Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké10 april 2024Representationen i FinlandLästid: 4 min

Kommissionens dialoger med den europeiska industrin och arbetsmarknadens parter om omställningen till ren energi

Komissio arvioi EU:n teollisuuden ja työmarkkinaosapuolten kanssa käytyjä vuoropuheluja puhtaasta siirtymästä

I dag antar kommissionen ett meddelande om en rad dialoger som handlar om hur EU ska ställa om till en ren, resurseffektiv, rättvis och konkurrenskraftig ekonomi. Meddelandet kommer att ligga till grund för diskussionerna vid nästa möte i Europeiska rådet om de kommande stegen för EU:s omställning till ren energi.

I sitt tal om tillståndet i unionen i september 2023 meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att kommissionen skulle hålla dialoger med den europeiska industrin och arbetsmarknadens parter för att diskutera hur man kan stärka och stödja genomförandet av den europeiska gröna given, på ett sätt som bidrar till en stärkt industristrategi. Dialogerna har letts av kommissionens verkställande vice ordförande Maroš Šefčovič.

Hittills har nio dialoger om omställningen till ren energi hållits. Dialogerna har varit inriktade på vätgas, energiintensiva industrier, ren teknik, energiinfrastruktur, kritiska råvaror, skogsbaserad bioekonomi, städer, ren mobilitet och stål.

Industrin och arbetsmarknadens parter har visat att de är starkt engagerade i den europeiska gröna given. Arbetsmarknadens parter har betonat vikten av social rättvisa i omställningen för att skapa bra jobb, liksom behovet av en förstärkt strukturerad social dialog.

En stärkt industristrategi: viktiga byggstenar i omställningen

Vid dialogerna har man identifierat ett antal viktiga byggstenar som kan användas för att stärka industristrategin och bidra till den europeiska gröna given: ett effektivt och förenklat regelverk, så att företagen kan genomföra omställningen, åtgärder för att hantera energipriserna, en modern infrastruktur, enklare tillgång till finansiering, och en starkare inre marknad i en globalt konkurrenskraftig miljö.

Kommissionen kommer att fortsätta sitt samarbete med industrin och arbetsmarknadens parter genom dialogerna.

Effektivt genomförande och förenkling

EU har infört ett regelverk för att uppnå målen för 2030 och se till att vi kan uppnå klimatneutralitet och en hållbar ekonomi senast 2050. De tydliga reglerna skapar stabilitet och förutsägbarhet för alla berörda parter.

Nu när fokus skiftar till genomförandet kommer kommissionen att utfärda ytterligare vägledning för att hjälpa industrin och EU-länderna att tillämpa EU-lagstiftningen, och den kommer att fokusera på att minska bördorna.

Kommissionen kommer också att offentliggöra nyckelindikatorer för att övervaka och mäta framstegen i den gröna omställningen, EU:s ekonomiska konkurrenskraft och den sociala omställningen.

Riklig tillgång till ren energi till rimliga priser

EU-länderna bör utnyttja det uppdaterade regelverket till fullo, särskilt direktivet om förnybar energi, för att se till att industrin och allmänheten kan dra fördel av omställningen.

Deltagarna i dialogerna betonade att riklig tillgång till koldioxidfri och koldioxidsnål energi till rimliga priser är en förutsättning för att vi snabbt ska kunna fasa ut fossila bränslen i EU:s ekonomi och bevara konkurrenskraften i den europeiska industrin, särskilt i energiintensiva branscher.

Industrin vill också att det inrättas industrikluster som kopplar samman de största tillverkningsanläggningarna och tillverkningsnaven med kraftverk som producerar koldioxidfri och koldioxidsnål energi, anläggningar som producerar vätgas och förnybara och koldioxidsnåla bränslen, eller infrastruktur för avskiljning, transport, användning och lagring av koldioxid.

Deltagarna i dialogerna uppmanade EU-länderna att se över skatterna och avgifterna på energi, inklusive el. Kommissionen påminner om att EU-länderna måste göra mer för att avskaffa subventioner för fossila bränslen, i linje med slutsatserna från den senaste klimatkonferensen och kommissionens förslag om att se över energiskattedirektivet.

En modern infrastruktur är grunden för industrin

Närmare samordning krävs mellan kommissionen, EU-länderna, lokala och regionala myndigheter, nätoperatörer, industriella aktörer, tillsynsmyndigheter och finansinstitut när det gäller att utveckla infrastruktur för omställningen till ren energi. Kommissionen kommer att inrätta en plattform för regelbunden och direkt kontakt med alla viktiga aktörer.

Resilienskrav för upphandling och auktioner kommer att öka efterfrågan på EU-tillverkad utrustning som uppfyller höga standarder för användning vid infrastrukturutveckling. Kommissionen kommer att överväga att stödja industrin när det gäller standardisering.

Finansieringen av omställningen

De privata investeringarna är fortfarande inte tillräckligt stora, men den privata sektorn kommer att fortsätta att spela en ledande roll när det gäller investeringar i omställningen till ren energi.

Deltagarna i dialogerna betonade också hur viktigt det är att minska kostnaderna för kapitalanskaffning, diversifiera finansieringsalternativen för företag, föreslå nya innovativa finansieringsverktyg och underlätta gränsöverskridande investeringar. En stark EU-budget krävs för att åstadkomma investeringar av högre kvalitet.

Totalt sett finns det ett akut behov av att samordna finansieringen mer på EU-nivå, för att skapa stordriftsfördelar, göra resursfördelningen mer effektiv och dra nytta av den inre marknaden.

En ren inre marknad i en globalt konkurrenskraftig miljö

Den inre marknaden är EU:s största styrka, tack vare dess storlek, och den främjar höga standarder även utanför Europa.

EU-kommissionen överväger aggregering av efterfrågan och gemensamma inköp för andra strategiska varor, liksom ett pilotprojekt för vätgas och gemensamma inköp av kritiska råvaror. Kommissionen och EU-länderna bör dra full nytta av politiska instrument mot illojal global konkurrens för att säkerställa lika villkor.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_1884

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio  

Översikt

Publiceringsdatum
10 april 2024
Upphovsman
Representationen i Finland