Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information23 juni 2022Representationen i Finland

Representationens tillförordnade chef, Maria Kokkonen: Nu är det dags för midsommar!

Maria Kokkonen

Jag vill dock lyfta några EU-frågor innan det är dags för midsommarfirande.

Rysslands oprovocerade och olagliga invasion av Ukraina har stått i centrum för allas uppmärksamhet denna vår. Men det har även olika initiativ kopplade till EU:s gröna giv gjort.

EU har på många olika sätt visat sin solidaritet med Ukraina och människor på flykt, och har infört aldrig tidigare skådade ekonomiska sanktioner. Under toppmötet i slutet av veckan kommer EU-ländernas stats- och regeringschefer att diskutera huruvida Ukraina ska få status som kandidatland. Ett verkligt EU-medlemskap är fortfarande avlägset, men som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt: ”Ukrainas plats är i Europeiska unionen i sinom tid”.

I maj presenterade kommissionen sin REPowerEU-plan som ett svar på de energiproblem som har uppstått till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Planen ska även stävja klimatkrisen genom att påskynda avskaffandet av fossila bränslen.

I mars lade kommissionen å sin sida fram ett ambitiöst paket om den cirkulära ekonomin, vilket även omfattar EU:s textilstrategi. Paketet om den cirkulära ekonomin ska utvidgas framöver och då kommer bland annat förpackningar att stå i fokus.

Denna vecka har kommissionen tillkännagett ett lagförslag om att återställa naturen i Europa. Du kan läsa mer om lagförslaget under ”Nyheter”.

Under sommaren deltar EU-kommissionens representation i tre evenemang i Finland. Vi är med på mässan Farmari, om finskt jordbruk, skogsbruk och om landsbygden, i S:t Michel, på SuomiAreena i Björneborg och på Europaforum i Åbo. Olika delområden av den gröna omställningen och EU:s försvarspolitik hör till våra centrala ämnen under dessa evenemang, som du kan läsa mer om under ”Evenemang”.

Under sommaren, liksom även annars förstås, kan du följa oss och ta del av aktuella EU-frågor och händelser på sociala medier.

Å hela representationens vägnar önskar jag alla en riktigt trevlig midsommar och en solig sommar! Hoppas att vi ses i svängen under sommaren!

Översikt

Publiceringsdatum
23 juni 2022
Upphovsman
Representationen i Finland