
EU:s budget finansierar åtgärder och aktiviteter som medlemsländerna inte kan finansiera själva, eller som är effektivare att finansiera tillsammans. Det är EU-kommissionen som tar fram ett förslag till budget, som rådet och Europaparlamentet sedan gemensamt fattar beslut om.
EU:s budget har utvecklats i takt med att EU har utvecklats under årens lopp. Genom budgeten säkerställs finansieringen av olika program och åtgärder inom alla EU:s politikområden, allt från jordbruk och regionalpolitik till miljö och klimat samt forskning och företagspolitik. För närvarande används merparten av anslagen i EU:s budget till att skapa ett grönare och mer motståndskraftigt Europa. Dessutom ligger den digitala omställningen och innovation högt upp på dagordningen, liksom en starkare sammanhållningspolitik för att hjälpa de fattigaste regionerna i EU. Andra utgiftsområden är kampen mot illegal migration, bättre gränsbevakning och ökad säkerhet.
Storleken på EU:s budget, som görs varje år, är cirka en procent av EU-ländernas sammanräknade årliga bruttonationalprodukt. År 2021 uppgår åtagandena i EU:s budget till sammanlagt 164,2 miljarder euro och betalningsbemyndigandena till sammanlagt 166,1 miljarder euro.