Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel22 maj 2023Representationen i FinlandLästid: 1 min

”Aktivistmommon” Anu Harkki uppmuntar äldre personer att motverka klimatkrisen med hjälp av vetenskapliga fakta

Aktivistimummo Anu Harkki rohkaisee vanhempia ihmisiä toimimaan ilmastokriisin hyväksi vetoamalla tieteeseen

”Aktivistmommon” Anu Harkki har sedan 2020 varit en av EU:s klimatpaktsambassadörer, som uppmuntrar folk att arbeta för miljön och klimatet i det samhälle och de nätverk som de är verksamma i. Detta fick henne att grunda gruppen ”Aktivistmommona” (Aktivistimummot) tillsammans med elva andra kvinnor. I nuläget hör 6 575 personer som oroar sig för klimatförändringarna och som vill verka för klimatets väl och nätverka med likasinnade personer till gruppen.

”Vi har även 40- och 50-åringar med oss i gruppen. De har samma värderingar som vi och vill stödja oss”, berättar Anu Harkki.

Anu Harkki är doktor i bioteknik och ledde under sitt yrkesverksamma liv olika forskningsteam som strävade efter att göra det globala livsmedelssystemet mer hållbart och konkurrenskraftigt. Hennes oro för klimatet och barnbarnens framtid fick henne att bli klimataktivist. År 2015 deltog hon i en utbildning för klimattalare anordnad av organisationen Climate Reality, som drivs av den före detta amerikanska vice presidenten Al Gore.

”Jag insåg att klimatförändringarna kommer att ha katastrofala konsekvenser. Det hjälpte mig att bestämma mig för att göra något åt saken som pensionär”, säger Anu Harkki.

Läs mer (på finska): https://climate-pact.europa.eu/ambassadors/together-15degc/together-15degc-anu-harkki_fi

Läs mer (på engelska): https://climate-pact.europa.eu/ambassadors/together-15degc/together-15degc-anu-harkki_en

 

Översikt

Publiceringsdatum
22 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland