Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information4 maj 2023Representationen i Finland

Representationens chef Maria Blässar: Ett ode till Europa i Ode

Eurooppa-päivä

På Europadagen den 9 maj firar vi runtom i Europa freden och sammanhållningen i Europa. Dagen kallas också årsdagen för Schumandeklarationen. Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman höll nämligen ett anförande i Paris den 9 maj 1950 om ett politiskt samarbete som skulle omöjliggöra krig mellan de europeiska nationalstaterna och garantera fred i Europa. Schumans tal ses som startskottet för dagens Europeiska union. EU är och förblir i grund och botten ett fredsprojekt och betydelsen av detta har blixtbelysts efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.

Jutta Urpilainen, EU-kommissionär med ansvar för internationella partnerskap, uppmärksammar Europadagen med en Finlandsturné. Hon besöker Uleåborg och Kajana den 8–9 maj, där hon träffar lokala beslutsfattare och gör företagsbesök. Turnén avslutas med Puijo Summit i Kuopio, som kommissionären deltar i.

Vi på EU-kommissionens representation i Finland anordnar tillsammans med olika samarbetspartner ett heldagsevenemang i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors på Europadagen. På programmet står bland annat intressanta inlägg om vad det innebär att vara europé och paneldiskussioner om olika EU-relaterade frågor, som till exempel säkerhet, den inre marknaden som fyller 30 år i år, och Finlands möjlighet att påverka EU:s riktning. Under dagens lopp invigs även Europaåret för kompetens och Årets europé och Årets unga europé koras. Dessutom står kultur på programmet i Ode, både i form av musik och film. Vi har inte heller glömt bort den yngre generationen – för barn och unga hålls det bland annat en sångstund och pysselverkstad, och de kan också spela fotboll och delta i olika frågesporter. Sist men inte minst kan man även bekanta sig med EU:s partnerorganisationer vid de olika informationsborden i närheten av informationsstället EU@Ode. Från kl. 13.30 bjuder Europeiska investeringsbanken på kaffe med dopp. Varmt välkommen med!

Europadagen firas även på andra håll i Finland. Du hittar mer information om dessa evenemang, liksom om heldagsfirandet i Ode, här: https://www.eurooppapaiva.fi/se.

 

Översikt

Publiceringsdatum
4 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland