Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote4. lokakuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

DiscoverEU: Hakuaika on alkanut – maksuton matkakortti 36 000:lle vuonna 2005 syntyneelle nuorelle

DiscoverEU

Euroopan komissio käynnistää tänään syksyn DiscoverEU-haun. Kaikkiaan 36 000 nuorta saa maksuttoman matkakortin, jolla pääsee tutustumaan Eurooppaan.

Syksyn hakukierros käynnistyy tänään klo 13.00 (Suomen aikaa) ja päättyy keskiviikkona 18. lokakuuta klo 13.00 (Suomen aikaa). Nuoret voivat osallistua matkakortin hakuun Euroopan nuorisoportaalissa, jossa heidän on vastattava viiteen tietovisakysymykseen ja yhteen tasatilanteessa ratkaisevaan kysymykseen. Haku on tarkoitettu 1.1.2005 ja 31.12.2005 välisenä aikana syntyneille nuorille.

Hyväksytyt hakijat saavat mahdollisuuden matkustaa Euroopassa enintään 30 päivän ajan 1.3.2024 ja 31.5.2025 välisenä aikana joko kiinteän tai joustavan matkajärjestelyn mukaisesti:

  • kiinteä matkajärjestely: matkakohteena voi olla enintään kaksi maata tai kaksi paikkakuntaa samassa maassa
  • joustava matkajärjestely: maiden lukumäärää ei ole rajoitettu. Matkapäivien määrä on rajoitettu seitsemään, eli voit esim. olla matkalla kaikkiaan yhden kuukauden, mutta tämän kuukauden aikana voit matkustaa (konkreettisesti siirtyä paikasta toiseen esim. junalla) paikasta toiseen vain seitsemänä päivänä.

Matkakorttia voivat hakea nuoret, jotka tulevat Euroopan unionista ja Erasmus+ -ohjelmassa mukana olevista EU:n ulkopuolisista maista, kuten Islannista, Liechtensteinista, Pohjois-Makedoniasta, Norjasta, Serbiasta ja Turkista.

Kansalliset Erasmus+ -toimistot tukevat nuoria järjestämällä valmistelevia tiedotustilaisuuksia ennen matkalle lähtöä. Kansalliset toimistot järjestävät kaikissa Erasmus+ -maissa yhdestä kolmeen päivään kestäviä DiscoverEU-tapaamisia, joihin sisältyy kiinnostavaa kulttuuriohjelmaa. Tähän mennessä on järjestetty yli 100 tapaamista, ja tulevina vuosina järjestetään lisää.

Sosiaalinen osallisuus on yksi Erasmus+ -ohjelman ensisijaisista tavoitteista, joten osallistujat, joilla on vamma tai muu terveydellinen rajoite, saavat tukea matkallaan. Lisäksi lokakuussa 2022 Erasmus+ -ohjelman kansalliset toimistot käynnistivät DiscoverEU-osallisuustoimen, jonka avulla muita heikommassa asemassa olevien nuorten parissa työskentelevät organisaatiot ja nuorten epäviralliset ryhmät voivat hakea avustusta. DiscoverEU-osallisuustoimen piiriin kuuluvat osallistujat saavat lisätukea, kuten mahdollisuuden matkustaa tukihenkilöiden kanssa. Vuonna 2023 toteutetaan kaksi tätä osallisuustoimea koskevaa ehdotuspyyntöä. Erasmus+ -ohjelman kansalliset toimistot myönsivät rahoitusta 108 hankkeelle lokakuussa 2022 järjestetyssä ensimmäisessä ehdotuspyynnössä. Ensimmäiset tämän erityistoimen piiriin kuuluvat matkaajat aloittivat matkansa maaliskuussa 2023.

Komissio kannustaa kestävää matkustamista rautateitse. Erityisjärjestelyjä on kuitenkin tarjolla EU:n syrjäisimmiltä alueilta, merentakaisista maista ja merentakaisilta alueilta, syrjäseuduilta ja saarilta tulevia nuoria varten.

Tausta

Komissio käynnisti DiscoverEU-aloitteen kesäkuussa 2018 sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti oli toteuttanut sitä koskevan valmistelutoimen. Se on sisällytetty Erasmus+ -ohjelmaan (2021–2027).

Yli miljoona hakijaa on hakenut matkakorttia vuodesta 2018 lähtien, ja matkakortteja on myönnetty kaikkiaan 248 000. Matkan jälkeen tehtyjen kyselyjen viimeisimpien tulosten mukaan 72 prosenttia osallistujista ilmoitti matkustaneensa ensimmäistä kertaa junalla asuinmaansa ulkopuolella. Monet olivat myös matkalla ensimmäistä kertaa ilman vanhempiaan tai muita aikuisia, ja suurin osa koki itsenäistyneensä matkan ansiosta.

Matkalla olleet nuoret ymmärtävät kyselyn mukaan muita kulttuureja ja Euroopan historiaa nyt paremmin. Myös heidän kielitaitonsa on parantunut. Yli kaksi kolmannesta nuorista totesi, ettei heillä olisi ollut varaa matkakorttiin ilman DiscoverEU-ohjelmaa. Osallistujia pyydetään toimimaan DiscoverEU-lähettiläinä ja mainostamaan aloitetta. Heitä kannustetaan myös ottamaan yhteyttä muihin matkaajiin virallisessa DiscoverEU-ryhmässä (#DiscoverEU Official group online), jossa voi jakaa kokemuksia ja vinkkejä, etenkin kulttuurikokemuksista tai virtuaalimatkailusta ja kestävästä matkailusta.

Hakijoiden on vastattava monivalintakysymyksiin, jotka koskevat yleistietoa Euroopan unionista ja EU:n nuorisoaloitteista. Lisäksi vastattavana on kysymys, joka on ratkaiseva tasatilanteessa. Mitä lähemmäksi oikeaa vastausta hakijan arvaus osuu, sitä enemmän pisteitä hän saa. Komissio tarjoaa hakijoille matkakortteja heidän sijoituksensa mukaisessa järjestyksessä niin kauan kuin lippuja riittää.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_4734          

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
4. lokakuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto