Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information27 januari 2022Representationen i FinlandLästid: 1 min

Representationens presschef, Pia Siitonen: Det är oumbärligt att vi minns förintelsen

Pia Siitonen

Den internationella minnesdagen för förintelsens offer uppmärksammas årligen den 27 januari. I dag har det gått 77 år sedan fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz 1945. Under minnesdagen hedrar vi alla som överlevde förintelsen och de miljontals judiska kvinnor, män och barn – och alla andra offer – som mördades av nazistregimen.

Förintelsen uppmärksammas för att se till att något liknande aldrig kan ske igen. Genom att aldrig glömma hedrar vi offren. Dessutom är hågkomsten oumbärlig, eftersom det finns personer som påstår att förintelsen aldrig har skett eller att händelserna har blåsts upp. En av tjugo EU-medborgare i dag har aldrig hört talas om förintelsen. Dessutom är antisemitismen igen på frammarsch i Europa, vilket utgör ett hot för den judiska befolkningen.

− Förintelsen var en europeisk katastrof. Antisemitismen ledde till denna katastrof. Antisemitismen avhumaniserar det judiska folket. I Nazityskland öppnade avhumaniseringen dörren till Shoah. Vi får aldrig glömma, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande inför den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

Kommissionen lade i oktober i fjol fram EU:s första strategi för bekämpning av antisemitism och främjande av judiskt liv. Strategin omfattar 70 konkreta åtgärder, som bland annat ska bekämpa antisemitismen på nätet, säkerställa att den judiska befolkningen kan leva tryggt, skapa ett nätverk av platser där förintelsen ägde rum och få människor att reflektera över hågkomsten i Europa.

Syftet med strategin är att se till att judar överallt i Europa kan leva enligt sin religiösa övertygelse och enligt den judiska kulturen och judiska traditioner.

− Europa kan blomstra bara om dess judiska samfund också gör det. Därför att judiskt liv är en integrerad del av Europas historia och Europas framtid, fastslår ordförande Ursula von der Leyen.

Kommissionen deltar i den internationella #WeRemember-kampanjen och EU-kommissionärer närvarar vid olika evenemang i dag, under minnesdagen för förintelsen offer. Kommissionen fortsätter att stödja kampanjen #ProtectTheFacts, som ökar medvetenheten om och bekämpar förvrängningen av förintelsen.

Pressmeddelande: EU:s första strategi för bekämpning av antisemitism och främjande av judiskt liv

 

Översikt

Publiceringsdatum
27 januari 2022
Upphovsman
Representationen i Finland