
Att djur skyddas är mycket viktigt för européerna, vilket framgår av en Eurobarometerundersökning som publiceras i dag. Kommissionen har arbetat för att förbättra djurskyddet i över 40 år och successivt förbättrat djurs liv och lagstiftat om djurskyddsnormer som är bland de högsta i världen. Undersökningen visar hur viktig denna fråga är för invånarna i hela EU.
En stor majoritet av européerna (84 procent) anser att produktionsdjuren bör skyddas bättre i deras land än i dag. Ett liknande antal (83 procent) vill minska transporttiden för djur. Nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade (74 procent) vill se ett bättre skydd av sällskapsdjur i sitt land.
Över 90 procent av européerna anser att lantbruks- och djuruppfödningspraxis bör uppfylla grundläggande etiska krav, till exempel att ge djuren tillräckligt med utrymme, tillräckligt med mat och vatten, miljöer som är anpassade till deras behov (lera, hö och så vidare) och att se till att de sköts om på rätt sätt. Undersökningen visade också att många oroar sig för djurens välbefinnande på slakterier.
Tre fjärdedelar av de tillfrågade ansåg att det är oacceptabelt att avliva nykläckta tuppkycklingar, och en överväldigande majoritet var för ett förbud mot att skära bort vissa kroppsdelar på djur (bland annat svansar, öron och näbbar), om det inte är absolut nödvändigt och görs under bedövning. Över hälften (57 procent) ansåg att pälsdjursuppfödning bör förbjudas i EU, medan nära en tredjedel (32 procent) ansåg att den endast bör få bedrivas under bättre djurskyddsvillkor.
När det gäller livsmedelsimport från länder utanför EU ansåg över 8 av 10 européer (84 procent) att den nuvarande djurskyddssituationen behöver förändras, antingen genom att EU:s djurskyddsregler tillämpas på livsmedelsimporten eller genom att livsmedlen märks enligt normerna.
Trots att intervjuerna utfördes i mars 2023, när livsmedelspriserna redan var mycket höga på grund av inflationen, uppgav 60 procent att de skulle vara villiga att betala mer för produkter från djurvänliga lantbrukssystem. Runt en fjärdedel (26 procent) skulle vara beredda att betala upp till 5 procent mer för djurvänliga livsmedel.
Bakgrund
Den särskilda Eurobarometern (nr 533) genomfördes mellan den 2 och 26 mars 2023. Totalt intervjuades 26 376 personer från EU:s 27 medlemsländer och från olika sociala och demografiska grupper.
Från jord till bord-strategin, som står i centrum för den europeiska gröna given, syftar till att göra livsmedelssystemen rättvisa, hälsosamma och miljövänliga. Att förbättra EU:s djurskyddsnormer är en viktig del av denna strategi. Kommissionen har arbetat intensivt med en översyn av EU:s djurskyddslagstiftning, på ett sätt som tar hänsyn till behoven hos alla berörda parter i leveranskedjan. Förslaget om skydd av djur under transport, en av lagstiftningens fyra pelare, är det mest avancerade och kommer att läggas fram i december 2023.
Under 2021 gav kommissionen också ett positivt svar på det europeiska medborgarinitiativet ”End the Cage Age”. Genom initiativet efterlystes ett förbud mot burhållning av flera djurarter inom det intensiva lantbruket.
Läs mer i det utförliga pressmeddelandet:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/IP_23_4951
Europeiska kommissionens representation i Finland
Kommunikationschef
Kati Laitinen
tfn 050 472 6837
kati.laitinen@ec.europa.eu
Följ oss på X / Twitter @eukomissio
Översikt
- Publiceringsdatum
- 19 oktober 2023
- Upphovsman
- Representationen i Finland