Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote12. maaliskuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Keskeiset toimet ilmastoriskien hallitsemiseksi ja ihmisten suojelemiseksi

Pilviä
Pilviä taivaalla

Euroopan komissio julkaisi tänään tiedonannon ilmastoriskien hallinnasta Euroopassa. Tiedonannossa esitetään, miten EU ja sen jäsenmaat voivat paremmin ennakoida, ymmärtää ja torjua kasvavia ilmastoriskejä. Lisäksi siinä tuodaan esiin, miten EU ja jäsenmaat voivat suunnitella ja toteuttaa toimintaohjelmia, joilla pelastetaan ihmishenkiä, vähennetään kustannuksia ja suojellaan hyvinvointia kaikkialla EU:ssa.

Tiedonannolla vastataan Euroopan ympäristökeskuksen laatimaan kaikkien aikojen ensimmäiseen Euroopan ilmastoriskien arviointiraporttiin (EUCRA). Yhdessä ne muodostavat toimintakehotuksen kaikille hallintotasoille samoin kuin yksityiselle sektorille ja kansalaisyhteiskunnalle. Niissä esitetään selkeästi, miten kaikki keskeiset sektorit ja politiikan alat ovat alttiina ilmastoon liittyville riskeille, miten vakavia ja kiireellisiä riskit ovat ja miten tärkeää on saada selvyys siitä, kenen vastuulla riskien torjunta on.

Vuosi 2023 oli mittaushistorian kuumin vuosi. EU:n Copernicus-ohjelman ilmastonmuutospalvelujen helmikuisen raportin mukaan edeltävien 12 kuukauden aikana maapallon keskilämpötila oli ylittänyt Pariisin sopimuksessa asetetun 1,5 asteen kynnysarvon. EU:ssa toteutetaan jo kattavia toimia päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi, ja sen vuoksi meidän on myös ryhdyttävä toimiin mukautuaksemme väistämättömiin muutoksiin ja suojellaksemme ihmisiä ja hyvinvointia.  Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 77 prosenttia eurooppalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana ja yli kolmannes eurooppalaisista (37 %) kokee jo olevansa henkilökohtaisesti alttiina ilmastoriskeille.

Tänään julkaistussa tiedonannossa esitetään, miten EU voi tehokkaasti ennakoida riskejä ja kestää paremmin ilmastonmuutoksen. Komissio ehdottaa useita toimia ja aikoo tehdä yhteistyötä muiden EU:n toimielinten, jäsenmaiden, alue- ja paikallisviranomaisten, kansalaisten ja yritysten kanssa viedäkseen ehdotuksia eteenpäin.

Toimet eurooppalaisen yhteiskunnan ilmastokestävyyden parantamiseksi

Komission tiedonannossa korostetaan, että ilmastokestävyyden parantamiseen tähtäävät toimet ovat olennaisen tärkeitä, jotta voidaan ylläpitää yhteiskunnan toimintoja ja suojella ihmisiä, talouden kilpailukykyä sekä EU:n talouksien ja yritysten vakautta. Lisäksi ne ovat välttämättomiä oikeudenmukaisen ja tasapuolisen siirtymän kannalta. Kun investoimme etukäteen ilmastoriskejä koskevan haavoittuvuutemme vähentämiseen, kustannukset ovat paljon pienemmät kuin ne mittavat summat, jotka tarvittaisiin toipuaksemme ilmastovaikutuksista, kuten kuivuudesta, tulvista, metsäpaloista, taudeista, satojen menetyksistä tai helleaalloista. Varovaisten arvioiden mukaan nämä vahingot voisivat muutoin supistaa EU:n BKT:tä noin 7 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä.

Jotta EU:ta ja sen jäsenmaita voitaisiin auttaa hallitsemaan ilmastoriskejä, tiedonannossa määritellään neljä keskeistä toiminnan osa-aluetta:

•               Hallinnon parantaminen: Komissio kehottaa jäsenmaita varmistamaan, että riskit ja vastuut ymmärretään paremmin ja että ne perustuvat parhaaseen näyttöön ja vuoropuheluun.

•               Paremmat välineet riskeistä vastuussa olevien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi: Poliittisten päättäjien, yritysten ja sijoittajien on ymmärrettävä paremmin ilmastoriskien, investointien ja pitkän aikavälin rahoitusstrategioiden väliset yhteydet. Näin voidaan antaa oikeanlaisia markkinasignaaleja, jotka auttavat korjaamaan ilmastokestävyyteen ja ihmisten suojelemiseen liittyviä nykyisiä puutteita.

•               Rakennepolitiikan hyödyntäminen: Jäsenmaiden rakennepolitiikkoja voidaan käyttää tehokkaasti ilmastoriskien hallintaan. Tämä koskee erityisesti aluesuunnittelun parantamista jäsenmaissa, ilmastoriskien sisällyttämistä kriittisen infrastruktuurin suunnitteluun ja ylläpitoon sekä EU:n tason solidaarisuusmekanismien yhdistämistä asianmukaisiin kansallisiin selviytymiskykyä parantaviin toimenpiteisiin. Pelastuspalvelujärjestelmien ja -resurssien on oltava tulevaisuudenkestäviä.

•               Edellytykset ilmastokestävyyden rahoitukselle: On ratkaisevan tärkeää saada riittävästi sekä julkista että yksityistä rahoitusta ilmastokestävyyden parantamiseksi. Komissio on valmis tukemaan jäsenmaita ilmastoriskejä koskevan budjetoinnin parantamisessa ja huomioon ottamisessa kansallisissa talousarviomenettelyissä.

Alakohtaisesta näkökulmasta katsottuna komissio esittää konkreettisia toimintaehdotuksia kuudella pääasiallisella vaikutusalueella: luonnon ekosysteemit, vesi, terveys, elintarvikkeet, infrastruktuuri ja rakennettu ympäristö sekä talous. Voimassa olevan EU-lainsäädännön täytäntöönpano on tärkeä edellytys onnistuneelle riskinhallinnalle monilla näistä alueista, ja tiedonannossa hahmotellaan tähän liittyviä keskeisiä toimenpiteitä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_1385   

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
12. maaliskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto