Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel5 september 2023Representationen i FinlandLästid: 6 min

Juuso Järviniemi

Juuso Järviniemi
Juuso Järviniemi

27-åriga Juuso Järviniemi från Tammerfors har studerat internationella relationer och EU-politik utomlands och blev i juni 2022 antagen till EU-kommissionens Junior Professionals-program, där man får bekanta sig med EU-kommissionens verksamhet på bred front. För närvarande jobbar han med cybersäkerhetsfrågor på generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik. Han har fört dagbok i en veckas tid, så att läsarna ska få insyn i hur en vecka på EU-kommissionen kan se ut – överraskande nog kan den bland annat innehålla bastubad!

Läs mer på finska:

Tamperelaislähtöinen Juuso Järviniemi on Euroopan komission Junior Professionals -ohjelmassa, jonka kautta uraansa aloittelevat nuoret pääsevät tutustumaan monipuolisesti komission tarjoamiin tehtäviin. Kesäkuusta alkaen Järviniemi on työskennellyt kyberturvallisuusasioiden parissa viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosastolla (DG CONNECT). Juuso piti heinäkuussa päiväkirjaa työviikoltaan avatakseen, millaista komission työntekijän arki on.

Maanantai

Maanantaina aloitin työviikon etätöissä, koska asuntoyhtiöni oli käymässä kotonani korjaamassa seinääni. Komissiossa on koronapandemian jäljiltä siirrytty hybridimalliin, jossa henkilökunta voi normaalisti olla etätöissä maksimissaan kolme päivää viikossa. Vaikka yleensä käyn töissä toimistolla, oli etätyömahdollisuus hyödyksi esimerkiksi tässä tilanteessa.

Aamulla kuuntelin CONNECT University -webinaaria, jossa alan asiantuntija selitti kvanttitietokoneiden perusteita. Kvanttiaihe ei suoraan liity työtehtäviini, mutta session seuraaminen kasvatti jälleen digialan yleissivistystäni. CONNECT University on pääosastoni luentosarja, jossa käsitellään tietotekniikan eri aihepiirejä ja komission digiaiheisia aloitteita – sessiot ovat myös julkisesti katsottavissa DigitalEU-kanavalta YouTubessa. 

Iltapäiväksi ehdin toimistolle, missä kävin läpi kuulumisia kollegoideni kanssa ja hoidin juoksevia asioita. Pääosastomme rakennuksen konttoritilat ovat avoimia, mikä helpottaa nopeaa kommunikaatiota työkavereiden kanssa.

Yksi maanantain aiheistani oli EU:n kyberturvallisuusvirasto ENISAn tuleva Luxemburgissa järjestettävä konferenssi, joka käsittelee terveydenhuoltoalan kyberturvallisuutta ja johon komissio lähettää minut puhujaksi. Työmatkat ja puhumismahdollisuudet ovat yksi työtehtävieni hyvistä puolista: puhujamahdollisuus on hyvä kannustin opiskella asiaa syvemmin ja tavata ihmisiä, joihin lainsäädäntömme konkreettisesti vaikuttaa. Yksikköni on jatkuvassa yhteistyössä viraston kanssa, jonka päämaja on Ateenassa mutta jolla on myös toimisto Brysselissä. Virasto tarjoaa meille asiantuntemustaan ja tukee esimerkiksi yhteydenpitoa jäsenmaihin.

Iltapäivän päätteeksi matkasin Suomen pysyvään EU-edustustoon, jossa pidettiin päivän mittaan konferenssi maantieteellisestä tasapainosta EU:n virkamiehistössä. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat EU-toimielinten henkilökunnassa aliedustettuina, ja tapahtuman tarkoitus oli löytää ongelmaan mahdollisia ratkaisuja. EU-edustusto tarjoaakin paljon tukea EU-uria havitteleville suomalaisille, ja olen itse käynyt vuoden mittaan edustustolla moneen otteeseen suomalaisten EU-rekrytoinnin merkeissä. Maanantain tapahtuma päättyi saunailtaan EU-edustuston kellarissa.

Tiistai

Tiistaina toimistolla puhuimme tiettyihin toimialoihin kohdistettavista kyberturvavaatimuksista. Oma NIS2-direktiivimme koskee laajasti monien eri alojen toimijoita, mutta esimerkiksi energiasektoria varten on ollut puhetta yksityiskohtaisemmista vaatimuksista. Siksi onkin tärkeää varmistaa, että lainsäädäntö on johdonmukaista.

Päivän aikana tein tiimillemme tiivistelmän EU:n avaruusohjelmaan liittyvistä kyberturvavaatimuksista ja kokosin luettelon EU:n lainsäädännöstä, jossa viitataan direktiiviimme. Hyödynsin EU:n julkista EurLex-palvelua ja sisäisiä kanavia, ja tutkimukseni auttoi tiimiämme jatkamaan keskustelua komission muiden kyberaiheita työstävien pääosastojen kanssa. Tärkein tehtävässä tarvittu taustatieto oli varsinaisen kyberosaamisen sijaan hyvä yleisymmärrys EU:n lainsäädännön rakenteesta.

Toimistolta lähtiessäni törmäsin hississä kollegaan, jonka kanssa olin tekemisissä pariin otteeseen BlueBook-harjoitteluni aikana puolitoista vuotta sitten. Vaikka jo pelkästään CONNECT-pääosastolla on satoja työntekijöitä, ihmisiä oppii tuntemaan nopeasti. Tuttavuuksista ja verkostoista on hyötyä paitsi päivittäisten työtehtävien hoitamisessa myös uusien uramahdollisuuksien kartoittamisessa toimielinten sisällä.

Keskiviikko

Keskiviikkona jatkoimme muun muassa työtä edellisen päivän aiheiden parissa. Lisäksi päivään kuului työtä NIS2-direktiivin luoman yhteistyöryhmän parissa. Yhteistyöryhmä tukee tiedonvaihtoa EU:n jäsenmaiden välillä ja auttaa komissiota valmistelemaan NIS2-direktiivin alaisia täytäntöönpanosäädöksiä.

Yhteistyöryhmän alaisuudessa on useita temaattisia työryhmiä, joissa työskentelee joukko jäsenmaiden edustajia. Keskiviikkona kokoontui yksi työryhmistä, joita seuraan. Ennen kokousta tapasin kollegan, jonka kanssa seuraamme ryhmää yhdessä, ja itse kokous pidettiin iltapäivällä. 

Lounastin parlamentilla harjoittelussa olevan kaverini kanssa, jonka olen tuntenut jo opiskelija-ajoilta lähtien. Koska opiskelin Eurooppa-aiheita ja olen ollut aktiivisesti mukana EU-aiheisessa vapaaehtoistoiminnassa, monet tuttuni vuosien varrelta päätyvät Brysseliin. Kaupunkiin asettuminen onkin muun muassa verkostojeni ansiosta ollut melko helppoa. Söimme parlamentin kanttiinissa: EU-instituutioiden eri rakennuksissa on ruokaloita, joihin on helppo mennä työkavereiden kanssa.

Illalla kävin jälleen saunassa, tällä kertaa komission Berlaymont-päärakennuksessa, jonka kellarissa on saunatilat komission työntekijöille. Saunakaverinani oli kollega, jonka kanssa tein töitä edellisellä pääosastollani Junior Professionals -ohjelman aikana. Saunassa törmäsimme kahteen muuhun virkamieheen, jotka olin jo aiemmin nähnyt saunalla muutamaa viikkoa aikaisemmin – jälleen yksi osoitus siitä, että piirit ovat välillä yllättävänkin pienet.

Torstai

Torstaiaamuna pidin esitelmän NIS2-direktiivistä ryhmälle Georgian hallinnon virkamiehiä, jotka olivat Brysselissä opintomatkalla. Virkamiehet olivat erikoistuneet nimenomaan kyberalaan ja tunsivat jo valmiiksi hyvin EU:n lainsäädännön. Yleisesittelyn lisäksi vastasinkin parhaani mukaan moneen yksityiskohtaiseen kysymykseen. Otin esiintymismahdollisuuden mielelläni vastaan, koska EU:n naapuruuspolitiikka kiinnostaa minua ja koska olin JPP-ohjelmani aikana aiemmin töissä EU:n naapuruuspolitiikkaan ja laajentumisneuvotteluihin keskittyvällä NEAR-pääosastolla.

Torstaina myös analysoin pari jäsenmailta tullutta ilmoitusta, jotka liittyvät EU:n sisämarkkinoita koskevaan avoimuusdirektiiviin. Direktiivin tarkoituksena on estää uusien teknisten esteiden syntyminen kaupalle EU:n sisämarkkinoiden sisällä, ja sitä varten jäsenmaat kertovat komissiolle etukäteen suunnittelemistaan teknisistä määräyksistä. Tehtäväni oli analysoida, kuuluivatko pöydällä olleet jäsenmaiden ilmoitukset jollain tavalla yksikkömme lainsäädännön piiriin ja voisivatko ne luoda esteitä sisämarkkinoiden toiminnalle.

