Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information21 september 2023Representationen i Finland

Representationens översättare, Minna Holmberg och Terttu Jokela: Länge leve flerspråkigheten i EU!

Minna Holmberg ja Terttu Jokela, Euroopan komission Suomen-edustuston kääntäjät

Visste du att EU har 24 officiella språk? Det stora antalet officiella språk gör Europeiska unionen till en unik internationell organisation, som värnar om både den kulturella och den språkliga mångfalden i medlemsländerna. Som EU-medborgare kan du kontakta EU:s institutioner på vilket som helst av de officiella språken och få svar på samma språk. EU:s runt 4 000 översättare arbetar dagligen hårt för att översätta all EU-lagstiftning och annan viktig information till alla EU-språk, så att alla EU-medborgare kan ta del av den på sitt respektive språk, medan EU:s runt 1 000 tolkar å sin sida simultantolkar till alla EU-språk vid ett stort antal möten årligen.

Den 26 september varje år firas Europeiska språkdagen, som lyfter fram flerspråkigheten i EU och nyttan – och glädjen – av att kunna språk. EU-kommissionens representation i Finland anordnar flera olika språkdagsevenemang, som du kan läsa mer om under ”Evenemang”. Den 26 september blir det språkkafé i centrumbiblioteket Ode för högstadier och gymnasier hela dagen lång – de 200 platserna gick åt som smör i solsken! På kvällen den 26 september blir det först dikthögläsning på många EU-språk och sedan bänkar vi oss för att ta del av en intressant paneldiskussion om andra språks, bland annat svenskans, inverkan på finskan. Båda dessa kvällsevenemang äger rum på tredje våningen i Ode. Varmt välkommen med!

Dagen därpå, den 27 september, kulminerar språkdagsfirandet i Finland i år i ett språkdagsseminarium för språklärare och en språkdagskonsert, där man får höra allt från traditionella folksånger till moderna popsånger framföras på 14 olika EU-språk, på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo. Det finns fortfarande några få konsertbiljetter kvar – skynda dig och boka din biljett! Det vore inte möjligt att arrangera alla dessa språkdagsevenemang utan ett gott samarbete med en lång rad ambassader och språkinstitut, liksom med centrumbiblioteket Ode, nätverket Svenska nu, Finlands översättar- och tolkförbund och Institutet för de inhemska språken – ett stort tack till alla våra samarbetspartner!

För att uppmärksamma både Europeiska språkdagen och Europaåret för kompetens 2023 nationellt och uppmuntra alla att lära sig språk, har vi även för närvarande en kampanj på sociala medier. Sammanlagt 14 olika personer berättar om nyttan av språkkunskaper i sina respektive yrken i varsitt kort videoklipp. Du får träffa allt från bland annat en lärare inom småbarnspedagogik, en sjukskötare och en diplomingenjör till en känd fotbollstränare, en kändiskock och en operasångare. Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa någon språkdagsvideo! Du hittar även alla videoklipp samlat på vår webbplats; de läggs upp där vartefter de har publicerats på sociala medier.

Vilken nytta har du av språkkunskaper i ditt yrke och i din vardag? Berätta gärna det för oss på sociala medier!

Minna Holmberg & Terttu Jokela, översättare vid EU-kommissionens representation i Finland

Översikt

Publiceringsdatum
21 september 2023 (Senaste uppdatering: 21 september 2023)
Upphovsman
Representationen i Finland