Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké22 maj 2024Representationen i FinlandLästid: 3 min

Den europeiska hälsounionen – starkare och bättre rustade för framtiden

Europeiska hälsounionen

I dag antar EU-kommissionen ett meddelande om den europeiska hälsounionen. I meddelandet framhålls de framsteg som gjorts inom EU:s hälsopolitik under de senaste fyra åren och som gynnar både EU:s invånare och resten av världen.

Början på mandatperioden överskuggades av den värsta pandemin på hundra år. Den orsakade mänskligt lidande i hela världen och satte hälso- och sjukvården på ytterst hårt prov. Men coronapandemin visade samtidigt vad solidaritet, samarbete och resoluta åtgärder i EU kan uppnå. 

Tack vare EU:s vaccinstrategi fick alla EU-invånare samtidigt tillgång till vaccin som räddar liv på lika villkor. Det begränsade smittspridningen och räddade miljontals liv. EU:s digitala covidintyg gjorde det möjligt för samhället och ekonomin att återgå till det normala under säkra former, medan Sure-instrumentet hjälpte över 31 miljoner arbetstagare att motverka de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. 

Pandemier stannar inte vid gränserna och därför omfattade EU:s samarbete och solidaritet också resten av världen. Tack vare Team Europa-strategin blev EU den största givaren av vacciner genom upphandlingsmekanismen Covax och tillhandahöll närmare 54 miljarder euro i krisstöd till partnerländer.

Den europeiska hälsounionen offentliggjordes i november 2020 och såg därmed dagens ljus under pandemin. Den inrättades till följd av behovet av att bevara EU:s resiliens och bidra till samhälleligt välbefinnande, strategiskt oberoende och geopolitisk stabilitet. Hälsounionens vision är att säkerställa att medlemsländerna är bättre förberedda för att samarbeta vid framtida hälsokriser. Samtidigt stöder den en modern och innovativ hälsopolitik för alla i EU.

Fler åtgärder är på gång, men hittills har den europeiska hälsounionen resulterat i följande:

  • Kraftfullare hälsosäkerhetsåtgärder för att bättre hantera framtida kriser

I dag är EU bättre rustat att förutse, förbereda sig för och hantera alla större hälsohot. Detta tack vare bättre lagstiftning om samarbete på området för hälsosäkerhet, en starkare roll för EU:s hälso- och sjukvårdsorgan och inrättandet av EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera).

  • Lika och snabb tillgång till läkemedel till överkomliga priser

Den föreslagna reformen av EU:s läkemedelslagstiftning ger ytterligare 70 miljoner människor i EU tillgång till nya läkemedel, samtidigt som den värnar om den europeiska läkemedelsbranschens konkurrenskraft. Reformen fokuserar på EU-invånarnas behov och säkerställer att alla har tillgång till de läkemedel de behöver när de behöver dem, oavsett var de bor och oavsett vilken sjukdom de lider av. Den nya lagstiftningen kommer också att förbättra tillgången till kritiska läkemedel.

  • Europas världsledande plan mot cancer

Europas plan mot cancer införde en rad viktiga åtgärder för att hantera sjukdomen i alla stadier – från förebyggande åtgärder, diagnos och behandling till eftervård.

  • Banbrytande initiativ för att digitalisera hälso- och sjukvården

EU:s invånare får bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela EU tack vare det banbrytande europeiska hälsodataområdet.

  • Omfattande insatser för bättre psykisk hälsa

EU:s övergripande strategi för psykisk hälsa slår fast att psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa och påverkar alla oavsett bakgrund.

  • Regler för ökad patientsäkerhet och säkrad tillgång till läkemedel

Givare och mottagare av ämnen av mänskligt ursprung, såsom blod och celler, skyddas bättre av de nya EU-reglerna.

  • En One Health-modell för att hantera större hälsorisker

Genom att erkänna att människors, djurs och miljöns hälsa hänger nära samman är Europa bättre rustat för krafttag mot större hälsorisker, såsom antimikrobiell resistens och klimatförändringarnas inverkan på hälsan.
 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_2523

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på X / Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
22 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Finland