Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel6 april 2022Representationen i FinlandLästid: 1 min

De nya åtgärderna i EU-kommissionens paket om cirkulär ekonomi och smarta konsumentval diskuterades vid ett evenemang anordnat av representationen och Sitra

Kiertotaloustilaisuus 31.3.

Den 31 mars anordnade EU-kommissionens representation i Finland tillsammans med Sitra en paneldiskussion om den cirkulära ekonomin. Evenemanget kunde inte ha hållits vid en mer läglig tidpunkt, eftersom kommissionen en dag tidigare, den 30 mars, offentliggjorde sitt förslag till lagpaket om just den cirkulära ekonomin.

Tack vare det nya regelverket som ska införas kommer konsumenterna framöver att få mer information om bland annat produkters energiförbrukning och möjligheterna att återvinna olika produkter. Genom det nya lagpaketet kommer även digitala produktpass att införas. Det digitala produktpasset kommer att innehålla information om bland annat tillverkningen av produkten och material eller komponenter som kan tänkas begränsa dess cirkularitet.

Mari Pantsar, direktör för hållbarhetslösningar vid Sitra, som deltog i paneldiskussionen, betonade att det är viktigt med produktinformation: ”Vid Sitra har vi märkt att konsumenterna vill göra hållbara val, men att de saknar den nödvändiga informationen, till exempel om vilken miljö- och klimatpåverkan en viss produkt har. Det här lagpaketet är alltså mycket viktigt för att säkerställa att konsumenterna får tillräckligt med information för att fatta väl avvägda beslut.”.

Läs mer (på finska): https://europa.eu/!k9K4mw

Översikt

Publiceringsdatum
6 april 2022
Upphovsman
Representationen i Finland