Kummassakin tehtävässä olin uuden äärellä, sillä olin aloittanut yksikössä vasta kuukautta aikaisemmin enkä ollut aiemmin pitänyt esityksiä yksikkömme aiheista. Myös jäsenmaiden ilmoituksien lukeminen oli minulle uusi tehtävä, vaikka olinkin aiemmin lyhyesti kuullut avoimuusdirektiivistä. Molemmissa tehtävissä vaadittiin siksi rohkeutta tarttua uusiin kysymyksiin ja soveltaa aiemmin opiskeltua tietoa. Varsinkin uudessa yksikössä aloittaessa komissiossa on tärkeää sisäistää uusia asioita nopeasti, ja taitoa testataan instituutioiden hakukokeissa syystäkin. 

Illalla tapasin lukiokaveriani, joka työskentelee Helsingissä mutta oli Brysselissä käymässä työmatkalla. Brysselissä koen asuvani “EU:n pääkaupungissa” myös siksi, että kaupungissa käy usein tuttavia eri maista. Kerron mielelläni vierailijoille kuulumisia EU-kuplasta ja kuulen samalla juttuja Brysselin ulkopuolisesta elämästä.

Perjantai

JPP-ohjelmaan kuuluu eri pääosastoilla kierron lisäksi vuoden mittainen tutkimusprojekti, joka tehdään ryhmätyönä. Oman ryhmäni projekti liittyy EU:n kilpailulainsäädäntöön, mitä kautta pääsen tutustumaan vielä yhteen uuteen EU:n politiikka-alaan normaalien työtehtävieni ohessa. Ohjelman tutkimusprojektien tarkoituksena on tuottaa taustatietoa komission pääosastoille ajankohtaisista aiheista sekä kehittää osallistujien projekti- ja ryhmätyötaitoja. Projekti onkin ollut mukava lisä vuoteen ja antanut mahdollisuuden ryhmäytyä lähemmin parin muun JPP-ohjelmassa olevan kollegan kanssa.

Vuoden puolivälissä meidän kuului tehdä raportti projektin edistymisestä, ja perjantaiaamuna kirjoitin raporttia ryhmämme puolesta. Projektimme on edistynyt mukavasti, koska olemme olleet jatkuvassa yhteydessä COMP-pääosastolla työskenteleviin projektivetäjiimme. Esittelemme lopputulokset komission laajuisessa tapahtumassa ensi tammikuussa, joten syksyllä on vielä aikaa jatkaa tutkimustyötä.

Brysselissä on kesäisin helteistä, ja perjantaina päivällä lämpötila oli pitkälti 30 asteen yläpuolella. Lämpö tuntui myös toimistolla, ja iltapäivällä menimme kahden muun tiimiläiseni kanssa spontaanisti hakemaan jäätelöä lähikaupasta. Vaikka tiimimme toimii lainsäädännön ja teknisten asioiden parissa, ilmapiiri toimistolla on rento. Komissiossa aloittaessani odotin muodollisempaa ilmapiiriä, mutta olen viimeisten parin vuoden aikana yllättynyt positiivisesti. 

Kaiken kaikkiaan viikko oli toiminnantäyteinen: tapasin lounaalla ja iltaisin monia tuttavia, ja myös työtehtäviä riitti runsaasti. Varsinaista viikkorutiinia minulla ei ole, vaan tehtävät riippuvat kunkin omalla pöydällä olevan prosessin aikataulusta. Joustavuus ja uuteen heittäytyminen ovat siksi tärkeitä taitoja komissiossa työskennellessä. Samalla dynaaminen ja vaihteleva toimintaympäristö on yksi EU-uran isoista eduista!

Perustiedot

  • 27 vuotta
  • Opiskellut kansainvälisiä suhteita ja EU-politiikkaa Edinburghissa, Pariisissa ja Bruggessa
  • Toiminut vapaaehtoisena Eurooppanuorissa ja kattojärjestö JEF-Europessa
  • Aloittanut JPP-ohjelmassa kesäkuussa 2022

Översikt

Publiceringsdatum
5 september 2023
Upphovsman
Representationen i Finland