Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel16 maj 2023Representationen i FinlandLästid: 1 min

EU:s jämlikhetskommissionär Helena Dalli inför den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi den 17 maj: ”Vägen till jämlikhet är ännu lång”

Kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä

”Vi är skyldiga alla hbtqi-personer att göra vårt yttersta för att bygga en union baserad på jämlikhet där alla invånare i EU, oavsett om de är EU-medborgare eller inte, är säkra och fria att leva sina liv som de själva vill.” Detta skriver Helena Dalli, EU:s kommissionär med ansvar för jämlikhet, i Hufvudstadsbladet den 16 maj inför den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi den 17 maj.

Europeiska unionen och vissa av dess medlemsländer har gjort framsteg för att se till att uppfylla de grundläggande rättigheter som vår union bygger på. Lagstiftningsmässiga åtgärder, rättspraxis och politiska initiativ har påtagligt förbättrat människors liv och bidragit till mer jämlika samhällen. Trots förbättringar utsätts dock homosexuella, bisexuella, transpersoner, icke-binära personer, intersexuella personer och queerpersoner fortfarande för diskriminering, trakasserier och förföljelse. De fängslas och till och med mördas. Allt för att de helt enkelt är sig själva.

När kommissionen antog sin jämlikhetsstrategi för hbtqi-personer var detta ett viktigt första steg i rätt riktning.

Läs mer: https://www.hbl.fi/artikel/f316365a-2f11-426b-9e48-89b05dd43533

Översikt

Publiceringsdatum
16 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland