Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel27 maj 2024Representationen i FinlandLästid: 5 min

Årets europé 2024 är en omtyckt gymnasielärare från Esbo

När Pia Liimatainen tog emot utmärkelsen Årets europé i biblioteket Ode under Europadagsfirandet den 7 maj var hennes egna studerande från Tapiolan lukio på plats i publiken. De applåderade högt och fnittrade förtjust. Bild: Natasha Petrell
När Pia Liimatainen tog emot utmärkelsen Årets europé i biblioteket Ode under Europadagsfirandet den 7 maj var hennes egna studerande från Tapiolan lukio på plats i publiken. De applåderade högt och fnittrade förtjust. Bild: Natasha Petrell

Pia Liimatainen, som undervisar samhällslära och historia i gymnasiet Tapiolan lukio, vill väcka intresse för EU-relaterade frågor hos sina studerande. 

Pia Liimatainen, gymnasielärare i samhällslära och historia vid Tapiolan lukio i Hagalund, Esbo, har utsetts till Årets europé i Finland år 2024. Hon gör ett oförtröttligt arbete för att föra EU närmare de studerande i sin undervisning. Med sin energi och inställning gjorde Pia Liimatainen ett djupt intryck på styrelsen för Finland i Europa rf, när hon höll ett anförande om europeiska värden och demokrati. Det är Finland i Europa rf som årligen utser Årets europé i Finland. 

Pia Liimatainen är själv övertygad om att hennes eget brinnande intresse för de ämnen hon undervisar i är det viktigaste arbetsredskapet. 

− Mitt intresse för EU-relaterade frågor har ökat i och med att jag har undervisat kurs 3 i samhällslära. Under den kursen går man igenom läget i EU. Samarbetet med Europaparlamentets kontor i Finland, Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram och Europaparlamentets program för unga politiska ledare har i sin tur gjort det möjligt att få in fler praktiska inslag i den teoretiska undervisningen.

Den 47-åriga prisbelönta läraren framhåller att det viktigaste med att vara europé är människomötena och medmänskligheten. 

Utmärkelsen Årets europé delas årligen ut i Finland på Europadagen till en person som skapar diskussioner och ökar medvetenheten om EU och EU-relaterade frågor, och som enträget arbetar för europeiska värden, internationellt samarbete och demokrati.

Undervisningen ska vara aktuell och beakta de ungas egen situation

Pia Liimatainen strävar efter att undervisa de studerande i EU-kunskap utifrån så aktuella exempel som möjligt. De studerande följer med aktuella händelser och försöker analysera nyheter källkritiskt. 

− Jag tycker att det är viktigt att koppla samhällslära, men även historia, till vad som händer och sker runt oss just nu. Då inser de studerande att det de lär sig är en del av samtiden och deras egna liv.

Pia Liimatainen inleder varje lektion med en nyhetsgenomgång, där de studerande får vara nyhetsankare. 

− Det här är de fina stunderna då de unga även kan öva på att ta ställning i olika frågor. Jag försöker skapa en god och accepterande stämning, och uppmuntrar alla i klassen att forma en egen åsikt. 

På Pia Liimatainens lektioner får de studerande även öva på att diskutera och debattera. Hon säger att de får lära sig att respektera åsikter som avviker från deras egna.

− Förmågan att kunna respektera andras åsikter är något som man inte kan betona nog i dessa tider, slår hon fast. 

Skolbesök är den bästa EU-undervisningen

Pia Liimatainen ser sig själv som en bro som förenar unga och beslutsfattare i samhället. Hon anser att det är viktigt med besök av sakkunniga i skolan. På det sättet kan man förmedla en känsla till de unga av att även deras åsikter och angelägenheter är av betydelse i EU. 

− Ingen organisation borde underskatta vikten av att träffa unga. Ingen politiker, sakkunnig, forskare eller journalist är ”för fin” för ett gymnasiebesök. Oftast ställer sig folk vi kontaktar även positivt till att komma och hälsa på i vår skola, säger Pia Liimatainen.

Hon tycker att det är viktigt att de unga inte bara får vara med och observera, utan aktivt är med och planerar och genomför olika skolbesök. De förbereder sig till exempel minutiöst inför olika gästers föreläsningar och efter ett skolbesök ger de gästerna feedback. 

− I mitten av maj anordnade vi en EU-valpanel i vårt gymnasium. Nuvarande Europaparlamentariker som ställer upp i valet, riksdagsledamöter och ordförande för partiernas ungdomsförbund deltog som paneldeltagare. 

Hon tror att gäster som en gång har besökt gymnasiet Tapiolan lukio gärna kommer tillbaka.

− Jag lyfter gärna fram den höga kvaliteten i vår skola. Vi är alltid ambitiösa, men vårt arbete genomsyras samtidigt alltid av glädje. 

Medborgarnas union 

Pia Liimatainen ser på EU som en gemenskap formad av dess invånare. En gemenskap som möjliggör en smidigare och mer internationell vardag.

− Under min EU-kurs poängterar jag alltid för mina studerande att det är viktigt för dem att veta vad EU har att erbjuda unga, som till exempel DiscoverEU och Solidaritetskåren. Det spelar inte så stor roll om de efter provet glömmer vilket råd som gör vad i EU. De lär sig saker om EU för livet. 

Hon ser även EU som ett fredsprojekt.

− I och med att vi upprätthåller rättsstatsprincipen och demokratin och respekterar de mänskliga rättigheterna, kan EU vara en garant för fred. Det ger oss hopp om en bättre framtid även utanför EU:s gränser, säger Pia Liimatainen.

Hon berättar om minnesvärda stunder med sina studerande under gemensamma EU-resor till bland annat Strasbourg. 

− För två år sedan var vi på plats i Europaparlamentet i Strasbourg när filmen Aida, som handlar om kriget i Bosnien, vann ett pris. En mamma som hade undkommit folkmordet pläderade för fred en kort stund efter att talmannen i Ukrainas parlament hade hållit ett anförande. I Europa krigas det igen och mammor tvingas än en gång begrava sina söner.

EU-kunskap kan även vara kul

Pia Liimatainen tycker att EU-kunskap i skolan även kan vara annat än seriöst och djuplodande. Därför vill hon lägga till flera roliga element i undervisningen också, bland annat i form av exempel på populärkultur som för det hela närmare de unga. 

− Om man har glimten i ögat och bjuder lite på sig själv blir lektionerna mer underhållande, konstaterar den prisbelönta läraren. 

Hon är framför allt stolt över de kreativa och roliga traditioner som de studerande har skapat i gymnasiet Tapiolan lukio. Under flera års tid har de bland annat arrangerat en Europadagsfest i skolan, då de spelar musik från olika europeiska spellistor. 

− Eftersom ju även Eurovisionen går av stapeln i maj, förenar vi musikfesten med EU-kunskap i vår skola. Vi anordnar även en konsert på temat EU:s och Eurovisionens historia, säger Pia Liimatainen. 

Skolans fotbollsspelare arrangerar dessutom ett välgörenhetsevenemang. 

− Den här våren möttes Team Tapiola och Team Ukraine på skolans fotbollsplan. Evenemanget anordnades av en förening vid namn ”Ukrainan ystävät Tapiolassa” (Ukrainavänner i Hagalund), som grundades under en kurs i samhällslära, berättar Pia Liimatainen. 

Denna artikel är skriven av en samarbetspartner till EU-kommissionens representation i Finland.

Översikt

Publiceringsdatum
27 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Finland