Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli24. kesäkuuta 2020Suomen-edustusto

Oulu, Savonlinna ja Tampere etenevät kilvassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026

Oulu, Savonlinna ja Tampere ovat Suomen lopulliset ehdokkaat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Kaupungeista päätti tänään osin Helsingissä ja osin etäyhteyksin kokoustanut asiantuntijaraati arvioituaan kilpailevien suomalaisten kaupunkien...

Kahdestatoista riippumattomasta asiantuntijasta koostuva raati valitsi tänään Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -tittelistä kisaaviksi ehdokkaiksi Oulun, Savonlinnan ja Tampereen.

Ehdokkuus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi voi tuoda kaupungeille merkittäviä kulttuurillisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä, jos hakemuksessa esitetty suunnitelma on osa pitkän aikavälin kulttuurilähtöistä kehitysstrategiaa.

Ehdokkaiksi valitut kaupungit voivat vielä alkuvuoteen 2021 saakka täydentää hakemuksiaan. Raati kokoontuu keväällä 2021 uudelleen Helsingissä ja antaa suosituksensa siitä, mikä suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Vuonna 2026 suomalainen kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunkina kolmatta kertaa. Aiemmin titteli on ollut Helsingillä vuonna 2000 ja Turulla vuonna 2011.

Vuoden 2026 toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Kroatiassa sijaitseva Rijeka ja Irlannissa sijaitseva Galway. Koronapandemia on keskeyttänyt kaupunkien kulttuuripääkaupunkihankkeet, mutta ne toivovat voivansa toteuttaa osan suunnitelmistaan myöhemmin tänä vuonna.

Tulevat Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Elefsina (Kreikka), Timisoara (Romania) ja Novi Sad (Serbia) vuonna 2021, Kaunas (Liettua) ja Esch-sur-Alzette (Luxemburg) vuonna 2022, Veszprém (Unkari) vuonna 2023 sekä Tartto (Viro), Bad Ischl (Itävalta) ja Bodo (Norja) vuonna 2024.

Suomessa kaupungeilta pyydettiin hakemuksia huhtikuussa 2019. Hakemuksen jättivät määräaikaan mennessä Oulu, Savonlinna ja Tampere.

Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan kaksivaiheisesti. Esivalintakierroksen läpäisseistä kaupungeista laadittiin tänään esivalintaluettelo. Noin yhdeksän kuukauden kuluttua järjestetään vielä lopullinen valintakierros kaupungin nimeämiseksi.

Hakemukset käsittelee 12 riippumattomasta asiantuntijasta koostuva raati. Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea nimittivät heistä kymmenen ja Suomen viranomaiset kaksi.

Valintakriteerien mukaan kaupunkien on laadittava kulttuuriohjelma, jolla on muun muassa vahva eurooppalainen ulottuvuus. Ohjelmalla on oltava pysyviä vaikutuksia ja sen on edistettävä kaupungin pitkän aikavälin kehitystä. Kaupunkien on myös osoitettava, että niillä on hankkeelle paikallisviranomaisten tuki ja että niillä on valmiudet sen toteuttamiseen.

Lisätietoa (englanniksi):

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en.htm

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/documents/30-years-brochure_en.pdf

Euroopan komissio: Kulttuuri

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
24. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto