Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké12 mars 2024Representationen i FinlandLästid: 6 min

Kommissionen fastställer viktiga åtgärder för att hantera klimatrisker för att skydda människor och välstånd

Pilviä
Pilviä taivaalla

Europeiska kommissionen offentliggör i dag ett meddelande om hantering av klimatrisker i Europa. Den beskriver hur EU och dess medlemsstater bättre kan förutse, förstå och hantera de växande klimatriskerna. Dessutom presenteras hur de kan utarbeta och genomföra politik som räddar liv, sänker kostnaderna och skyddar välståndet i hela EU.

Meddelandet är ett svar på den förstaeuropeiska klimatriskbedömningen någonsin, en vetenskaplig rapport från Europeiska miljöbyrån. Tillsammans är de en uppmaning till åtgärder på alla förvaltningsnivåer samt för den privata sektorn och det civila samhället. De anger tydligt hur alla viktiga sektorer och politikområden är exponerade för klimatrelaterade risker, hur allvarliga och brådskande riskerna är och hur viktigt det är att klargöra vem som har ansvaret för att hantera riskerna.

2023 var det varmaste rekordåret. Enligt rapporten från Copernicus klimatförändringstjänst i februari hade den globala medeltemperaturen under de föregående 12 månaderna överskridit den tröskel på 1,5 grader som fastställs i Parisavtalet. Eftersom EU vidtar omfattande åtgärder för att minska sina utsläpp och begränsa klimatförändringarna måste vi också vidta åtgärder för att anpassa oss till redan oundvikliga förändringar och skydda människor och välstånd. Enligt Eurobarometerundersökningen anser 77 % av européerna att klimatförändringarna är ett mycket allvarligt problem, och mer än en av tre européer (37 %) känner sig redan personligen exponerade för klimatrisker.

Dagens meddelande visar hur EU effektivt kan gå före riskerna och bygga upp större klimatresiliens. Kommissionen föreslår en rad åtgärder och kommer att samarbeta med andra EU-institutioner, medlemsstater, regionala och lokala myndigheter, medborgare och företag för att följa upp dessa förslag.

Utrusta det europeiska samhället för ökad klimatresiliens

I kommissionens meddelande understryks hur åtgärder för att förbättra klimatresiliensen är avgörande för att upprätthålla samhällsfunktioner och skydda människor, den ekonomiska konkurrenskraften och hälsan i EU:s ekonomier och företag. Det är också absolut nödvändigt för en rättvis omställning. Att investera i första handför att minska vår sårbarhet för klimatrisker kommer att medföra mycket lägre kostnader än de betydande belopp som krävs för att återhämta sig från klimateffekter som torka, översvämningar, skogsbränder, sjukdomar, skördemisslyckanden eller värmeböljor. Enligt försiktiga uppskattningar skulle dessa skador annars kunna minska EU:s BNP med omkring 7 % fram till slutet av århundradet. Investeringar i klimatresilienta byggnader, transport- och energinät skulle också kunna skapa betydande affärsmöjligheter och mer allmänt gynna den europeiska ekonomin genom att skapa högkvalificerade arbetstillfällen och ren energi till ett överkomligt pris.

För att hjälpa EU och dess medlemsstater att hantera klimatrisker identifieras i meddelandet fyra huvudkategorier av åtgärder:

  • Bättre styrning: Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att se till att riskerna och ansvarsområdena förstås bättre och att de bygger på bästa möjliga bevis och dialog. Att identifiera ”riskägare” är ett viktigt första steg. Kommissionen efterlyser ett närmare samarbete om klimatresiliens mellan nationella, regionala och lokala nivåer för att säkerställa att kunskap och resurser görs tillgängliga där de är mest effektiva. Klimatresiliensen åtgärdas i allt högre grad inom all sektorspolitik, men det finns fortfarande brister i planeringen och genomförandet på nationell nivå. I meddelandet konstateras att medlemsstaterna har vidtagit de första åtgärderna för att inkludera klimatresiliens i sina nationella energi- och klimatplaner.
  • Bättre verktyg för att stärka riskägarna: Beslutsfattare, företag och investerare måste bättre förstå kopplingarna mellan klimatrisker, investeringar och långsiktiga finansieringsstrategier. Detta kan ge rätt marknadssignaler för att bidra till att överbrygga de nuvarande resiliens- och skyddsluckorna. Kommissionen kommer att förbättra befintliga verktyg för att hjälpa regionala och lokala myndigheter att bättre förbereda sig med hjälp av tillförlitliga och tillförlitliga uppgifter. Kommissionen och Europeiska miljöbyrån (EEA) kommer att ge tillgång till viktiga detaljerade och lokala data, produkter, tillämpningar, indikatorer och tjänster. För att hjälpa till med nödsituationer kommer satellittjänsten Galileo Emergency Warning Satellite Service (EWSS) att bli tillgänglig 2025 för att förmedla varningsinformation till människor, företag och offentliga myndigheter även när markbundna varningssystem är i drift. Stora dataluckor kommer att minskas tack vare den föreslagna lagen om skogsövervakning och lagen om markövervakning, som kommer att förbättra verktygen för tidig varning för skogsbränder och andra katastrofer och bidra till mer korrekta riskbedömningar. Mer allmänt kommer kommissionen att främja användningen av tillgängliga övervaknings-, prognos- och varningssystem.
  • Utnyttjande av strukturpolitiken: strukturpolitiken i medlemsstaterna kan användas effektivt för att hantera klimatrisker. Tre strukturpolitiska områden har ett särskilt löfte om att hantera klimatrisker inom olika sektorer: bättre fysisk planering i medlemsstaterna. integrera klimatrisker i planeringen och underhållet av kritisk infrastruktur. koppla solidaritetsmekanismer på EU-nivå, såsom civilskyddsmekanismen, EU:s solidaritetsfond och sammanhållningspolitikens strukturinvesteringar, till lämpliga nationella resiliensåtgärder. Systemen och resurserna för civilskydd måste framtidssäkras genom investeringar i EU:s och medlemsstaternas katastrofriskhantering, insatskapacitet och expertis som snabbt kan sättas in över gränserna. Klimatrisker bör integreras fullt ut i processerna för katastrofriskhantering.
  • Rätt förutsättningar för finansiering av klimatresiliens: Attmobilisera tillräcklig finansiering för klimatresiliens, både offentliga och privata, kommer att vara avgörande. Kommissionen är redo att stödja medlemsstaterna i arbetet med att förbättra och integrera klimatriskbudgetering i de nationella budgetprocesserna. För att säkerställa att EU:s utgifter är motståndskraftiga mot klimatförändringar kommer kommissionen att integrera klimatanpassningsaspekter i genomförandet av EU:s program och verksamheter som en del av principen om att inte orsaka betydande skada. Kommissionen kommer att sammankalla en tillfällig reflektionsgrupp för mobilisering av finansiering för klimatresiliens. Reflektionsgruppen kommer att sammanföra viktiga industriaktörer och företrädare för offentliga och privata finansinstitut för att reflektera över hur man kan underlätta finansiering för klimatresiliens. Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att ta hänsyn till klimatrisker när de inkluderar kriterier för miljömässig hållbarhet i konkurrensutsatta offentliga upphandlingar, till exempel genom rättsakten om nettonollindustri.

Ur ett sektorsperspektiv lägger kommissionen fram konkreta förslag till åtgärder inom sex huvudsakliga effektkluster: naturliga ekosystem, vatten, hälsa, livsmedel, infrastruktur och bebyggd miljö samt ekonomi. Genomförandet av befintlig EU-lagstiftning är en viktig föregångare till en framgångsrik riskhantering på många av dessa områden, och viktiga åtgärder beskrivs i meddelandet.

Meddelandet är inriktat på att hantera klimatrisker inom Europeiska unionen, men EU är också aktivt på internationell nivå när det gäller att hantera klimatrisker, och en stor del av vår internationella klimatfinansiering går till anpassningsåtgärder. Kommissionen kommer att fortsätta att utbyta erfarenheter, kunskaper och verktyg om klimatriskhantering internationellt och inkludera hantering av klimatrisker i bilaterala och multilaterala diskussioner.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_1385

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
12 mars 2024
Upphovsman
Representationen i Finland