Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information12 maj 2022Representationen i Finland

Representations tillförordnade chef, Maria Kokkonen: Vid europadagsfirandet i år är finländarnas stöd för EU större än någonsin tidigare

Eurooppa-päivän ryhmäkuva
Anställda vid EU-kommissionens representation i Finland poserar tillsammans med kommissionär Jutta Urpilainen under Europadagen.

EU ligger finländarna varmt om hjärtat igen! Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors surrade av liv och rörelse den 9 maj, när folk samlades för att fira Europadagen. Under dagens lopp hade besökarna möjlighet att lyssna till intressanta paneldiskussioner, som talare av hög kaliber deltog i, däribland Finlands nuvarande EU-kommissionär, Jutta Urpilainen, tre tidigare statsministrar och flera Europaparlamentariker. Dessutom kunde de samtala med olika samarbetspartner som var på plats vid olika stånd och informationsbord, och föra intressanta diskussioner om EU-relaterade ämnen över en bit EU-tårta och en kopp kaffe.

Årets europadagsfirande var ännu viktigare än tidigare, eftersom Rysslands invasion av Ukraina har fört finländarna närmare Europa och EU än någonsin tidigare. Finländarnas starka stöd för EU tog sig konkret uttryck genom den stora efterfrågan på de EU-flaggor som representationen delade ut gratis före och under evenemanget.

Trots att strejken bland kommunalt anställda tvingade oss att ändra programmet lite grann och ta bort några inslag, var det närmare 6 000 personer som besökte Ode under Europadagens lopp. Det var även fler personer än väntat som följde med programmet via sändningen på nätet.

Det är tydligt att EU och unionens värderingar är viktiga för finländarna – inte bara i dag, utan även i framtiden. Det var nämligen glädjande många unga som deltog i evenemanget. Många av dem visade stort intresse och ställde aktivt frågor under paneldiskussionerna. De unga var även väl representerade i det officiella programmet och EU-kommissionär Jutta Urpilainen ledde en paneldiskussion för unga som fokuserade på deras perspektiv på EU och unionens värderingar.

De diskussioner som fördes under dagen tydliggjorde att de unga uppskattar EU:s värderingar och de möjligheter som unionen medför, såsom fri rörlighet och andra praktiska fördelar. Samtidigt efterlyser den unga generationen mer engagemang och åtgärder på miljö- och klimatområdet av EU. De unga som var på plats i Helsingfors under Europadagen tvekade inte heller att utmana EU på ett positivt sätt. De uppmanade EU att ta fram en plan för var unionen vill befinna sig i en nära framtid.

I år firades Europadagen i Finland med stor entusiasm. Finländarnas stöd för EU har nått den högsta nivån någonsin: 66 procent av finländarna är för EU, enligt en undersökning som nyligen har gjorts av Näringslivets delegation EVA.

Översikt

Publiceringsdatum
12 maj 2022
Upphovsman
Representationen i Finland