Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information29 februari 2024Representationen i FinlandLästid: 2 min

Representationens chef, Maria Blässar: En dag tillsammans med kommissionens demokratiförsvarande vice ordförande Věra Jourová

Věra Jourová, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet
Věra Jourová, EU-kommissionens vice ordförande, träffade unga finländare i Europasalen

Věra Jourová, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet, besökte Helsingfors i onsdags och jag hade den stora äran att få vara en del av hennes delegation under den dagen. Kommissionen har på sistone kommit med betydande initiativ för att försvara demokratin i EU. Initiativen har bland annat omfattat regler på det digitala området och varit kopplade till rättvisa val. Den politiska viljan i Bryssel att värna om de europeiska värdena är stor.

Nu går kommissionen från ord till handling. Med bara 100 dagar kvar till valet till Europaparlamentet har kommissionens vice ordförande Věra Jourová inlett en turné till demokratins försvar, under vilken hon kommer att besöka flera EU-medlemsländer. Finland utsågs till första turnéstopp, eftersom vi enligt henne vet hur man ska tolka och avvärja rysk propaganda – det är en del av vårt nationella DNA. Dessutom lyfte vice ordförande Věra Jourová under sitt besök fram att vi i Finland har institutioner som säkerställer att vi även framöver tar detta på största allvar. Under sin Finlandsvisit fick hon höra att rysk propaganda inte biter på finländare till följd av vår historia och långa östgräns samt den hybridverksamhet som Ryssland ägnar sig åt. Rysk propaganda kan inte rucka på Finlands obevekliga vilja att stödja Ukraina.

EU-kommissionens vice ordförande hade ett späckat schema under sin ena dag i Finland. Hon träffade både medlemmar av statsrådet och sakkunniga, men den mest minnesvärda stunden var nog ändå det långa samtalet med unga finländare och företrädare för ungdomsorganisationer i Europasalen på eftermiddagen. Vår ärade gäst tog publiken med storm och det var en stor glädje att följa diskussionen. Věra Jourová betonade såväl kommissionens ståndpunkter som principer, men värjde sig inte heller för att anta de ungas utmaning och svara på deras många frågor om EU:s mest grundläggande värden. Hon uppmanade även de unga åhörarna att ta tillvara sin värdefulla rösträtt och bege sig till valurnorna i EU-valet i juni. När hon själv var i deras ålder hade hon inte denna möjlighet i det dåvarande kommunistiska Tjeckoslovakien.

Översikt

Publiceringsdatum
29 februari 2024
Upphovsman
Representationen i Finland