Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel20 juni 2022Representationen i FinlandLästid: 3 min

Årets unga europé, Stanislav Horzov: Folket i Ukraina kämpar för ett bättre liv

Stanislav Horzov
Copyright Pekko Korvuo

Unga Europeer rf. utnämner årligen Årets unga europé. I år går utmärkelsen till den ukrainska aktivisten Stanislav Horzov, som är hemma från Lviv i västra Ukraina. I vintras slog han läger utanför Rysslands ambassad i Helsingfors för att protestera mot Rysslands invasion av Ukraina.

Torsdagen den 24 februari 2022 är ett datum som har etsat sig fast i alla ukrainares och även i många finländares minne. Under morgontimmarna den dagen omsattes Rysslands månader långa hot i verklighet, då landet inledde ett fullskaligt angrepp mot Ukraina.

Samma morgon tog Stanislav Horzov, som då studerade skogsvetenskap vid Östra Finlands universitet, kontakt med polisen i Helsingfors. Han hade under hela veckan följt med situationen i Ukraina på helspänn, för att se hur det hela skulle utvecklas. När invasionen var ett faktum hade Stanislav Horzov en tydlig plan på hur han skulle ordna en demonstration utanför Rysslands ambassad i Helsingfors. Efter att ha fixat tillståndet, hoppade han på tåget från Joensuu till Helsingfors fredagen den 25 februari och genast efter ankomsten slog han läger utanför den ryska ambassaden på Fabriksgatan.

− Under de första två veckorna var jag på plats varje dag från sex till åtta på kvällen. Efter det tillbringade jag 2−3 dagar per vecka i Joensuu och resten av tiden i Helsingfors, berättar Stanislav Horzov.

Stanislav Horzovs demonstration fick ett varmt mottagande av förbipasserande Helsingforsbor. Det tog inte heller länge innan han fick sällskap och slapp demonstrera ensam i vinterkölden.

− Människor vinkade till oss från sina bilar och förbipasserande hejade på oss. Trots att vi använde oss av stora megafoner, var det ingen som klagade på oljudet. Dessutom växte demonstrationen över tid. Det var många som först gick förbi vårt läger några gånger, men sakta men säkert började människor samlas kring oss. Till slut bestod demonstranterna av en kärntrupp om 10−15 personer. Alla deltog inte konkret i demonstrationen, utan erbjöd till exempel husrum, berättar Stanislav Horzov.

Stanislav Horzov, som flyttade till Finland i augusti 2021 för ett år som Erasmusutbytesstudent och som nu studerar i Norge, säger sig vara mycket tacksam för det positiva mottagande som hans demonstration fick.

− I början kände jag ingen i Helsingfors, men genom demonstrationen fick jag snabbt många vänner och ställen att bo på medan jag vistades i huvudstaden. Efter att Ryssland hade inlett sin invasion av Ukraina var alla finländare mycket öppna och vänliga, berättar Stanislav Horzov.

Årets unga europé tackar alla meddemonstranter och den ukrainska gemenskapen i Finland

I början av maj tillkännagav organisationen Unga Europeer rf. att de utser Stanislav Horzov till Årets unga europé 2022. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram en ung person som värnar om europeiska värderingar och deltar i medborgardebatten i Europa. Stanislav Horzov är mycket tacksam för priset, men betonar samtidigt att han inte ser det som en utmärkelse för enbart honom.

− Det är en stor ära att få detta pris, men jag ser det som ett pris till alla personer som deltog i och stödde demonstrationen. Priset uppmuntrar oss också att fortsätta med vår verksamhet, slår Stanislav Horzov fast.

− Jag vill tacka Helsingforsborna och Helsingfors poliskår, som vi demonstranter kom bra överens med. Stort tack och hälsningar även till Ukrainas ambassad och framför allt till Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry (”Ukrainska föreningen i Finland rf.”), som oförtröttligen har arbetat för Ukrainas och ukrainarnas väl sedan kriget bröt ut, fortsätter Stanislav Horzov.

Till slut har Årets unga europé även ett budskap till Europa.

− Många européer har säkert förstått att vi inte enbart kämpar för att mota bort inkräktarna från vårt land, utan för ett bättre liv. Det sämsta vi kan göra nu är att gilla läget istället för att försöka skapa en bättre värld för alla mot bakgrund av kriget. Jag hoppas att Finland, Europa och Ukraina har ett nära samarbete framöver för att uppnå detta tillsammans, säger Stanislav Horzov.

Översikt

Publiceringsdatum
20 juni 2022
Upphovsman
Representationen i Finland