Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio12. toukokuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Eurooppa-päivä osoitti monen suomalaisen kokevan EU:n läheisemmäksi kuin koskaan aiemmin

Eurooppa-päivän ryhmäkuva
Komission edustuston tiimiläisiä Eurooppa-päivän perhepotretissa komissaari Jutta Urpilaisen kanssa.

Suomalaisten kiinnostus EU:ta kohtaan on kasvanut. Helsingin keskuskirjasto Oodi­ssa oli kuhinaa 9. toukokuuta Euroopan juhlapäivänä. Vierailijoilla oli koko päivän ajan mahdollisuus seurata mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, joihin osallistui kärkipoliitikkoja, muun muassa komissaari Jutta Urpilainen, kolme entistä pääministeriä ja useita Euroopan parlamentin jäseniä. Oodissa pääsi myös tutustumaan EU:n kumppaniorganisaatioiden edustajiin ja nauttimaan ajatuksia herättävistä keskusteluista EU-kakun ja kahvin kera. Tämänvuotisilla juhlallisuuksilla oli entistäkin suurempi merkitys, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut suomalaiset kokemaan EU:n läheisemmäksi kuin koskaan ennen. Käytännössä tuki EU:lle näkyi esimerkiksi siinä, että edustustomme jakamien EU:n lippujen kysyntä oli suurta jo ennen Eurooppa-päivää. Vaikka kuntatyöntekijöiden lakko pakottikin supistamaan päivän ohjelmaa, Oodissa kävi tapahtuman aikana lähes 6 000 vierailijaa, ja ohjelmaa verkossa seuraavien määrä ylitti odotukset.

Kävi selväksi, että EU ja eurooppalaiset arvot ovat tärkeitä suomalaisille sekä tänään että myös tulevaisuudessa, sillä mukana oli paljon nuoria. Monet heistä osallistuivat aktiivisesti paneelikeskusteluihin yleisöstä käsin, ja he olivat myös hyvin edustettuina virallisessa ohjelmassa. Nuorten paneelikeskustelussa, jossa juontajana toimi komissaari Urpilainen, keskityttiin nuorten näkemyksiin EU:sta ja sen arvoista. Keskusteluissa kävi ilmi, että eurooppalaiset arvomme herättävät vastakaikua nuorissa. Nuoret arvostavat erityisesti EU:n tarjoamia mahdollisuuksia, vapaata liikkuvuutta ja muita käytännön etuja. He haluavat kuitenkin EU:lta aktiivisempia toimia esimerkiksi ilmastoasioissa. Nuori sukupolvi ei myöskään epäröinnyt haastaa EU:ta myönteisessä hengessä ja pyysi EU:ta esittämään näkemyksen siitä, millainen se haluaa olla lähitulevaisuudessa. Tänä vuonna Eurooppa-päivää vietettiin Suomessa innostuneissa tunnelmissa: suomalaisten tuki Euroopan unionille on saavuttanut ennätystason. Viimeisimpien mielipidekyselyjen mukaan 66 prosenttia suomalaisista kannattaa EU:ta (EVA, 9.5.2022).

Tiedot

Julkaisupäivä
12. toukokuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto