Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké5 mars 2024Representationen i FinlandLästid: 3 min

Den första strategin någonsin för försvarsindustrin och ett nytt försvarsindustriellt utvecklingsprogram för att förbättra EU:s beredskap och säkerhet

Sotilashelikopteri
Sotilashelikopteri

I dag offentliggör EU-kommissionen och utrikesrepresentanten den första strategin någonsin på EU-nivå för försvarsindustrin – strategin för europeisk försvarsindustri. De lägger även fram en rad nya ambitiösa åtgärder för att främja försvarsindustrins konkurrenskraft och beredskap.  

I och med Rysslands omotiverade pågående anfallskrig mot Ukraina, som inleddes för drygt två år sedan, har vi nu en högintensiv konflikt igen i vår världsdel.

Strategin för europeisk försvarsindustri (förkortat EDIS på engelska) omfattar en tydlig vision för hur EU ska uppnå en försvarsindustriell beredskap på lång sikt. Som ett omedelbart och centralt sätt att omsätta strategin i praktiken, lägger EU-kommissionen i dag även fram ett lagförslag om ett europeiskt försvarsindustriellt utvecklingsprogram (förkortat EDIP på engelska) och en åtgärdsram för att säkerställa tillgången till försvarsprodukter i tid.

I strategin beskrivs de utmaningar som den europeiska försvarstekniska och försvarsindustriella basen för närvarande står inför, men även möjligheten att utnyttja dess fulla potential. Strategin stakar ut riktningen för det kommande årtiondet.

För att öka den europeiska försvarsindustriella beredskapen måste EU:s medlemsländer investera mer, bättre, tillsammans – och inom EU. För att hjälpa medlemsländerna att uppnå dessa mål, omfattar strategin för europeisk försvarsindustri en rad åtgärder som syftar till följande:

  • Att stödja en effektivare hantering av medlemsländernas samlade efterfrågan på försvarsprodukter.
  • Att säkerställa tillgången till alla försvarsprodukter närsomhelst och under alla omständigheter. Medlemsländerna och den europeiska försvarsindustrin ska stödjas i de investeringar de gör för att utveckla framtidens bästa försvarsteknik och försvarsförmåga.
  • Att se till att de nationella budgetarna och EU-budgeten med nödvändiga medel stöder den europeiska försvarsindustrin när den anpassar sig till det nya säkerhetsläget.
  • Att uppmana Europeiska investeringsbanken att se över sin utlåningspolitik i år.
  • Att skapa närmare band till Ukraina genom landets delaktighet EU-initiativ för att stödja försvarsindustrin.
  • Att samarbeta med Nato.

I strategin finns också indikatorer som ska mäta medlemsländernas framsteg på vägen mot försvarsindustriell beredskap. Medlemsländerna uppmanas

  • att upphandla minst 40 procent av allt försvarsmateriel tillsammans senast 2030,
  • att se till att värdet av handeln på försvarsområdet inom EU uppgår till minst 35 procent av värdet på EU:s försvarsindustriella marknad, och
  • att göra stadiga framsteg mot att använda minst 50 procent av sin budget för försvarsupphandling inom EU senast 2030.

Det europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet är ett nytt lagförslag som ska fungera som en bro mellan kortsiktiga nödåtgärder och en mer strukturell och långsiktig ansats för att uppnå försvarsindustriell beredskap.

Det europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet inbegriper både ekonomi och reglering. Programmet kommer att mobilisera 1,5 miljarder euro av EU-budgeten under perioden 2025−2027. Det kan möjligen få ytterligare finansiering från de extraordinära vinster som härrör från immobiliserade ryska statliga tillgångar (förutsatt att ett rådsbeslut antas på förslag av utrikesrepresentanten).

Vad gäller regleringen innehåller programmet nya lösningar. En ny rättslig ram inrättas för att underlätta och utvidga medlemsländernas samarbete kring försvarsmateriel.

Programmet inbegriper även ett EU-omfattande system för att säkerställa tillgången till försvarsmateriel. Därigenom ska en konstant tillgång till alla nödvändiga försvarsprodukter i Europa säkras vid eventuella framtida leveranskriser. Dessutom möjliggör programmet projekt av gemensamt intresse inom den europeiska försvarsindustrin, eventuellt med EU-finansiering.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_1321  

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
5 mars 2024
Upphovsman
Representationen i Finland