Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli27. toukokuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Vuoden eurooppalainen 2024 on nuorten suosiossa oleva opettaja

Kun Vuoden eurooppalainen Pia Liimatainen nouti Oodi-kirjastossa pidetyssä Eurooppa-päivän tilaisuudessa 7.5. huomionosoituksen ja kukkaset, yleisössä olevat, oman Tapiolan lukion oppilaat aplodeerasivat ja hihkuivat kuuluvasti. Kuva: Natasha Petrell
Kun Vuoden eurooppalainen Pia Liimatainen nouti Oodi-kirjastossa pidetyssä Eurooppa-päivän tilaisuudessa 7.5. huomionosoituksen ja kukkaset, yleisössä olevat, oman Tapiolan lukion oppilaat aplodeerasivat ja hihkuivat kuuluvasti. Kuva: Natasha Petrell

Tapiolan lukion yhteiskuntaopin ja historian opettaja Pia Liimatainen haluaa tartuttaa opiskelijoihinsa innostuksen EU-asioista. 

Vuoden eurooppalaiseksi nimetty historian ja yhteiskuntaopin opettaja Pia Liimatainen tekee väsymätöntä työtä opetuksen parissa sen eteen, että oppilaat kokisivat EU-asiat helposti lähestyttäviksi. Liimatainen vakuutti energiallaan ja asenteellaan eurooppalaisten arvojen ja demokratian puolestapuhujana Eurooppalainen Suomi ry:n hallituksen, joka myöntää aina Eurooppa-päivänä Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen. 

Liimatainen uskoo, että oma mielenkiinto opetettaviin asioihin on tärkein työkalu opetustyössä. ”Kiinnostukseni EU-asioihin on lisääntynyt, kun olen opettanut yhteiskuntaopin YH3-kurssia. Kurssilla käydään läpi Euroopan tilannetta. Yhteistyö Euroopan parlamentin Suomen-toimiston, Euroopan parlamentin Ambassador School- eli EPAS-ohjelman ja Euroopan nuorten parlamentin EYP:n kanssa on puolestaan tuonut teorian opettamiseen lisää käytäntöä.”

Liimataisen mielestä tärkeintä eurooppalaisuudessa ovat yksilöiden kohtaamiset, ihmiset ja ihmisyys. ”Tätä tarinaa jaan myös ystävilleni ja perheelleni, jotka ihailtavasti jaksavat kannustaa minua työssäni”, 47-vuotias opettaja kertoo.

Vuoden eurooppalainen -tunnustus myönnetään vuosittain Eurooppa-päivänä henkilölle, joka luo keskustelua ja lisää tietoisuutta Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä asioissa ja on tehnyt merkittävää työtä eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian puolesta. 

Ajankohtaisuutta ja omakohtaisuutta 

Pia Liimatainen pyrkii opettamaan EU-asioita mahdollisimman ajankohtaisilla esimerkeillä. Luokka seuraa aikaa ja pyrkii tarkastelemaan uutisia lähdekriittisesti. ”Yhteiskuntaoppi, mutta myös historia tai historian opiskelu, on mielestäni olennaista sitoa siihen, mitä juuri parhaillaan ympärillämme tapahtuu samana päivänä. Silloin opiskelijat huomaavat, että opiskeltavat asiat ovat osa tätä päivää ja heidän omaakin elämäänsä.”

Opettaja aloittaa jokaisen oppituntinsa uutiskatsauksella, jossa opiskelijat toimivat uutisankkureina. ”Nämä ovat niitä hienoja hetkiä, jolloin voi myös opetella ottamaan asioihin kantaa. Pyrin luomaan hyvän ja hyväksyvän ilmapiirin ja rohkaisen oman mielipiteen muodostamiseen.”

Oppitunneilla harjoitellaan myös keskustelemista ja väittelyä. ”Opettelemme kuuntelemaan ja kunnioittamaan eriäviä mielipiteitä. Tätä taitoa tuskin liikaa voi näinä aikoina korostaa”, Liimatainen mainitsee. 

Kouluvierailut parasta EU-työtä 

Opettaja kokee työssään olevansa silta, joka yhdistää nuoria ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Pia Liimataisen mielestä asiantuntijoiden vierailut koulussa ovat tärkeitä. Ne osoittavat nuorille, että EU:ssa välitetään heidänkin asioistaan. ”Minkään tahon ei kannattaisi väheksyä nuorten tapaamista: kukaan poliitikko, asiantuntija, tutkija tai toimittaja ei ole ’liian hieno’ lukiovierailulle. Yleensä ihmiset vastaavatkin kutsuumme myöntävästi.”

Liimataisen mielestä on tärkeää, että nuoret eivät ole vain seuraamassa vaan oikeasti osallistuvat aktiivisina toimijoina ja suunnittelevat ja toteuttavat vierailua. He esimerkiksi tekevät huolellista ennakkotyötä valmistautuessaan tapaamisiin. Vierailun jälkeen vieraille annetaan myös palautetta. 

”Toukokuun puolivälissä järjestimme lukiossa EU-vaalipaneelin, johon saimme osallistujiksi ehdokkaina olevia meppejä, kansanedustajia ja puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajia.”

Liimatainen uskoo, että kun on kerran ollut vieraana Tapiolan lukiossa, tulee mielellään toisenkin kerran. ”Puhunkin mielelläni Tapiolan laadusta. Me teemme työn aina kunnianhimoisesti, mutta ilon kautta.”

Kansalaisten unioni 

Pia Liimatainen ajattelee EU:ta asukkaiden muodostamana yhteisönä, joka mahdollistaa sujuvamman ja kansainvälisemmän arjen. ”Korostan aina EU-kurssilla oppilaille, että heidän on tärkeintä tietää, mitä EU tarjoaa nuorille, esimerkiksi DiscoverEU- ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmat. Ei ole niin väliä, jos kokeen jälkeen unohtaa, miten ne kaikki neuvostot menivätkään. EU:sta opitaan elämää varten.”

Unioni on opettajalle myös rauhanprojekti. ”Kun pidämme yllä oikeusvaltiota ja demokratiaa ja kunnioitamme ihmisoikeuksia, EU onnistuu olemaan rauhan tae. Tämä antaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta myös EU:n ulkopuolelle.”

Liimatainen kertoo, kuinka on kokenut merkityksellisiä hetkiä opiskelijoiden kanssa EU-matkoilla esimerkiksi Strasbourgissa. ”Olimme kaksi vuotta sitten kuuntelemassa, kun Bosnian sodasta kertova Aida-elokuva palkittiin. Kansanmurhasta selvinnyt äiti vetosi rauhan puolesta vain hetki sen jälkeen, kun Ukrainan parlamentin puhemies oli pitänyt puheensa. Euroopassa soditaan jälleen. Äidit joutuvat jälleen hautaamaan poikiaan.”

EU-opiskelu voi olla myös hauskaa 

Pia Liimataisen mielestä EU-opetuksen ei tarvitse olla ainoastaan vakavaa ja syvällistä. Opettaja haluaa lisätä oppitunteihin myös jotakin hauskaa. ”Joku kevennys, esimerkiksi populaaritaiteesta, tuo asian lähemmäs nuoria. Hieman pilkettä silmäkulmaan ja heittäytymistä, niin oppitunneista tulee viihdyttävämpiä.”

Erityisen ylpeä opettaja on opiskelijoiden luovista ja hauskoista perinteistä, joita he ovat luoneet Tapiolan lukioon. Opiskelijat ovat esimerkiksi järjestäneet usean vuoden ajan Eurooppa-päivän aulabileitä, jossa soivat eurooppalaiset soittolistat taustalla.

”Ja koska toukokuussa vietetään myös euroviisuja, musiikkijuhlaan yhdistetään EU-asioiden opiskelua. Tapiolan lukiossa järjestetään myös EU- ja Euroviisujen historia -teemainen konsertti”, Liimatainen mainitsee.

Muusikkojen lisäksi koulun jalkapalloilijat järjestävät hyväntekeväisyystapahtuman. ”Tänä keväänä koulun kentällä kohtaavat Team Tapiola ja Team Ukraina. Tapahtuman organisoi yhteiskuntaopin opintojaksolla perustettu yhdistys: Ukrainan ystävät Tapiolassa”, Liimatainen kertoo. 

Edustuston sopimuskumppanin laatima artikkeli

Tiedot

Julkaisupäivä
27. toukokuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto