Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel2 september 2021Representationen i Finland

EU-kommissionens årliga översättningstävling för unga inleds – anmäl din skola nu!

EU-kommissionen ordnar årligen översättningstävlingen Juvenes Translatores för unga. Syftet är att ge dem en inblick i översättaryrket och slå ett slag för språkinlärning överlag. Nu har tävlingsomgången för 2021−2022 inletts. Gymnasier som vill...

I dag går startskottet för EU-kommissionens årliga översättningstävling Juvenes Translatores för unga. Tävlingen är öppen för gymnasier i alla EU-länder och ordnas i år för femtonde gången. Gymnasier i hela EU kan anmäla sig på nätet från och med den 2 september. Temat för den text som ska översättas i år är ”Låt oss slå in på en väg mot en grönare framtid”.

Deltagarna kan översätta från vilket som helst av EU:s 24 officiella språk, till vilket som helst av EU:s officiella språk. Det finns hela 552 språkkombinationer att välja mellan! I fjolårets tävling användes sammanlagt 150 olika språkkombinationer.

Fjolårets finländska vinnare, Hanna Pörsti från Tampereen yhteiskoulun lukio i Tammerfors, översatte en text från tyska till finska. Hanna höll även ett tal på engelska vid prisutdelningen för alla Juvenes Translatores-vinnare 2020−2021 i juni.

Anmälningstiden pågår till den 20 oktober 2021 kl. 13.00 finsk tid. Anmälningsblanketten kan fyllas i på vilket som helst av EU:s 24 språk. Det är den första etappen i urvalsprocessen. Därefter väljer kommissionen slumpvis ut 705 skolor som går vidare till nästa etapp. I varje EU-land får lika många skolor delta som landet har platser i Europaparlamentet, vilket innebär 14 skolor i Finland.

De utvalda skolorna utser högst fem studerande som deltar i tävlingen. De studerande får ha vilken nationalitet som helst, men de måste vara födda 2004.

Tävlingen äger rum på nätet samtidigt i alla deltagande skolor den 25 november 2021.

Vinnarna, en per land, tillkännages i början av februari 2022.

Om situationen så tillåter, ordnas en prisutdelning för alla 27 Juvenes Translatores-vinnare i Bryssel under våren 2022.

Anmäl din skola på nätet på följande adress: https://jt.ec.europa.eu/

webbplatsen och Facebooksidan för Juvenes Translatores finns mer information.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_4444

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
2 september 2021
Upphovsman
Representationen i Finland