Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information21 mars 2024Representationen i FinlandLästid: 2 min

Representationens chef, Maria Blässar: ”Det är dags att vakna!” – president Sauli Niinistö utses till rapportör om EU:s beredskap

Finlands tidigare president Sauli Niinistö.och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Finlands tidigare president Sauli Niinistö.och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Det är inte varje dag man som tjänsteman kan glädja sig så innerligt åt att ett beslut har träffat så mitt i prick som i onsdags. Då överraskade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nämligen oss alla med en presskonferens, som hemlighölls in i det sista, tillsammans med president Sauli Niinistö. Journalisterna bjöds in med bara en timmes varsel. Väl på plats fick de ta del av en pangnyhet: ordförande Ursula von der Leyen meddelade att hon har bett president Sauli Niinistö skriva en rapport om hur EU:s civila beredskap och försvarsberedskap kan förbättras.

Ursula von der Leyens assistenter hade kontaktat presidenten redan i januari för att be honom ta sig an denna högaktuella och ytterst relevanta fråga. Det var nämligen oumbärligt att utse den bäst lämpade personen för detta hedersuppdrag – Sauli Niinistö, som på paradplats från Finland har kunnat bevittna att alla slags vanföreställningar och illusioner om bestående fred måste skrotas.

– Vi måste komma bort från illusionen att Europa gör tillräckligt på egen hand när det kommer till säkerhet – oavsett om det handlar om ekonomisk eller militär säkerhet, alternativt traditionell säkerhet eller cybersäkerhet. När vi ser oss omkring, blir det tydligt att det inte finns utrymme för några fler illusioner. Världen är en lika farlig plats som den har varit i flera århundraden, konstaterade ordförande Ursula von der Leyen under presskonferensen i onsdags.

Ursula von der Leyen lyfte även fram den tradition av beredskap i hela samhället som råder i Finland till följd av att vi har ett oberäkneligt och aggressivt grannland. I Finland är försvarsberedskapen inte enbart en fråga för militären, utan den gäller alla – i hela samhället. Finland förbereder sig inför en rad olika nödsituationer, allt från krigs- och hybridhot till naturkatastrofer. Av den orsaken är Finlands resiliens av världsklass. Därför känns det särskilt fint att president Sauli Niinistö kan dela med sig av Finlands erfarenheter i den rapport han nu ska skriva på uppdrag av EU-kommissionens ordförande till hösten. Rapporten kompletterar samtidigt statsminister Petteri Orpos initiativ om en beredskapsunion och EU-kommissionens pinfärska förslag om en strategi för europeisk försvarsindustri. Dessutom kommer rapporten att bidra med värdefull information vid exakt rätt tillfälle till nästa EU-kommissions arbetsprogram.

Översikt

Publiceringsdatum
21 mars 2024
Upphovsman
Representationen i Finland