Skadade ekosystem runtom i Europa ska återställas när lagen om restaurering av natur träder i kraft
Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
  • Presskommuniké
  • 16 augusti 2024
  • Representationen i Finland
  • Lästid: 1 min

Skadade ekosystem runtom i Europa ska återställas när lagen om restaurering av natur träder i kraft

Luonnon ennallistamista koskeva laki

Förordningen om restaurering av natur träder i kraft den 18 augusti 2024. Detta är ytterligare ett steg i riktning mot att stoppa förlusten av biologisk mångfald, uppnå klimatneutralitet och öka Europas beredskap och förmåga att klara av klimatförändringarna. Förordningen hjälper EU och dess medlemsländer att uppnå de restaureringsmål som de åtog sig vid FN-konferensen om biologisk mångfald i december 2022. Den är även en central del av den europeiska gröna given och EU:s strategi för biologisk mångfald.

Lagen om restaurering av natur utgör startskottet för en process som syftar till att kontinuerligt och på ett hållbart sätt återställa natur inom hela EU:s territorium, både på land och till havs. Det övergripande målet på EU-nivå är att medlemsländerna ska ha restaureringsåtgärder på plats på minst 20 procent av EU:s landyta och minst 20 procent av dess havsyta senast år 2030. Senast år 2050 bör sådana åtgärder vidtas för alla ekosystem som behöver återställas.

Olika restaureringsmål tillämpas på olika ekosystem. Det handlar om allt från torvmarker, skogar, jordbruksmark, havsområden och sötvatten till städer, där fler träd och grönområden bidrar till att rena luften och sänka temperaturen. Medlemsländerna kan själva besluta vilka specifika åtgärder som vidtas på deras respektive områden. 

Medlemsländerna kommer att ta fram nationella restaureringsplaner, där restaureringsbehoven och restaureringsåtgärderna anpassas till den nationella situationen. EU-kommissionen kommer att stödja de nationella myndigheterna i deras arbete med att ta fram nationella planer.

Den nya lagen ska återställa den biologiska mångfalden i EU. Den ska även förhindra ytterligare förlust av biologisk mångfald, som fortsätter i alarmerande takt trots nuvarande insatser. För närvarande ger över 80 procent av bedömningarna av bevarandestatus vid handen att situationen för den biologiska mångfalden är svag eller dålig. Samtidigt påvisar lyckade restaureringsprojekt på olika håll i Europa många sociala och ekonomiska fördelar.

Mer information: 

https://environment.ec.europa.eu/news/nature-restoration-law-set-enter-force-2024-08-15_en

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu 

 

Följ oss på X @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
16 augusti 2024
Upphovsman
Representationen i Finland