Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké19 december 2023Representationen i FinlandLästid: 3 min

EU-kommissionen efterlyser förbättringar av nationella energi- och klimatplaner för att säkerställa att 2030-målen uppnås

Ympäristö ja ilmasto

EU-kommissionen har offentliggjort sin bedömning av EU-ländernas utkast till nationella energi- och klimatplaner. Kommissionen utfärdade samtidigt rekommendationer för att hjälpa medlemsländerna att höja sin ambitionsnivå för att matcha EU:s 2030-mål. De slutliga planerna måste lämnas in senast den 30 juni 2024. Det är tydligt att det behövs ytterligare ansträngningar, inte minst i ljuset av resultatet av COP28 och den globala uppmaningen att accelerera åtgärderna under innevarande decennium.

I sin bedömning, som offentliggjordes i går, efterlyser EU-kommissionen fler åtgärder från medlemsländernas sida för att minska utsläppen av växthusgaser. EU-kommissionen uppmanar även medlemsländerna att tydligare redogöra för sina klimatanpassningar. De uppmanas också att förbereda sig bättre på en ökad användning av förnybar energi och att förbättra sina energieffektivitetsåtgärder. Mer måste också göras för att öka konsumentmakten, förbättra energitryggheten och hjälpa europeiska företag att bli mer konkurrenskraftiga.

De uppdaterade nationella energi- och klimatplanerna gör att vi kommer närmare EU:s 2030-mål och ett genomförande av den lagstiftning som nyligen antagits.

Centrala iakttagelser och rekommendationer

I sin nationella energi- och klimatplan stakar varje medlemsland ut sin färdplan för hur EU sammantaget ska kunna uppnå det lagstadgade målet om att minska växthusgasutsläppen med 55 procent fram till 2030 samt sina energi- och klimatmål.

Den EU-omfattande bedömningen åtföljs av ett antal rekommendationer och individuella bedömningar för vart och ett av de 21 medlemsländer som lämnat in nationella energi- och klimatplaner.

EU-kommissionen konstaterar följande i sin bedömning:

  • I nuläget är de nationella energi- och klimatplanerna inte tillräckligt ambitiösa. De minskar växthusgasutsläppen med 51 procent och missar därför målet om en minskning på minst 55 procent senast 2030.
  • Inom sektorer som omfattas av ansvarsfördelningsförordningen måste mer göras för att uppnå målet om en minskning med 40 procent – i nuläget missar man målet med 6,2 procent.
  • Målet i LULUCF-förordningen på –310 miljoner ton koldioxidekvivalenter missas med ca –40 till –50 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket visar att kolinlagringen måste förbättras.
  • När det gäller förnybar energi skulle planerna i sin nuvarande utformning leda till en andel på 38,6–39,3 procent förnybara energislag i energimixen senast 2030, jämfört med målet på 42,5 procent.
  • Planerna skulle samtidigt förbättra energieffektiviteten med 5,8 procent, jämfört med målet på 11,7 procent.

EU-kommissionen framhåller också hur viktigt och brådskande det är att fasa ut användningen av fossila bränslen i energiproduktionen, i synnerhet fasta fossila bränslen. Ett annat hinder på vägen mot klimatneutralitet är att alla medlemsländer fortfarande har subventioner av fossila bränslen, bland annat inom transportsektorn.

EU-kommissionen uppmuntrar medlemsländerna att i sina slutliga nationella energi- och klimatplaner lägga större vikt vid energitrygghet. Mer uppmärksamhet bör även ägnas omskolning, kompetenshöjning, effekter på sysselsättningen och sociala konsekvenser samt åtgärder för att säkerställa en grön omställning som är rättvis, inkluderande och där ingen lämnas utanför.

Betydligt mer måste även göras i fråga om klimatanpassningar och åtgärder för att stärka motståndskraften. De slutliga nationella energi- och klimatplanerna måste i tillräcklig utsträckning behandla klimatrelaterade effekter. EU-kommissionen har med hänvisning till den europeiska klimatlagen utfärdat ytterligare rekommendationer om i vilken grad medlemsländernas åtgärder överensstämmer med unionens klimatneutralitetsmål och säkerställer att klimatanpassningen går framåt.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/IP_23_6622

Läs mer om rekommendationerna utfärdade till Finland (på engelska):     

https://commission.europa.eu/publications/commission-recommendation-assessment-swd-and-factsheet-draft-updated-national-energy-and-climate-14_en

Läs mer om rekommendationerna utfärdade till alla 21 berörda medlemsländer (på engelska):

https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environment/implementation-eu-countries/energy-and-climate-governance-and-reporting/national-energy-and-climate-plans_en

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
19 december 2023
Upphovsman
Representationen i Finland