Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké22 mars 2023Representationen i FinlandLästid: 3 min

EU-kommissionen föreslår kriterier som möjliggör hållbara val och sätter stopp för grönmålning

Greenwashing

I dag föreslår EU-kommissionen gemensamma kriterier för att motverka grönmålning och vilseledande miljöpåståenden. Enligt dagens förslag kommer konsumenterna att få större klarhet om och bättre garantier för att något som säljs som miljövänligt faktiskt är miljövänligt. De kommer även att få bättre information för att kunna välja miljövänliga produkter och tjänster. Företagen kommer också att gynnas av de föreslagna gemensamma kriterierna.

I en studie från EU-kommissionen som genomfördes år 2020 konstaterades det att 53,3 procent av de undersökta miljöpåståendena i EU var vaga, vilseledande eller ogrundade och att 40 procent var ostyrkta.

Det saknas gemensamma regler för företag som gör oberoende miljöpåståenden och detta bäddar för grönmålning och skapar ojämlika villkor på EU:s marknad, vilket är till nackdel för verkligt hållbara företag.

Företag kommer att gynnas av de kriterier som EU-kommissionen i dag föreslår, eftersom de företag som gör verkliga ansträngningar för att förbättra sina produkters miljöhållbarhet lättare kan identifieras. De kommer att belönas av konsumenterna och kunna öka sin försäljning – i stället för att utsättas för illojal konkurrens. På så sätt kommer förslaget att bidra till att skapa lika villkor när det gäller information om produkters miljöprestanda.

Tillförlitlig, jämförbar och kontrollerbar information till konsumenterna

Enligt dagens förslag måste företag som gör miljöpåståenden om sina produkter eller tjänster följa minimikrav för hur dessa påståenden styrks och förmedlas. Förslaget är inriktat på uttryckliga påståenden, till exempel ”t-shirt tillverkad av materialåtervunna plastflaskor”.

Förslaget omfattar alla oberoende påståenden om en produkts, tjänsts eller näringsidkares miljöpåverkan, miljöaspekter eller miljöprestanda. Det omfattar dock inte påståenden som täcks av befintliga EU-regler, till exempel om EU-miljömärket eller logotypen för ekologiska livsmedel, eftersom den nuvarande lagstiftningen redan säkerställer att dessa reglerade påståenden är tillförlitliga.

Innan företagen förmedlar någon av de berörda typerna av miljöpåståenden till konsumenterna måste påståendena verifieras på ett oberoende sätt och stödjas av vetenskapliga uppgifter. Som en del av den vetenskapliga analysen kommer företagen att identifiera den miljöpåverkan som faktiskt är relevant för deras produkt och identifiera eventuella kompromisser för att ge en fullständig och korrekt bild.

Genom flera regler kommer det att säkerställas att påståendena förmedlas på ett tydligt sätt.

Förslaget kommer också att reglera miljömärkning. Det finns för närvarande minst 230 olika märkningar och det finns uppgifter om att detta leder till förvirring och misstro bland konsumenterna. För att begränsa antalet märkningar kommer nya offentliga märkningar inte att tillåtas, såvida de inte tagits fram på EU-nivå. Nya privata märkningar kommer att behöva visa högre miljöambitioner än redan existerande märkningar och godkännas på förhand för att tillåtas.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_23_1692      

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
22 mars 2023
Upphovsman
Representationen i Finland