Euroopan komissio myöntää nuorille ilmaisia interrail-lippuja. DiscoverEU-interrailin tarkoitus on tutustuttaa nuoria muihin eurooppalaisiin kulttuureihin sekä edistää suvaitsevaisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Euroopassa. Seuraava haku aukeaa lokakuussa.
“Melkein kuin olisi voittanut lotossa”, kuvaa Kalle Piispa tunnetta, kun sai ilmaisen 18-vuotiaille suunnatun DiscoverEU-interrailmatkalipun alkuvuodesta.
Kalle Piispa matkusti tammikuussa Euroopan komission myöntämällä interrail-lipulla pääosin Espanjassa ja Portugalissa. Nyt Piispa ja joukko nuoria seisovat elokuun auringon paahtaman Oodin edustalla. Yhdellä on selässä iso rinkka ja vieressä kokoontaitettava polkupyörä.
“Saavuin aamulla laivalla Tukholmasta Helsinkiin. Päätin tulla Suomeen, sillä reililipun haltija saa laivalipuista 20 prosenttia alennusta. Mukana on rinkka, jossa on teltta ja makuupussi sekä kokoontaitettava polkupyörä”, kertoo parhaillaan DiscoverEU-matkalla oleva saksalainen Adrian Rarov.
Oodin edessä parveilevia nuoria yhdistää DiscoverEU-reilikokemus eli matka Euroopassa raitein. Nuoret tapaavat toisiaan ja jakavat kokemuksiaan Opetushallituksen järjestämässä DiscoverEU -tapaamisessa, joita järjestetään jokaisessa ohjelman piiriin kuuluvassa maassa.
EU:n kustantamaa interrail-lippua voi hakea kuka tahansa 18-vuotias EU-kansalainen sekä tämän lisäksi Erasmus+ -ohjelman piiriin kuuluvissa maissa – Norjassa, Islannissa, Pohjois-Makedoniassa, Liechtensteinissa, Serbiassa tai Turkissa – asuvat. Lipulla voi matkustaa kaikissa ohjelman piiriin kuuluvissa maissa, ja se on voimassa kuukauden.
Adrian Rarov on kiertänyt tähän mennessä Tšekissä, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Pohjoismaissa. Matkalla hän on yöpynyt teltassa ja väliin ystävien sohvilla.
“Etsin jokaisen kaupungin kartalta vihreimmän spotin ja pystytän telttani sinne. Käyn päiväsaikaan tarkistamassa, että puisto tai metsä on turvallinen. Junan lisäksi kuljen polkupyörällä ja paikoin bussilla.”
Unelmasta todeksi
Idea ilmaisesta interrailmatkasta nuorille eurooppalaisille syntyi kahden saksalaisen nuoren reilimatkalla vuonna 2014. Vincent-Immanuel Herr ja Martin Speer matkasivat halki Euroopan, ja wieniläisen ravintolan pöydässä he saivat idean. Mitä jos kaikilla eurooppalaisilla nuorilla olisi mahdollisuus matkustaa ja oppia Euroopasta ja sen eri kulttuureista enemmän? Sitkeän lobbauksen ansiosta EU-virkamiehet saatiin vakuutettua, ja DiscoverEU-hankkeesta tuli todellisuutta vuonna 2018.
Tähän mennessä jo yli 200 000 nuorta on matkustanut Euroopan komission myöntämällä interrail-lipulla ympäri Eurooppaa. Ilmaisten lippujen tarkoitus on tutustuttaa nuoria muihin eurooppalaisiin kulttuureihin, vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta EU:ssa ja edistää ympäristöystävällistä matkustamista. Nuoret voivat hakea reililippuja Euroopan nuorisoportaalin sivuston kautta yksin tai kaveriporukan kanssa. Hakuja on kaksi kertaa vuodessa. Seuraava aukeaa lokakuussa.
“Lisäksi nuorten parissa toimivien organisaatioiden on mahdollista hakea Erasmus+ -rahoitusta DiscoverEU-osallisuustoimen hankkeelle, jonka turvin myös muita vähemmän mahdollisuuksia omaavat 18-vuotiaat nuoret pääsevät reilaamaan. Rahoitus osallisuustoimen hankkeelle haetaan Opetushallituksen kautta. Hankkeen puitteissa nuoret saavat myös hieman matkarahaa ja mahdollisesti avustajan tai ryhmänvetäjän, jos sellaiselle on tarvetta,” kertoo Suomessa hanketta koordinoiva ohjelma-asiantuntija Ari Huotari Opetushallituksesta.
Huotari järjestää myös DiscoverEU -tapaamisia, joihin voivat osallistua kaikki parhaillaan matkalla olevat tai jo oman interrailmatkansa tehneet. Tapaamisissa nuoret pääsevät tutustumaan kunkin maan kulttuuriin ja muihin nuoriin. Helsingissä nuoret ovat tutustuneet muun muassa Suomenlinnaan, Pasilan katutaiteeseen ja keskustakirjasto Oodiin.
“Kaikesta selviää” -asenne ja eurooppalainen identiteetti vahvistuivat
Interrailkokemukset ovat tarjonneet nuorille seikkailijoille oppitunteja sekä itsestä että eurooppalaisuudesta.
“Opin matkalla, että me eurooppalaiset olemme lopulta hyvin samanlaisia. Vaikka Suomi on maantieteellisesti kaukana, matkan ansiosta Eurooppa tuntuu nyt pienemmältä”, summaa Kalle Piispa oman interrailkokemuksensa antia.
Myös Firenzestä kotoisin oleva Matteo Ballini on tyytyväinen omaan interrailmatkaansa, joka alkoi Bulgarian Sofiasta, jatkui Istanbuliin ja sieltä Itä-Euroopan kautta Itävallan Innsbruckiin.
“Istanbul oli ainoa kaupunki, jossa voin sanoa kokeneeni jonkinlaisen kulttuurishokin. Se oli hyvin erilainen verrattuna muuhun Eurooppaan”, Ballini kertoo.
“Samalla se oli todellinen kulttuurien sulatusuuni, jossa itä ja länsi kohtaavat.”
Vastoinkäymisiltäkään ei vältytty. Etsiessään polkupyörällä rankkasateessa yösijaa Tukholman lähellä olevasta kansallispuistosta Adrian Rarov erehtyi aluksi pystyttämään telttaansa jonkun tontille.
“Agressiivisesti alkanut kohtaaminen päättyi lopulta siihen, että asukkaat tarjosivat minulle yösijaa. Halusin kuitenkin nukkua teltassa, joten he auttoivat minua löytämään sopivamman paikan teltan pystyttämiseen”, Rarov kertoo.
Kokemus opetti, että kaikesta selviää ja lopulta ihmiset haluavat pääsääntöisesti auttaa.
Kolmikko suosittelee ikimuistoista matkaa kaikille 18-vuotiaille nuorille eurooppalaisille.
“Matkalle lähtemisessä ei ole mitään hävittävää, ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen kasvattaa”, sanoo Ballini.
Kevään 2024 hakukierros järjestetään 16.–30.4. Tällä hakukierroksella hakea voivat 1.7.2005–30.6.2006 (nämä päivämäärät mukaan luettuina) syntyneet nuoret. Lisätietoa ja hakuohjeet: https://youth.europa.eu/discovereu_fi
Edustuston sopimuskumppanin laatima artikkeli
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 18. syyskuuta 2023
- Laatija
- Suomen-edustusto