Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Kompletterande information14 december 2023Representationen i FinlandLästid: 2 min

Representationens chef, Maria Blässar: Vi försvarar demokratin även genom att motverka utländskt inflytande i val

Christmas bauble

Rysslands brutala och illegala anfall mot Ukraina fortsätter, samtidigt som Ryssland och en del andra länder trappar upp sina nättrakasserier och övriga angrepp som syftar till att skapa polarisering och splittring i demokratiska samhällen. För att hantera Rysslands informationsmanipulering måste vi försöka motverka vilseledande bilder som har skapats. Vi måste även se till att alla val är rättvisa och öppna och att utländsk valpåverkan inte är möjlig någonstans i EU. Betydelsen av detta ställs på sin spets inför valen till Europaparlamentet som hålls runtom i unionen i juni 2024.

Tidigare i veckan föreslog EU-kommissionen ett stort lagstiftningspaket till demokratins försvar som förberedelse inför EU-valen i sommar. Syftet med detta paket är att genom ökad insyn hantera det hot som utländsk påverkan utgör, och samtidigt uppmuntra medborgarengagemang och demokratisk delaktighet. Den centrala delen av paketet till demokratins försvar är ett lagstiftningsförslag för att öka insynen i tredjeländers intresserepresentation i EU som syftar till att påverka politiken, beslutsfattandet och det demokratiska utrymmet. Paketet innehåller också två rekommendationer som ska främja fria, rättvisa och motståndskraftiga val samt öka medborgarnas och civilsamhällesorganisationernas delaktighet i beslutsfattandet.

Kommissionens förslag omfattar viktiga riktlinjer avseende hanteringen av auktoritära länders inflytande. Demokrati utgår från demokratiska spelregler. När kommissionen föreslår att aktörer som bedriver intresserepresentation för länder utanför EU måste registrera sig i ett öppenhetsregister innebär det inte att EU agerar godtyckligt på ett auktoritärt manér, till exempel genom att förfölja journalister. När kommissionen i sitt förslag kräver öppenhet och insyn i verksamheter och deras finansiering säkrar detta insynen och handlar inte om att till exempel utpeka en organisation som agent för en utländsk makt, såsom kan ske på andra håll. EU:s tillsynsmyndigheter är själva föremål för granskning.

När alla inte spelar rättvist, måste EU reagera enhetligt och proportionellt på dolt utländskt inflytande genom att lyfta fram det i ljuset. Samtidigt måste EU värna om sina egna värden, yttrandefriheten och de grundläggande rättigheterna.

Enligt den senaste Eurobarometerundersökningen är det som EU-medborgarna oroar sig mest för i samband med EU-valen att väljare ska grunda sina röstningsbeslut på desinformation (78 procent), att val ska manipuleras genom cyberattacker (72 procent), att länder utanför EU ska utöva dold valpåverkan (70 procent) och att väljare ska pressas till att rösta på ett visst sätt (65 procent). 

I årets sista nyhetsbrev vill jag även passa på att uppmana alla er, våra kära läsare, att avge ett gemensamt nyårslöfte, nämligen att vi alla röstar i EU-valet i juni 2024 och ökar valdeltagandet i Finland markant jämfört med 2019 års nivå (41 procent)!

Jag önskar er alla en fridfull jul!

Maria Blässar, chef för EU-kommissionens representation i Finland

Översikt

Publiceringsdatum
14 december 2023
Upphovsman
Representationen i Finland