Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information6 juni 2024Representationen i FinlandLästid: 1 min

Använd din röst i EU-valet den 9 juni – annars bestämmer andra åt dig!

Använd din röst, annars bestämmer andra åt dig. EU-valet den 9 juni 2024
Använd din röst, annars bestämmer andra åt dig. EU-valet den 9 juni 2024.

Flera miljoner européer får tillsammans vara med och påverka framtiden för den europeiska demokratin i EU-valet den 6−9 juni 2024. I Finland är den egentliga valdagen den 9 juni.

Folk påstår ofta att EU är så ”långt borta”, men EU:s lagstiftning omfattar så gott som allt det som de allra flesta tycker är viktigast av allt – miljön, säkerhet, migration, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstatsprincipen och mycket mer. Merparten av dessa frågor klarar inte ett enskilt land av att ta itu med på egen hand. Nuförtiden finns det dessutom en europeisk aspekt på alla viktiga frågor i det egna hemlandet. Enligt en undersökning från Kommunförbundet härrör 45 procent av kommunernas ärenden också från EU. EU-valet är alltså en unik möjlighet för alla röstberättigade att vara med och besluta om EU:s framtid!

Under förhandsröstningen mobiliserades 25,3 procent av de röstberättigade i Finland. Till dessa röster tillkommer ännu röster avlagda av finländare bosatta utomlands. Det här är en ökning med fyra procentenheter jämfört med förra EU-valet, som hölls 2019. Nu återstår det att se hur många finländare som röstar på själva valdagen på söndag. 

Man ska aldrig ta demokratin för given. Vi ses på röstningsställena och på valkaffe!

Maria Blässar, chef för EU-kommissionens representation i Finland

Översikt

Publiceringsdatum
6 juni 2024
Upphovsman
Representationen i Finland