Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel24 juni 2020Representationen i FinlandLästid: 2 min

Uleåborg, Nyslott och Tammerfors avancerar i tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2026

Uleaåborg, Nyslott och Tammerfors är Finlands slutliga kandidater till titeln europeisk kulturhuvudstad 2026. Städerna valdes i dag av en expertpanel som delvis sammanträdde i Helsingfors, delvis på distans. Panelen fattade sitt beslut efter att ha...

En panel bestående av tolv oberoende experter valde i dag Uleåborg, Nyslott och Tammerfors till kandidater som ska tävla om titeln europeisk kulturhuvudstad 2026.

Nomineringen till europeisk kulturhuvudstad kan medföra stora kulturella, ekonomiska och stora vinster för städerna, om den plan som läggs fram i ansökan är en del av en långsiktig kulturledd utvecklingsstrategi.

De städer som valts till kandidater kan komplettera sina ansökningar ända fram till början av 2021. Panelen kommer att sammanträda på nytt i Helsingfors våren 2021 och rekommendera vilken finländsk stad som ska väljas till europeisk kulturhuvudstad 2026.

År 2026 blir den tredje gången en finländsk stad är europeisk kulturhuvudstad. Tidigare har titeln innehafts av Helsingfors år 2000 och Åbo år 2011.

Den andra kulturhuvudstaden 2026 kommer att vara en stad i Slovakien.

Årets kulturhuvudstäder är Rijeka i Kroatien och Galway i Irland. Coronapandemin har avbrutit städernas kulturhuvudstadsprojekt, men de hoppas kunna genomföra en del av sina planer senare i år.

Kommande europeiska kulturhuvudstäder är Elefsina (Grekland), Timisoara (Rumänien) och Novi Sad (Serbien) 2021, Kaunas (Litauen) och Esch-sur-Alzette (Luxemburg) 2022, Veszprém (Ungern) 2023 samt Tartu (Estland), Bad Ischl (Österrike) och Bodo (Norge) 2024.

I Finland ombads städerna lämna in sina ansökningar i april 2019. Uleåborg, Nyslott och Tammerfors lämnade in ansökningar innan tidsfristen löpte ut.

Den europeiska kulturhuvudstaden väljs i två steg. De städer som klarat den första omgången fördes i dag upp på en slutlista och om cirka nio månader anordnas en andra och slutlig omgång då staden nomineras.

Ansökningarna behandlas av en panel bestående av tolv oberoende experter. Europaparlamentet, rådet, EU-kommissionen och Regionkommittén utsåg tio av experterna och de finska myndigheterna två.

Enligt urvalskriterierna ska städerna utarbeta ett kulturprogram som bland annat ska ha en stark europeisk dimension. Programmet ska ha bestående effekter och främja stadens utveckling på lång sikt. Städerna ska också kunna visa att de har de lokala myndigheternas stöd för sitt projekt och att de har beredskap att genomföra det.

Läs mer (på engelska):

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en.htm

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/documents/30-years-brochure_en.pdf

EU-kommissionen: Kultur

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
24 juni 2020
Upphovsman
Representationen i Finland