Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli16. toukokuuta 2023Suomen-edustusto

Kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä

Kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä

Helena Dalli, tasa-arvoasioista vastaava Euroopan komission jäsen

EU:n kulmakivenä ovat kaikkia ihmisryhmiä koskevat perusoikeudet, joiden toteutumista EU ja monet sen jäsenvaltiot ovat käytännön tasolla vieneet eteenpäin. Lainsäädännön kehitys, oikeuskäytäntö ja poliittiset aloitteet ovat kaikki konkreettisesti parantaneet ihmisten elinoloja ja rakentaneet tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Tästä kehityksestä huolimatta homoja, lesboja, biseksuaaleja, ei-binäärejä, intersukupuolisia ja queer-ihmisiä edelleen syrjitään, häiritään, vainotaan, vangitaan ja jopa murhataan vain sen takia, että he oma itsensä. Tämä käy ilmi ILGA Europen äskettäin julkaisemasta Rainbow-kartasta. Väärinkäytösten taustalla on sukupuolten tasa-arvon ja hlbtiq-henkilöiden vastainen liike, joka haluaa estää tasa-arvon toteutumisen.

Tilanne on vakava, sillä näihin ryhmiin kuuluvat joutuvat jatkuvasti kokemaan koulukiusaamista, työsyrjintää, verkkokiusaamista, fyysisisiä hyökkäyksiä ja muuta väkivaltaa. Nämä realiteetit vaarantavat jo sateenkaari-ihmisten olemassaolonkin.

Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä on sopiva hetki arvioida Euroopan komission panosta tilanteen parantamiseksi.

Komission hyväksymä hlbtiq-henkilöiden tasa-arvostrategia oli tärkeä ensiaskel. Strategiassa ehdotimme, että syrjinnän vastaista oikeusturvaa vahvistetaan laajentamalla tasa-arvoelinten toimivaltaa ja riippumattomuutta EU-maissa. Haluamme suojata ihmisiä paremmin vihapuheelta ja viharikoksilta. Siksi ehdotimme näiden rikosten, jotka kohdistuvat usein nimenomaan hlbtiq+ ‑henkilöihin, lisäämistä sellaisten vakavien rikosten luetteloon, joita on torjuttava ylikansallisesti. Ehdotimme myös vanhemmuuteen liittyvien kansainvälisen yksityisoikeuden sääntöjen yhdenmukaistamista EU:n tasolla. Tällä haluamme suojella ja kunnioittaa lasten perusoikeuksia tilanteissa, joihin liittyy valtioiden rajojen ylittämistä unionissa. Tuemme myös kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden työtä, jolla edistetään tasa-arvo-oikeuksia EU:ssa, rahoittamalla niiden toimintaa ja parantamalla niiden vaikutusmahdollisuuksia.

Tasa-arvostrategian mukaisesti esittelemme ensimmäisen EU:n laajuisen tutkimuksen intersukupuolisten henkilöiden sosioekonomisesta tilanteesta. Se osoittaa, että intersukupuoliset joutuvat kohtaamaan vaikeuksia kaikilla elämänalueilla. Heihin esimerkiksi kohdistetaan Euroopassa yleisesti lääketieteellisiä toimenpiteitä ilman suostumusta ja vailla kriittistä tarvetta.

Sateenkaari-ihmisten kokeman syrjinnän nostaminen esille auttaa meitä vastaamaan näihin haasteisiin tasa-arvostrategian täytäntöönpanon yhteydessä.

Meidän yhteinen moraalinen velvollisuutemme hlbtiq-henkilöitä kohtaan on rakentaa sellainen tasa-arvounioni, jossa kaikki EU- ja muut kansalaiset voivat elää elämäänsä turvassa ja vapaasti.

Tiedot

Julkaisupäivä
16. toukokuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto