Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Puhe24. helmikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Puheenjohtaja Ursula von der Leyenin lausunto yhdessä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa

Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg ja Charles Michel

Olemme vedenjakajalla. Se, että me kolme seisomme tässä rinta rinnan, on yksi osoitus lisää siitä, miten tiiviisti Euroopan unioni ja Nato reagoivat Kremlin toimiin. Maailma voi todistaa, että voimamme on yhtenäisyydessä.

Varhain tänä aamuna presidentti Putin määräsi hirmutekoja suvereenia ja itsenäistä maata ja sen viattomia kansalaisia vastaan. Pidämme Venäjää vastuullisena tästä Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden törkeästä loukkauksesta. Uhattuna ei ole pelkästään Donbass, eikä pelkästään Ukraina. Vaakalaudalla on Euroopan vakaus ja koko kansainvälinen rauhanjärjestys. Presidentti Putin toi sodan takaisin Eurooppaan. Euroopan unioni aikoo vaikeuttaa Kremlin aggressiivisia toimia kaikin tavoin toimimalla määrätietoisesti ja yhtenäisesti.

Noin puoli tuntia sitten kävin puhelinkeskustelun presidentti Zelenskyin kanssa. Hän pyysi, että eri toimijat tekisivät kaiken voitavansa Ukrainan auttamiseksi. Esitämme vielä tänään massiivisten ja kohdennettujen pakotteiden paketin EU:n johtajille hyväksyttäväksi. Teemme tiivistä yhteistyötä kumppaniemme ja liittolaistemme – Yhdysvaltojen, Yhdistyneen kuningaskunnan, Kanadan ja Norjan mutta myös esimerkiksi Japanin ja Australian – kanssa.

Paketti sisältää taloudellisia pakotteita, jotka rajoittavat Venäjän pääsyä pääomamarkkinoille radikaalisti. Pakotteiden vaikutukset ovat massiiviset. Venäjän talouteen on jo viime viikkoina kohdistunut voimakas paine, joka kasvaa nyt entisestään. Pakotteet tukahduttavat Venäjän talouskasvun, tekevät lainaamisesta kalliimpaa, kiihdyttävät inflaatiota ja pääomapakoa ja rapauttavat asteittain talouden teollisen perustan.

Pakotteiden toinen pääpilari koskee kriittisen teknologian saatavuuden rajoittamista. Haluamme evätä Venäjän teollisuudelta sellaisen teknologian, jota se kipeästi tarvitsee voidakseen rakentaa tulevaisuutta. Toimenpiteemme heikentävät Venäjän teknologista asemaa keskeisillä aloilla – niillä samoilla aloilla, joilta maan eliitti saa suurimman osan tuloistaan. Toimenpiteet ulottuvat korkean teknologian komponenteista edistyksellisimpiin ohjelmistoihin. Tulevaisuudessa tämä rapauttaa Venäjän taloutta tuntuvasti kaikilla aloilla. Tästä ei ole epäilystäkään: presidentti Putin joutuu tekemään tästä tiliä venäläisille. Tiedän, että Venäjän kansa ei halua tätä sotaa.

Euroopan unioni ja Nato ovat tehneet tiivistä yhteistyötä, ja tämä kriisi lähentää meitä entisestään. Yhteisenä velvollisuutenamme on asettua vastustamaan vakavinta aggressiota, joka Euroopan maaperällä on koettu vuosikymmeniin. Yhtenäisyys on suurin vahvuutemme. Venäjän johto on tästä hyvin tietoinen, ja siksi se on yrittänyt parhaansa mukaan hajottaa rivejämme, mutta lopputulos on päinvaistainen. Olemme yhtenäisempiä ja päättäväisempiä kuin koskaan aikaisemmin. Olemme yksi unioni, yksi liitto, ja päämäärämme on sama.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/statement_22_1332

Tiedot

Julkaisupäivä
24. helmikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto