Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information9 juni 2022Representationen i Finland

Representationens Europa direkt-ansvariga, Susanna Wasenius: Äntligen träffades vi igen – Europa direkt-stormöte i Milano

ED group photo

Europa direkt-nätverket brukar träffas en gång under varje mandatperiod. Den innevarande perioden började den 1 maj 2021 och det var meningen att företrädare för alla Europa direkt-kontor skulle träffas kort därpå, men pandemin satte stopp för de planerna. Tidpunkten för mötet ändrades två gånger innan det äntligen blev av i månadsskiftet maj−juni.

Företrädare från alla drygt 400 Europa direkt-kontor runtom i Europa sammanträdde i Milano. Förberedelserna gjordes på glatt italienskt manér, men alla kom fram och fick tak över huvudet. Från Finland var en företrädare för alla de åtta finländska Europa direkt-kontoren på plats.

Programmet inleddes på måndag kväll den 30 maj, då vi åt en gemensam middag i slottet Castello Sforzesco. Bland annat Milanos borgmästare höll ett anförande, där han belyste hur hårt regionen har drabbats av pandemin, medan chefen för EU-kommissionens generaldirektorat för kommunikation talade om situationen i hela Europa. Under kvällens gång hördes många glada skratt och ett sorl och det kändes hemtamt att lyssna på blandningen av alla olika språk.

Före middagen planterade företrädare för Europa direkt-kontor från alla 27 EU-länder tillsammans med Milanos borgmästare ett träd. Trädet symboliserar solidariteten med Italien, eftersom just Milanoregionen drabbades hårdast av pandemin i början. Vi minns alla de upprörande nyhetsbilderna från denna region i början av år 2020.

Under de kommande två dagarna hade vi ett fullspäckat schema. Vi fick bland annat veta mer om Rysslands anfallskrig mot Ukraina och dess inverkningar på Europa, slutsatserna från konferensen om Europas framtid och även om valet till Europaparlamentet 2024. Allra mest tid gick dock åt till olika arbetsgrupper, där vi dryftade nätverkets mål och utmaningar samt kommissionens prioriteringar för perioden 2020−2024.

Vid sidan av allt annat program ordnades under tisdagen en minimässa, där alla EU-länder och Europa direkt-verksamheten i respektive land presenterades. För Finlands del lyftes vintern och det finländska köket fram med hjälp av virtuella glasögon. Av en slump använde även Estland virtuella glasögon i sin presentation. De presenterade i sin tur rökbastun. Det gav förstås genast möjlighet till samarbete. Helt sonika slog vi ihop våra respektive bord och deltagarna fick uppleva hur det är att ta sig från kylan till värmen, eller från värmen till kylan. Ni kan tänka er att vårt gemensamma stånd var det populäraste av alla!

Ismo Ulvila, kommunikationschef vid EU-kommissionens representation i Finland, deltog i Europa direkt-mötet för första gången. ”Man märker genast att Europa direkt-kontoren verkligen är en sammansvetsad familj och det ömsesidiga utbytet av erfarenheter och lärdomar är mycket givande. Det är fint att vi äntligen kunde träffas på riktigt och inte bara på skärmen”, konstaterar han.

Fullproppade av nya intryck och trötta återvände vi hem. Det snurrar nya idéer, tankar och lärdomar i huvudet och nu är det dags att börja omsätta dem i praktiken. Det var verkligen underbart att äntligen få träffa alla kolleger live igen efter en paus på tre år, då vi bara har setts på skärmen! Samtalen under kaffepauserna leder alltid till nya, goda idéer. Nu kliar det bokstavligen i fingrarna att få börja förverkliga dessa idéer!

Varmt tack till alla deltagare!

Översikt

Publiceringsdatum
9 juni 2022
Upphovsman
Representationen i Finland