Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 19. joulukuuta 2023
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Komissio kehottaa EU-maita varmistamaan vuoden 2030 tavoitteiden saavuttamisen kansallisilla energia- ja ilmastosuunnitelmillaan

Ympäristö ja ilmasto

Komissio on julkaissut arvionsa EU-maiden kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien luonnoksista ja antanut suosituksia auttaakseen jäsenmaita nostamaan tavoitetasonsa vuodelle 2030 asetettujen EU:n tavoitteiden mukaisiksi. Lopulliset suunnitelmat on toimitettava viimeistään 30. kesäkuuta 2024. Kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien päivitettyjen luonnosten myötä EU on lähempänä vuoden 2030 tavoitteiden saavuttamista ja äskettäin hyväksytyn lainsäädännön täytäntöönpanoa. Lisätoimet ovat kuitenkin selvästi tarpeen. Tämä kävi ilmi myös COP28-kokouksen tuloksista ja maailmanlaajuisesta kehotuksesta nopeuttaa toimia tällä vuosikymmenellä.

Eilen julkaisemassaan arvioinnissa komissio kehottaa jäsenmaita tehostamaan toimiaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja laatimaan selkeämmät suunnitelmat siitä, miten ne aikovat sopeutua ilmastonmuutokseen. Se kehottaa niitä myös valmistautumaan paremmin uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja tehostamaan energiatehokkuustoimenpiteitä. Lisätoimenpiteitä tarvitaan myös kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi, energiavarmuuden parantamiseksi ja eurooppalaisten yritysten tukemiseksi niiden kilpailukyvyn vahvistamisessa.

Keskeiset havainnot ja suositukset

Kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat esittävät kunkin jäsenvaltion suunnitelman siitä, miten se pyrkii osaltaan saavuttamaan EU:n oikeudellisesti sitovan kollektiivisen tavoitteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, sekä siihen liittyvät energia- ja ilmastotavoitteet. EU:n laajuisen arvioinnin yhteydessä annetaan suosituksia ja esitetään maakohtaiset arvioinnit kullekin 21:lle kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa toimittaneelle jäsenmaalle.

Komission arvioinnissa todetaan seuraavaa:

  • Kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmaluonnosten toimet eivät tällaisenaan vielä ole riittäviä, jotta vuoteen 2030 mennessä saavutettaisiin vähintään 55 prosentin vähennys kasvihuonekaasupäästöissä. Nykyisillä toimilla vähennys olisi 51 prosenttia.
  • Lisätoimia tarvitaan, jotta voidaan kuroa umpeen 6,2 prosentin ero taakanjakoaloilla verrattuna 40 prosentin tavoitteeseen.
  • Maankäyttöä, maankäytön muutoksia ja metsätaloutta koskevan LULUCF-asetuksen mukaisesta 310 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin vähennystavoitteesta ollaan jäljessä noin 40–50 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tämä osoittaa, että hiilinielun lisääminen on ensiarvoisen tärkeää.
  • Uusiutuvan energian osuus energiayhdistelmässä olisi nyt esitettyjen luonnosten perusteella 38,6–39,3 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun tavoitteena on 42,5 prosenttia.
  • Energiatehokkuus paranisi nyt luonnostelluilla toimilla 5,8 prosenttia, kun taas tavoitteena on 11,7 prosenttia.

Komissio korostaa myös fossiilisten polttoaineiden energiantuotantokäytön vaiheittaisen lakkauttamisen tärkeyttä ja kiireellisyyttä. Tämä koskee erityisesti kiinteitä fossiilia polttoaineita. Yhtenä esteenä EU:n tiellä kohti ilmastoneutraaliutta pidetään lisäksi sitä, että kaikissa jäsenmaissa myönnetään edelleen tukia fossiilisille polttoaineille, myös liikenteessä.

Komissio kannustaa jäsenmaita myös kiinnittämään lopullisissa kansallisissa energia- ja ilmastosuunnitelmissaan enemmän huomiota energiaturvallisuuteen. Enemmän huomiota olisi kiinnitettävä myös uudelleen- ja täydennyskoulutukseen, työllisyys- ja sosiaalisiin vaikutuksiin sekä toimenpiteisiin, joilla varmistetaan oikeudenmukainen ja osallistava vihreä siirtymä, jossa ketään ei jätetä jälkeen.

Huomattavia lisätoimenpiteitä tarvitaan lisäksi muun muassa energiajärjestelmässä ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja häiriönsietokyvyn parantamisen suhteen. Lopullisissa kansallisissa energia- ja ilmastosuunnitelmissa ilmastovaikutukset on otettava riittävästi huomioon. Komissio esitti suosituksissa eurooppalaisen ilmastolain nojalla lisäksi huomioita siitä, ovatko jäsenmaiden toimenpiteet johdonmukaisia unionin ilmastoneutraaliustavoitteen kanssa ja varmistetaanko niillä riittävä edistyminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_6622   

Lisätietoa Suomelle annetuista suosituksista (englanniksi):

https://commission.europa.eu/publications/commission-recommendation-assessment-swd-and-factsheet-draft-updated-national-energy-and-climate-14_en    

Lisätietoa kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa toimittaneille 21 jäsenmaalle annetuista suosituksista (englanniksi):

https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environment/implementation-eu-countries/energy-and-climate-governance-and-reporting/national-energy-and-climate-plans_en    

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
19. joulukuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto