Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel15 september 2021Representationen i FinlandLästid: 3 min

Tillståndet i unionen: En färdväg för det digitala decenniet

I dag föreslår EU-kommissionen en färdväg för det digitala decenniet. Det är en konkret plan för att uppnå en digitalisering av vårt samhälle och vår ekonomi fram till 2030.

Den föreslagna färdvägen för det digitala decenniet kommer att omsätta EU:s digitala ambitioner för 2030 i konkret handling. Färdvägen omfattar ett ramverk för styrning som bygger på en årlig mekanism för samarbete med EU:s medlemsländer.

Syftet är att uppnå 2030 års mål för det digitala decenniet på unionsnivå i fråga om digitala färdigheter, digital infrastruktur och digitalisering av företag och offentliga tjänster. Färdvägen ska också vara till hjälp för att identifiera och genomföra storskaliga digitala projekt som omfattar både EU-kommissionen och medlemsländerna.

Coronapandemin lyfte fram den digitala teknikens centrala roll för att bygga en hållbar och välmående framtid. Krisen blottlade framför allt en klyfta mellan digitaliserade och odigitaliserade företag, och belyste skillnaden mellan väl uppkopplade städer och landsbygd.

Digitaliseringen erbjuder många nya möjligheter på den europeiska marknaden, där över 500 000 lediga tjänster för cybersäkerhets- och dataexperter förblev otillsatta under 2020.

Färdvägen för det digitala decenniet bör stärka EU:s digitala ledarskap och främja en människocentrerad och hållbar digital politik som ger människor och företag egenmakt.

En färdväg för det digitala decenniet

I den digitala kompassen för 2030 presenterade EU-kommissionen visionen om en framgångsrik digital omställning av Europas ekonomi och samhälle i slutet av decenniet. Med beaktande av denna kompass och för att uppnå de digitala målen inför kommissionen nu ett stabilt ramverk för styrningen, nämligen en färdväg för det digitala decenniet.

Den digitala utvecklingen i medlemsländerna har varit mycket ojämn under de senaste åren. De länder som hade en långsam digital utveckling för fem år sedan har fortsatt på samma långsamma väg fram till i dag. Inom ramen för den nya färdvägen kommer det att finnas ett strukturerat samarbete inom EU. På så sätt kan vi genom gemensamma insatser uppnå de överenskomna målen, samtidigt som det tas hänsyn till att olika medlemsländer har olika utgångspunkter.

För att se till att Europa snabbt närmar sig målen för det digitala decenniet föreskrivs ett system för uppföljning av framstegen i det föreslagna ramverket. Systemet baserar sig på ett förbättrat index för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi) .

EU-kommissionen ska se över målen senast 2026 utifrån den tekniska, ekonomiska och samhälleliga utvecklingen.

Flerlandsprojekt

Flerlandsprojekt är storskaliga projekt mellan flera länder som kan bidra till att uppnå målen för Europas digitala omställning fram till 2030. Det handlar om projekt som inget enskilt medlemsland kan utveckla på egen hand.

EU-kommissionen har fastställt en första förteckning över flerlandsprojekt som omfattar flera investeringsområden: datainfrastruktur, lågeffektprocessorer, 5G-kommunikation, högpresterande datorsystem, säker kvantkommunikation, offentlig förvaltning, blockkedjor, digitala innovationsnav och investeringar i människors digitala färdigheter.

Flerlandsprojekt bör samla investeringar från både medlemsländerna och EU:s finansieringsresurser, såsom faciliteten för återhämtning och resiliens . Andra offentliga och privata enheter får investera i projekten när så är lämpligt.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_4630

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
15 september 2021
Upphovsman
Representationen i Finland