Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké8 december 2021Representationen i FinlandLästid: 2 min

Kodex för polissamarbete: Stärka polissamarbetet över gränserna för ökad säkerhet

Poliisiyhteistyö

I dag lägger kommissionen fram ett förslag till en EU-kodex för polissamarbete. Syftet är att stärka brottsbekämpningssamarbetet mellan EU-länderna och att ge EU:s poliser modernare verktyg för informationsutbyte.

Kommissionen presenterar i dag tre förslag, som tillsammans utgör kodexen för polissamarbete. Därigenom införs strängare regler och rekommendationer för gemensamma insatser mellan EU:s medlemsländer samt tydliga kanaler och tidsramar för informationsutbyte. Dessutom förstärks Europols roll.

Detta kommer att bidra till att täppa till informationsluckor, främja förebyggande, avslöjande och utredning av brott i EU samt öka säkerheten för alla i Europa.

Eftersom brottslingar i stor utsträckning är verksamma över gränserna måste poliserna i EU kunna samarbeta snabbt och effektivt. Enligt Margaritis Schinas, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för främjande av vår europeiska livsstil, ska inte brottslingar kunna undkomma polisen genom att förflytta sig från ett medlemsland till ett annat.

EU-kommissionen föreslår följande åtgärder:

  • En rekommendation om operativt polissamarbete som skapar gemensamma normer för samarbete mellan poliser som deltar i gemensam patrullering och agerar på ett annat medlemslands territorium. Detta inbegriper en gemensam förteckning över brott i samband med vilka det är möjligt att förfölja en brottsling över gränserna, och säkra meddelandeverktyg för att poliser ska kunna kommunicera med sina motparter när de genomför insatser i andra EU-länder.

Även om polisinsatser och brottsutredningar förblir medlemsländernas ansvar, kommer dessa gemensamma normer att göra det lättare för poliser att arbeta i andra EU-länder.

  • Nya regler för informationsutbyte mellan medlemsländernas brottsbekämpande myndigheter: Poliser i ett medlemsland bör ha likvärdig tillgång till den information som deras kolleger i ett annat medlemsland har tillgång till, och på samma villkor. Medlemsländerna bör inrätta en enda kontaktpunkt för informationsutbyte med andra EU-länder som är operativ dygnet runt, alla dagar i veckan.
  • Reviderade regler om automatiskt utbyte av uppgifter för polissamarbete inom Prümramen. Syftet är att förbättra, underlätta och påskynda utbytet av uppgifter och bidra till identifiering av brottslingar. Detta inbegriper att inkludera ansiktsbilder av misstänkta och dömda brottslingar samt polisregister i det automatiska utbytet av uppgifter och att börja använda en central router som nationella databaser kan ansluta sig till.

På detta sätt kan man ersätta de många kopplingarna mellan varje nationell databas.

Vad händer nu?

Det är nu upp till Europaparlamentet och rådet att granska och anta förslaget till direktiv om informationsutbyte och förordningen om automatiskt utbyte av uppgifter. Förslaget till rådets rekommendation om operativt polissamarbete ska diskuteras och antas av rådet, efter samråd med Europaparlamentet. Rekommendationen skulle sedan ligga till grund för alla medlemsländers uppdatering av sina befintliga nationella eller bilaterala överenskommelser.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_6645

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
8 december 2021
Upphovsman
Representationen i Finland