Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio4. toukokuuta 2023Suomen-edustusto

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Oodi Euroopalle Oodissa

Eurooppa-päivä

Koko Euroopassa juhlitaan ensi viikon tiistaina 9. toukokuuta Eurooppa-päivää, Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää. Päivää kutsutaan myös Schumanin julistuksen vuosipäiväksi, sillä Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa 9.5.1950 pitämässään puheessa poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi ja takaisi rauhan Eurooppaan. Tuota puhetta pidetään lähtölaukauksena nykyiseen Euroopan unioniin johtaneelle kehitykselle. EU on edelleenkin pohjimmiltaan rauhanprojekti, ja tämän asian merkitys on entisestäänkin korostunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen juhlistaa Eurooppa-päivää vierailemalla 8.–9.5. Oulussa ja Kajaanissa. Hän tapaa paikallisia päättäjiä ja vierailee yrityksissä. Kiertueen päätteeksi hän osallistuu Puijo Summittiin Kuopiossa.

Euroopan komission Suomen-edustusto järjestää Eurooppa-päivänä yhdessä muiden kumppaniorganisaatioiden kanssa koko päivän tapahtuman Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Ohjelmassa on kiinnostavia puheenvuoroja eurooppalaisuudesta sekä asiapitoisia paneelikeskusteluja mm. turvallisuudesta, 30 vuotta täyttävistä sisämarkkinoista ja Suomen vaikutusmahdollisuuksista unionissa. Päivän aikana avataan Euroopan osaamisen teemavuosi ja jaetaan Vuoden eurooppalainen –tunnustukset. Asiaohjelman lisäksi tarjolla on kulttuuria, mm. musiikkia ja elokuvia. Lapsia ja nuoriakaan ei ole ohjelmasta unohdettu; heille tarjolla on mm. laulutuokio, puuhapaja, jalkapalloilua ja tietovisoja. Oodissa pääsee myös tutustumaan EU:n kumppaniorganisaatioiden edustajiin ja nauttimaan kakkukahvit. Tervetuloa mukaan!

Eurooppa-päivää vietetään myös muualla Suomessa. Tietoja näistä tapahtumista samoin kuin Oodin ohjelma löytyy Eurooppa-päivän omalta sivustolta.

Lue lisää: www.eurooppapaiva.fi

Tiedot

Julkaisupäivä
4. toukokuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto