Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio9. kesäkuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston Europe Direct -vastaava Susanna Wasenius: Vihdoin ja viimein tavattiin – Europe Direct -yleiskokous Milanossa

ED group photo

Europe Direct -verkostolla on tapana kokoontua kerran jokaisen sopimuskauden aikana. Nykyinen sopimuskausi alkoi 1. toukokuuta 2021, ja kokoontumisen oli tarkoitus olla pian sen jälkeen, mutta pandemia sotki kaikki suunnitelmat. Kokousta jouduttiin siirtämään kahdesti, ennen kuin se lopulta onnistui.

Kaikki reilut 400 Europe Direct -pistettä ympäri Eurooppaa kokoontuivat Milanoon. Etukäteisjärjestelyt sujuivat iloiseen italialaiseen tapaan, mutta kaikki pääsivät perille ja löysivät majapaikan. Suomesta kaikki kahdeksan edustajaa pääsivät paikalle.

Ohjelma alkoi maanantai-iltana 30. toukokuuta yhteisellä päivällisellä Castello Sforzesco -nimisessä linnassa. Tilaisuudessa muun muassa Milanon pormestari puhui siitä, miten alue oli kärsinyt pandemiasta, ja Euroopan komission viestinnän pääosaston johtaja kertoi Euroopan tilanteesta. Paljon oli myös puheensorinaa ja naurua, ja tuntui kotoisalta kuunnella kielten sekamelskaa. Ennen illallista 27 EU-maan Europe Direct -pisteiden edustajat ja Milanon pormestari istuttivat puun. Puu symboloi solidaarisuutta Italiaa kohtaan, sillä juuri Milanon alue kärsi pahiten pandemian alussa. Me kaikki muistamme alueelta tulleet järkyttävät uutiskuvat vuodelta 2020.

Seuraavat kaksi päivää kuluivat tiukan ohjelman mukaisesti. Kuulimme Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja sen vaikutuksista Eurooppaan, Euroopan tulevaisuuskeskustelun päätelmistä ja myös jo vuoden 2024 Euroopan parlamentin vaaleista. Eniten aikaa käytettiin kuitenkin työryhmiin, joissa pohdittiin verkoston tavoitteita ja haasteita sekä komission painopisteitä vuosina 2020–2024.

Kaiken asiaohjelman lisäksi tiistaina järjestettiin mini-messut, joilla jokaisen maan verkosto sai esitellä omaa maataan sekä Europe Direct -verkoston toimintaa kyseisessä maassa. Suomella esittelyssä olivat talvi ja suomalainen keittiö virtuaalilaseilla. Sattumoisin myös Virolla olivat virtuaalilasit käytössä. He esittelivät savusaunaa. Siitähän aukeni heti yhteistyön paikka. Kannoimme pöydät yhteen, ja muut saivat kokemuksen ”kylmästä kuumaan” tai ”kuumasta kylmään”. Voitte arvata, että piste oli kaikkein suosituin!

Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila, joka osallistui kokoukseen ensimmäistä kertaa, totesi: ”Heti huomaa, että Europe Direct -pisteet ovat todella yhtenäinen perhe ja keskinäinen kokemusten ja oppien vaihto on todella hyödyllistä. Hienoa, että vihdoin voidaan tavata toisiamme ruudun ulkopuolella”.

Pää pyörällä ja väsyneenä palasimme kahden päivän jälkeen kotiin. Uudet ideat ja opit muhivat päässä, ja niitä ruvetaan jalostamaan eteenpäin. Ja miten ihanaa oli tavata kaikki kollegat ruudun ulkopuolella kolmen vuoden jälkeen! Keskusteluissa kahvitauoilla herää aina uusia hyviä ideoita. Sormet suorastaan syyhyävät päästä aloittamaan niiden toteuttaminen.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Rakkaudesta verkostotyöhön,

Susanna

Tiedot

Julkaisupäivä
9. kesäkuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto