Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
  • Presskommuniké
  • 6 september 2023
  • Representationen i Finland
  • Lästid: 3 min

Förordningen om digitala marknader: EU-kommissionen utser sex grindvakter

Digimarkkinasäädöksen mukaan Euroopan komissio voi nimetä digitaaliset alustat portinvartijoiksi, jos ne muodostavat tärkeän ydinalustapalveluihin liittyvän yhdyskäytävän yritysten ja kuluttajien välille.

EU-kommissionen har i dag för första gången utsett sex grindvakter – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta och Microsoft – enligt förordningen om digitala marknader. Totalt har 22 centrala plattformstjänster som tillhandahålls av grindvakterna utsetts. De sex grindvakterna har nu sex månader på sig att se till att alla deras utsedda centrala plattformstjänster uppfyller alla förordningens krav.

Enligt förordningen om digitala marknader kan EU-kommissionen beteckna digitala plattformar som så kallade grindvakter, om de utgör en viktig port mellan företag och konsumenter när det gäller centrala plattformstjänster.

Dagens beslut följer på en 45-dagarsöversyn som EU-kommissionen har gjort efter att Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft och Samsung hade anmält sin potentiella status som grindvakter. Närmare bestämt har kommissionen fastställt att företagen fungerar som grindvakter för de specifika centrala plattformstjänster som förtecknas i den bifogade bilden.

Samtidigt har EU-kommissionen inlett fyra marknadsundersökningar för att närmare bedöma Microsofts och Apples hävdande att vissa av deras centrala plattformstjänster inte kan betraktas som ingångar trots att de uppfyller tröskelvärdena. Det gäller följande tjänster:

  • Microsoft: Bing, Edge och Microsoft Advertising.
  • Apple: iMessage.

Kommissionen har dessutom inlett en marknadsundersökning för att bedöma om Apples iPadOS bör betecknas som grindvakt, trots att systemet inte uppfyller tröskelvärdena.

Vidare har kommissionen bedömt att även om Gmail, Outlook.com och Samsung Internet Browser uppfyller tröskelvärdena för grindvakter enligt förordningen om digitala marknader har Alphabet, Microsoft och Samsung lagt fram tillräckligt underbyggda argument för att dessa tjänster inte fungerar som ingångar för respektive central plattformstjänst. Kommissionen beslutade därför att inte beteckna Gmail, Outlook.com och Samsung Internet Browser som centrala plattformstjänster.

Nästa steg för grindvakterna

Efter att ha betecknats som grindvakter har företagen nu sex månader på sig att till punkt och pricka följa listan över vad de får göra och inte får göra enligt förordningen, så att slutanvändare och företagsanvändare av grindvakternas tjänster får mer valmöjligheter och större frihet. Vissa av skyldigheterna börjar dock gälla redan nu, till exempel skyldigheten att informera kommissionen om eventuella planerade koncentrationer.

EU-kommissionen kommer att övervaka det faktiska genomförandet och efterlevnaden av skyldigheterna. Om en grindvakt inte fullgör skyldigheterna enligt förordningen kan kommissionen ålägga böter på upp till 10 procent av företagets totala globala omsättning, eller upp till 20 procent vid upprepade överträdelser. Vid systematiska överträdelser har kommissionen också befogenhet att vidta ytterligare korrigerande åtgärder, till exempel kräva att en grindvakt säljer en verksamhet eller delar av den eller förbjuda grindvakten från att köpa upp ytterligare tjänster i anknytning till den systemiska bristande efterlevnaden.

Bakgrund

Syftet med förordningen om digitala marknader är att hindra grindvakterna från att ställa oskäliga villkor för företag och slutanvändare och att säkerställa öppenhet när det gäller viktiga digitala tjänster.

Tillsammans med förslaget till förordning om digitala marknader lade EU-kommissionen i december 2020 fram förslaget till förordning om digitala tjänster. Syftet var att undanröja negativa konsekvenser till följd av vissa beteenden hos onlineplattformar som fungerar som digitala grindvakter på EU:s inre marknad.

Förordningen om digitala marknader trädde i kraft i november 2022 och började tillämpas i maj 2023. Syftet är att säkerställa öppna och rättvisa marknader inom den digitala sektorn. Den reglerar grindvakter, dvs. stora onlineplattformar som fungerar som en viktig port mellan företagsanvändare och konsumenter. De har en ställning som ger dem makt att skapa flaskhalsar i den digitala ekonomin.

Förordningen omfattar ett antal skyldigheter som grindvakterna måste fullgöra, bland annat ett förbud mot vissa beteenden i en förteckning över vad de får göra och inte får göra.

Förordningen om digitala marknader ger också kommissionen befogenhet att göra marknadsundersökningar för att i) beteckna företag som grindvakter av kvalitativa skäl, ii) uppdatera grindvakternas skyldigheter vid behov, och iii) utforma korrigerande åtgärder för att ingripa mot systematiska överträdelser av reglerna i förordningen.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_23_4328

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
6 september 2023
Upphovsman
Representationen i Finland