag bland annat för Internationella jordbruksutvecklingsfonden i Rom”, minns Anita Kelles-Viitanen.

Också 3-åriga Lili är en van resenär som har besökt både Italien och Spanien. På grund av sin hund reser Anita Kelles-Viitanen numera endast i Europa. ”Det är oerhört lätt att resa inom EU. Förr reste jag oftast till Asien, men att resa med hund utanför Schengenområdet innebär ett förskräckligt papperskrig. Man måste skaffa alla möjliga intyg på hundens hälsa. Det är så pass invecklat att jag har bestämt mig för att inte ge mig in på den cirkusen överhuvudtaget”, säger hon.

Medborgare i Europeiska unionen har rätt att röra sig och vistas fritt inom unionen. Inom Schengenområdet räcker pass eller id-kort som resedokument. Däremot behöver hundar, katter och illrar som reser inom EU ett EU-pass för sällskapsdjur, mikrochip och rabiesvaccin. Dessutom krävs det att sällskapsdjur som reser till Finland, Irland, Malta, Norge och Nordirland medicinerats mot echinokocker.

Samtal och internet till samma pris som hemma

Det är också lätt att resa inom de 20 EU-länder som utgör euroområdet, eftersom de har samma valuta. Resan behöver alltså inte inledas med ett besök på ett valutaväxlingskontor. ”I Asien måste man ständigt växla pengar och följa med dagens valutakurs. Att ha samma valuta förenklar saken. Det blir lättare att jämföra utgifter”, säger Anita Kelles-Viitanen.

Dessutom berättar Anita Kelles-Viitanen att hon uppskattar att banktjänsterna fungerar så bra inom EU. Betydelsen av smidiga transaktioner framhävs när man befinner sig utanför sitt hemland under längre perioder. Kontoöverföringar mellan EU-länder kostar lika mycket som överföringar inom det egna landet. ”Eftersom jag inte är stadigvarande bosatt i de länder jag besöker öppnar jag inga nya bankkonton, utan använder mitt finska konto”, slår Anita Kelles-Viitanen fast.

Anita Kelles-Viitanens vardag utomlands underlättas också av att hon ringer, sms:ar och surfar till samma pris som i hemlandet. En resenär som förflyttar sig från ett EU-land till ett annat får ett meddelande från sin mobiloperatör med information om att roamingtjänsterna används och om datagränsen för ”normalt användande”. ”När jag under resorna bor i hyreslägenheter orkar jag oftast inte ens koppla upp mig på boendets trådlösa nätverk, utan använder hellre mitt finska abonnemang. Det är ändå knappt någon prisskillnad”, säger hon.

Tack vare EU:s förordning om gränsöverskridande portabilitet kan Anita Kelles-Viitanen använda sitt finska Netflixkonto och andra streamingtjänster också under semestern. Även Yle Arenan kan ses inom hela EU för de användare vars hemland är Finland. ”Jag kan till exempel lyssna på de finska radioprogrammen ”Lauantain toivotut levyt” eller ”Muistojen bulevardi”. Allting är möjligt!”, säger Anita Kelles-Viitanen tacksamt.

Resenärer har rätt till sjukvård

Under sina resor har Anita Kelles-Viitanen både en reseförsäkring och en privat sjukförsäkring, och har därför inte använt sig av offentlig sjuk- och hälsovård. Hon har ändå med sig ett europeiskt sjukvårdskort för säkerhets skull. Det europeiska sjukvårdskortet utfärdas av Folkpensionsanstalten. Kortinnehavaren har rätt att få nödvändig vård vid händelse av sjukdoms- eller olycksfall under en resa till ett annat EU-land.

Vid ett eventuellt nödfall kan Anita Kelles-Viitanen ringa till samma nummer som hemma. Man kan ringa det europeiska nödnumret 112 avgiftsfritt från en fast telefon eller en mobiltelefon var som helst i EU.

Anita Kelles-Viitanen berättar att hon har haft tur, eftersom färdmedlen som hon har rest med endast har varit lite försenade inom Schengenområdet. Den som reser med flyg, båt, tåg eller buss inom EU har ändå vissa rättigheter i situationer då resan har blivit inställd eller då man når sin destination mycket senare än planerat. Exempelvis när ett flyg har blivit inställt har resenären rätt att antingen boka om flyget eller att få pengarna tillbaka, och om ett anslutningsflyg blir inställt kan resenären välja att åka tillbaka till avreseflygplatsen. Som resenär kan man också ha rätt till ersättning, om man mindre än två veckor före avfärd informeras om att flyget är inställt. Om bagaget har försvunnit, skadats eller anlänt för sent kan man också ha rätt till ersättning.

Köp av paketresor ska bli tydligare

Europeiska kommissionen har nyligen lagt fram förslag på förbättringar av resenärernas rättigheter. Genom förslagen vill man bland annat förnya direktivet om paketresor som omfattar både charterresor och skräddarsydda paketresor där konsumenten själv väljer olika slags resetjänster. Tack vare de nya reglerna blir det tydligare för resenären om den kombination av resetjänster som erbjuds är en paketresa, vilken näringsidkare som är ansvarig och vilka rättigheter den som åker på en paketresa har.

Dessutom vill kommission göra det ännu lättare att kombinera olika färdmedel. Det ska bli lättare för resenärer att hitta information om olika färdmedel via reseinformationstjänster och de ska få uppdateringar i realtid om till exempel förseningar och inställda avgångar.

Denna artikel är skriven av en samarbetspartner till EU-kommissionens representation i Finland.

Översikt

Publiceringsdatum
17 januari 2024
Upphovsman
Representationen i Finland