Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Tal24 februari 2022Representationen i FinlandLästid: 2 min

Uttalande av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid den gemensamma presskonferensen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och rådets ordförande Charles Michel

Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg ja Charles Michel

Vi befinner oss i ett avgörande ögonblick. Och vi tre, vi som står här tillsammans, är ännu ett bevis på hur Europeiska unionen och Nato reagerar tillsammans på Kremls agerande. Världen kan se att enighet är vår styrka.

Tidigt i morse beordrade president Putin barbariska aggressionshandlingar mot ett suveränt och oberoende land och mot oskyldiga människor. Vi kommer att ställa Ryssland till svars för denna fruktansvärda kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Och det som står på spel är inte bara Donbas, det är inte bara Ukraina. Det som står på spel är stabiliteten i Europa och hela världsordningen, vår fredsordning. President Putin valde att åter föra krig i Europa. Genom ett beslutsamt och enat svar kommer Europeiska unionen att göra det så svårt som möjligt för Kreml att fortsätta med sina aggressiva handlingar.

För omkring 30 minuter sedan hade jag ett telefonsamtal med president Zelenskyj. Han bad oss om allt de olika aktörerna kan göra för att hjälpa till. Senare i dag kommer vi att lägga fram ett paket med massiva och riktade sanktioner för EU:s ledare för godkännande. Vi samordnar nära med våra partner och allierade – USA, Storbritannien, Kanada och Norge, men också med bland annat Japan och Australien.

Paketet kommer att omfatta ekonomiska sanktioner som starkt begränsar Rysslands tillträde till kapitalmarknaderna. Sanktionerna kommer att få hårda konsekvenser. Rysslands ekonomi har redan satts under starkt tryck de senaste veckorna. Och trycket kommer nu att öka. Sanktionerna kommer att bromsa Rysslands ekonomiska tillväxt, öka upplåningskostnaderna, driva på inflationen, öka utflödet av kapital och gradvis undergräva Rysslands industribas.

Det andra huvudsakliga inslaget i våra sanktioner är att begränsa Rysslands tillgång till kritisk teknik. Vi vill skära av Rysslands industri från den teknik som verkligen behövs i dag för att bygga en framtid. Våra åtgärder kommer att försvaga Rysslands tekniska ställning på centrala områden som eliten faktiskt tjänar mest pengar på. Detta omfattar bland annat högteknologiska komponenter och avancerad programvara. Detta kommer också att allvarligt försämra den ryska ekonomin på alla områden i framtiden. Låt mig vara mycket tydlig: Det är president Putin som måste förklara detta för sina medborgare. Jag vet att det ryska folket inte vill ha det här kriget.

Europeiska unionen och Nato har samarbetat nära på ett kompletterande sätt, och krisen kommer att föra oss ännu närmare varandra. Det är vår gemensamma plikt att stå emot den allvarligaste aggressionshandlingen på europeisk mark på årtionden. Vår enighet är vår största styrka. Kreml är fullt medvetna om det, och det är därför de har försökt så gott de kunnat att splittra oss, men de har uppnått raka motsatsen. Vi står mer enade och mer beslutsamma än någonsin. Vi är en union, en allians, med samma mål.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/statement_22_1332

 

Översikt

Publiceringsdatum
24 februari 2022
Upphovsman
Representationen i Finland