Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké4 oktober 2023Representationen i FinlandLästid: 4 min

​​​​​​​DiscoverEU: 36 000 ungdomar födda 2005 kan söka gratis resekort

DiscoverEU

I dag inleder kommissionen höstens ansökningsomgång för DiscoverEU. Resekortet ger 36 000 ungdomar möjlighet att utforska Europa.

Ansökningsomgången inleds i dag kl. 13 finsk tid och avslutas onsdagen den 18 oktober kl. 13 finsk tid. De ungdomar som vill vinna ett resekort måste fylla i ansökan på Europeiska ungdomsportalen samt svara på en frågesport med 5 frågor och en utslagsfråga. Sökande som svarar rätt och är födda mellan den 1 januari 2005 och den 31 december 2005 kan få resa i Europa i upp till 30 dagar under perioden mellan den 1 mars 2024 och den 31 maj 2025. Ansökningsomgången är öppen för sökande från Europeiska unionen och de länder som är med i Erasmus+, dvs. Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet.

Deltagarna kan upptäcka New European Bauhaus-rutten som lanserades i januari 2023. Avsikten med rutten är att inspirera de unga till nya upptäckter och göra dem medvetna om hur viktigt det är att bygga upp ett hållbart EU för alla som också beaktar skönhetsvärden. Fortsättningsvis har deltagarna glädje av de initiativ som lanserades 2022 under Europaåret för ungdomar, t.ex. ”Unga upptäcker kultur tack vare DiscoverEU 2022” och DiscoverEU:s kulturvägar. Kulturvägarna kombinerar olika resmål och olika kulturella sektorer, t.ex. arkitektur, musik, konst, teater, mode och design. DiscoverEU-resenärerna kan besöka de europeiska kulturhuvudstäderna, resmål som finns på Unescos världsarvslista eller platser som tilldelats det europeiska kulturarvsmärket. De kan också stanna till i städer som tilldelats Access City-priset för att ha satsat på att bli mer tillgängliga för alla, oavsett ålder, rörlighet eller förutsättningar. De ungdomar som får resekortet får också ett rabattkort med över 40 000 rabatter på t.ex. kollektivtrafik, kulturupplevelser, boende, mat, idrottsaktiviteter och andra tjänster i de deltagande länderna.  

De nationella programkontoren för Erasmus+ anordnar informationsmöten så att de ungdomar som tilldelats resekorten kan förbereda sig inför resan. Programkontoren bjuder också regelbundet in till DiscoverEU-träffar, spännande kulturprogram på en till tre dagar i alla länder som deltar i Erasmus+. Över 100 sådana träffar har redan hållits och nya träffar anordnas under de kommande åren.

Eftersom social delaktighet är en av de främsta prioriteringarna för Erasmus+-programmet kan deltagare med funktionsnedsättning eller hälsoproblem få stöd under resan. I oktober 2022 lanserade de nationella programkontoren för Erasmus+ dessutom DiscoverEU:s inkluderingsinsats, som gör det möjligt för organisationer som arbetar med ungdomar med begränsade möjligheter och informella ungdomsgrupper att ansöka om bidrag. Deltagarna i DiscoverEU:s inkluderingsinsats kommer att få extra stöd, t.ex. möjlighet att ta med sig stödpersoner på resan. Två ansökningsomgångar för inkluderingsinsatsen anordnas under 2023. Under den första ansökningsomgången i oktober 2022 fick 108 projekt stöd av de nationella programkontoren för Erasmus+. De första resenärerna inom ramen för denna särskilda insats åkte iväg i mars 2023. 

Kommissionen uppmuntrar hållbart resande med tåg. Speciella arrangemang finns dock för ungdomar från de yttersta randområdena, utomeuropeiska länder och territorier, avlägsna områden och öar.

Bakgrund

Kommissionen lanserade DiscoverEU i juni 2018 efter en förberedande åtgärd från Europaparlamentet. DiscoverEU har formellt integrerats i Erasmus+-programmet 2021–2027.

Sedan 2018 har över 1 miljon sökande ansökt om 248 000 tillgängliga resekort. Enligt den senaste reseundersökningen var det för 72 % av ungdomarna första gången de reste utomlands med tåg. För många av dem var det också första gången de reste utan föräldrar eller andra vuxna, och en majoritet svarade att de hade blivit mer självständiga.

Undersökningen avslöjar att de tack vare DiscoverEU har fått en bättre förståelse för andra kulturer och Europas historia. De har också förbättrat sina kunskaper i främmande språk. Mer än två tredjedelar uppger att de inte hade haft möjlighet att bekosta sin resa utan DiscoverEU. Deltagarna inbjuds att bli ambassadörer för DiscoverEU och dela med sig av sina erfarenheter. De uppmanas också att kontakta andra resenärer via den officiella gruppen #DiscoverEU, där man kan berätta om sina erfarenheter och dela med sig av tips, särskilt när det gäller kulturella erfarenheter och hur man reser digitalt och hållbart.

För att kunna söka måste behöriga kandidater också delta i en frågetävling med flervalsfrågor om allmän EU-kunskap och andra EU-initiativ för ungdomar. Det finns också en utslagsfråga. Ju närmare det rätta svaret man gissar, desto fler poäng får man. Det gör att kommissionen kan rangordna de sökande. Kommissionen kommer att erbjuda resekort till de sökande som fått flest antal poäng tills korten är slut.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_23_4734

DiscoverEU

Europeiska ungdomsportalen


​​​​​​​Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
4 oktober 2023
Upphovsman
Representationen i Finland