Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké2 maj 2023Representationen i FinlandLästid: 3 min

Kom med och fira Europadagen den 9 maj i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors, på nätet och runtom i Finland!

Eurooppa-päivä

På Europadagen den 9 maj firar vi Europas enighet. I Helsingfors anordnas olika europadagsevenemang i centrumbiblioteket Ode och runtom i landet firas dagen på olika håll, bland annat i Åbo, Tavastehus och Seinäjoki.

Under europadagsevenemangen i Helsingfors diskuteras bland annat EU:s inre marknad, som fyller 30 år i år, samt EU:s och Natos roll när det kommer till att garantera säkerheten i Europa. Vi kommer även att få höra vad det betyder för tre kända finländare att vara europé. Bland annat Jyrki Katainen, Sitras överombudsman och EU-kommissionens tidigare viceordförande, journalisten Helena Petäistö och Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP, S&D) deltar i diskussionerna, som förs på finska. Europaminister Tytti Tuppurainen håller ett inledande anförande kl. 9.00.

I Helsingfors anordnas europadagsevenemangen i och runt centrumbiblioteket Ode. Diskussionerna går av stapeln i Maijasalen kl. 9.00−18.00. Från kl. 13.30 bjuder vi på kaffe och bakelser i närheten av Maijasalen.

Utöver diskussioner och talturer om olika EU-relaterade frågor står även fotboll på programmet på medborgartorget vid Ode kl. 14.00–18.00 på Europadagen. Kom och sparka boll med representanter för fotbollsspelarföreningen Jalkapallon Pelaajayhdistys ry och Freestyle Finland! Freestyle Finland bjuder även på uppvisningar kl. 15.30 och kl. 17.30 och workshoppar kl. 15.00, 16.00 och 17.00. Du kan gärna ta med din egen fotboll, om du vill!

År 2023 har utsetts till Europaåret för kompetens. Startskottet för temaåret går på Europadagen den 9 maj i centrumbiblioteket Ode i Finland och i övriga EU-länder.

Här hittar du hela europadagsprogrammet – i Helsingfors och runtom i Finland: https://www.eurooppapaiva.fi/se. Du kan även följa med direktsändningen från Ode på nätet hela dagen den 9 maj på samma webbplats.

EU-kommissionär Jutta Urpilainen besöker Uleåborg, Kajana och Kuopio den 8−9 maj. På hennes dagordning står möten med lokala beslutsfattare, företagsbesök och evenemang för allmänheten.

Europaparlamentet firar å sin sida Europadagen med plenarsammanträde i Strasbourg. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besöker plenum den 9 maj och håller ett anförande för Europaparlamentarikerna.

Se fem olika europeiska filmer gratis på LUX Film Days den 89 maj!

På måndag kväll den 8 maj och tisdag kväll den 9 maj visar Europaparlamentets kontor i Finland sammanlagt fem filmer i Kino Regina i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Filmerna, som har undertexter på finska och svenska, är nominerade till Europaparlamentets LUX-publikpris.

Gratis inträde!

• Måndag den 8 maj kl. 17.00 Burning Days (åldersgräns 12)

• Måndag den 8 maj kl. 19.45 Triangle of Sadness (åldersgräns 12)

• Tisdag den 9 maj kl. 17.00 Close (åldersgräns 12)

• Tisdag den 9 maj kl. 19.15 Will-o’-the-Wisp (åldersgräns 18)

• Tisdag den 9 maj kl. 20.45 En persikolund i Katalonien (åldersgräns 7)

Biobiljetter kan lösas ut kostnadsfritt på nätet på kinoregina.fi och i Kino Reginas biljettlucka. Kino Regina finns på gatuplan i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.

Filmförevisningar hålls också i Tammerfors på Arthouse Cinema Niagara den 10−18 maj.

År 2007 instiftade Europaparlamentet LUX-filmpriset, som sedan 2020 går under namnet LUX-publikpriset. Priset främjar kulturell mångfald och ger konkret stöd till europeisk film och konst. Europeiska tittare väljer tillsammans med Europaparlamentarikerna ut den slutliga vinnaren bland de fem nominerade filmerna. Genom att vara med och bedöma de nominerade filmerna deltar du i en tävling, där första pris är en resa till Europaparlamentet för att delta i LUX-prisutdelningsceremonin i sommar.

Varför firas Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och enigheten i Europa. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman föreslog i det tal han höll i Paris 1950 ett nytt politiskt samarbete för Europa som skulle omöjliggöra krig mellan de europeiska folken.

Hans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta kol- och stålproduktionen. Ett avtal om att bilda ett sådant organ undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses vara startskottet till dagens EU.

I Finland har Europadagen firats allt sedan landet blev medlem i EU år 1995.

Mer information

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio      

 

Europaparlamentets kontor i Finland

Niina Saloranta
Pressekreterare
tfn 040 720 5025
niina [dot] salorantaatep [dot] europa [dot] eu (niina[dot]saloranta[at]ep[dot]europa[dot]eu)

Reeta Niemonen
Pressekreterare
tfn 040 351 0264
reeta [dot] niemonenatep [dot] europa [dot] eu (reeta[dot]niemonen[at]ep[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @Europarl_FI

Översikt

Publiceringsdatum
2 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland