Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel14 oktober 2020Representationen i FinlandLästid: 4 min

Ett allmänt uttagningsprov är inkörsporten till EU-jobb

För den som siktar på en karriär inom EU är första steget ofta ett uttagningsprov som anordnas av Europeiska rekryteringsbyrån (Epso). De kandidater som klarar de många stegen i rekryteringsprocessen upptas på en reservlista från vilken EU...

Ett urvalsförfarande för handläggare med fast anställning i EU-förvaltningen som Epso anordnar kan ha upp till 30 000 sökande. De testas allra först avseende logiskt tänkande och får göra olika lämplighetsövningar på nätet vid ett testcentrum. De som tar sig vidare till nästa fas kallas till fortsatta prov som anordnas vid utvärderingscentrumet i Bryssel eller Luxemburg. Där ska de göra övningar som mäter bland annat problemlösningsförmåga, inlärnings- och utvecklingsförmåga, stresstålighet och förmåga att uppnå resultat.

Att bli godkänd i andra fasen – och därmed klara uttagningsprovet – innebär inte automatiskt att man får en tjänst vid en EU-institution. De godkända sökande upptas i Epsos databas från vilken EU:s institutioner väljer kandidater när de rekryterar nya medarbetare.

”EU vill framför allt hitta toppförmågor i medlemsländerna. Konkurrensen är stenhård och kriterierna tuffa. För dem som klarat uttagningsprovet öppnas otaliga möjligheter i mycket varierande roller och uppgifter. Människor har kanske en lite ensidig bild av arbetet som EU-tjänsteman, men inom de många EU-institutionerna arbetar man med allt från praktiska arrangemang till framtidsstrategier”, säger Minna Vuorio, som tillträdde som Epsos direktör våren 2020.

Finländare uppmuntras att söka

Epso är bäst känd för de stora uttagningarna av handläggare med fast anställning i EU-förvaltningen, som främst fokuserar på allmän kompetens. I dag talar man mer om behovet av att trappa upp rekryteringen av experter. Det här efterfrågas av EU-institutionerna som behöver rekrytera experter snabbare inom vissa specialområden. Det innebär att urvalsförfarandena kan bli mer målinriktade i framtiden.

”Sannolikt kommer vi också att justera de allmänna uttagningsproven, även om de kommer att kvarstå som en bra inkörsport till EU-jobb, speciellt för yngre personer. Ett viktigt mål är att locka sökande från alla medlemsländer. För närvarande har vi färre sökande än vad som är önskvärt från tolv av länderna och ett av dessa länder är Finland”, säger Minna Vuorio.

Orsakerna till det låga antalet sökande från Finland har dryftats med olika parter. En bakomliggande orsak kan vara att vi i Finland inte har en likadan tradition av uttagningsprov för den offentliga förvaltningen eller så här omfattande rekryteringsprocesser jämfört med många andra länder i Europa. Ansökningsprocesserna inom den inhemska förvaltningen är betydligt snabbare och lättare, vilket gör att Epsos uttagningsprov ter sig mycket tunga.

En annan orsak är omständigheter som har med livskvaliteten att göra, och detta är svårare att inverka på. Det handlar om faktorer som barnpassning eller närhet till naturen. Vuorio förmodar att de här frågorna i viss mån påverkas av förutfattade meningar om hurdant ett EU-jobb är.

”Man tänker sig att finländska arbetsgivare är relativt flexibla, medan EU-institutionerna antas vara mycket stela och byråkratiska som arbetsgivare. De senaste åren har institutionerna arbetat mycket för att öka flexibiliteten och möjligheterna att förena yrkesliv med privatliv. Jag ser det åtminstone delvis som en imagefråga, där vi behöver göra bättre ifrån oss. Självfallet ska vi också ta till oss av responsen om uttagningsproven, för det är ju tråkigt om goda kandidater uteblir på grund av att processen är för komplicerad.”

Resebehovet under övervägande

Kravet på att resa till Bryssel eller Luxemburg i slutet av uttagningsprocessen är också problematiskt i det rådande coronaläget med reserestriktioner. På den punkten förväntas lättnader, åtminstone tillfälligt.

”Vi arbetar intensivt med att omorganisera urvalsförfarandet så att deltagarna inte ska behöva resa. Förestående ändringar ska göra det möjligt för deltagarna att utföra alla uttagningsprov på nätet i sina respektive länder. Just nu ska vi avsluta de pågående uttagningsproven och sedan utvärderar vi lärdomarna av den processen. Till slut ska vi avgöra om vi ska återgå till kravet om fysisk närvaro eller införa det nya förfarandet. Det skulle ju också bidra till kommissionens initiativ den gröna given genom att minska på flygandet”, säger Vuorio.

Hur ska man då locka finländare med i konkurrensen om EU-jobben? Minna Vuorio vill lyfta fram det som är det allra viktigaste, nämligen ett jobb som är betydelsefullt.

”Det är någonting som inte nämns tillräckligt ofta, men kärnan i allt är att vi gör ett viktigt jobb här. Uppgifterna är meningsfulla och betydelsefulla, och var och en av oss är en del av en större helhet. Vi arbetar för Europa och ofta för hela världen, till exempel är det europeiska klimatarbetet alldeles unikt. Genom att jobba inom EU kan man påverka verkligt stora frågor.”

Översikt

Publiceringsdatum
14 oktober 2020
Upphovsman
Representationen i Finland